Острозькій академії подарували старовинні ікони

05 Вересня 2018, 16:15
4217

Для Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, що діє при Національному університеті «Острозька академія», подарували старовинні ікони.

Образи, датовані кінцем XVIII ст., презентував університету Микола Жулинський на честь Інавгурації-2018. Це зображення Богородиці, Христа Пантократора та Святого Миколая. Про це повідомляє сайт Острозької академії.

Ікони, які віднині зберігатимуться в академічному храмі, у 90-х роках знайшов товариш Миколи Жулинського в одній із церков України. Оскільки він жив за кордоном, то хотів забрати їх із собою і звернувся за допомогою до Миколи Григоровича як до віце-прем’єра з гуманітарних питань, щоб він вирішив цю проблему на митниці.

«Незважаючи на те, що це був мій хороший друг, я не міг собі дозволити, щоб таку цінність вивезли з України. Відтак ці ікони залишилися в мене», – розповів Микола Жулинський.

Два роки тому він звернувся за допомогою до художника-реставратора з Острога Миколи Бендюка, який і працював над відновленням ікон.

«Найважче під час реставрації було знімати шар з оліфи, через який зображення майже не проглядалося. Доводилося експерементувати з різними хімічними речовинами, за допомогою яких потрібно було зняти цей шар, не пошкодивши при цьому сам живопис», — розповідає Микола Бендюк.

Микола Миколайович припускає, що ці ікони були з намісного ряду іконостасу. Коли його замінили на інший, їх згорнули в рулон і залишили на дзвіниці. Тепер образи займуть достойне місце у храмі.

Богородиця
Богородиця

Христос Пантократор
Христос Пантократор

Святий Миколай
Святий Миколай

 

Читайте також:

Студентсько-викладацькому храмові подарували коштовне намисто

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024