Острозька академія поповнилася першокурсниками: як відбувалася посвята в спудеї

02 Вересня 2018, 20:24
9115

В Острозі нині гамірно й велелюдно – до Острозької академії з’їхалися студенти.

У неділю, 2 вересня, у Національному університеті «Острозька академія» відбулася урочиста церемонія Інавгурації-2018. Ще зранку майже півтисячі першокурсників у мантіях на чолі з деканами та викладачами вишикувалися на університетському подвір’ї. О 10:00 прозвучали урочисті акорди й на центральній алеї під символами Острозької академії з’явився ректор Ігор Пасічник у супроводі професорсько-викладацького складу та поважних гостей.

2
Першокурсники Острозької академії перед початком свята
Першокурсники Острозької академії перед початком свята

1
«Віват Острозькій академії!»
«Віват Острозькій академії!»

 

Усі шість факультетів вітали ректора гучним «Віват, віват, віват!», а саме святкове дійство розпочалося з одягання мантії на скульптуру першого спудея Острозької академії. Коли мантія була одягнута, слідом за ректором і викладачами свої місця в парку академії зайняли і студенти.

Перший спудей готовий до свята
Перший спудей готовий до свята

 

Першими вітати студентів на сцену вийшли театралізовані персонажі Василя-Костянтина Острозького, княжни Гальшки Острозької, першодрукаря Івана Федорова, Герасима Смотрицького. Уже традиційно Гальшка виголосила свій тестамент, а Герасим Смотрицький, перший ректор Слов’яно-греко-латинської академії, передав Ігореві Пасічникові, ректорові відновленої Острозької академії, Острозьку Біблію.

1
Театралізовані гості свята
Театралізовані гості свята

1
Герасим Смотрицький передає ректорові НаУОА Острозьку Біблію
Герасим Смотрицький передає ректорові НаУОА Острозьку Біблію

1
Зберігаємо та примножуємо традиції
Зберігаємо та примножуємо традиції

1
Усі спудеї отримали в подарунок Бібілії
Усі спудеї отримали в подарунок Бібілії

 

Ігор Демидович звернувся до батьків, друзів і рідних нинішніх першокурсників, наголосивши, що Острозька академія стабільно входить до п’ятірки найкращих університетів держави за якістю сертифікатів вступників; це єдиний ЗВО в Україні, занесений до Книги рекордів Гіннеса, та 8-разовий рекордсмен Книги рекордів України. Наприкінці промови ректор подякував професорсько-викладацькому колективу за плідну працю й побажав наснаги в новому навчальному році.

Після цього першокурсники урочисто склали обіцянку спудея Національного університету «Острозька академія», у якій зобов’язалися дотримуватися традицій і чеснот Острозького академічного братства й віддавати на благо України здобуті знання.

Також обіцянку викладача НаУОА склали молоді кандидати наук, які нещодавно захистили дисертації, зокрема Анна Гільман, Анатолій Мініч і Вікторія Назарук.

1
Викладачі складають обіцянку
Викладачі складають обіцянку

1
Викладачі складають обіцянку
Викладачі складають обіцянку

 

На Інавгурацію-2018 завітали директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, співголова Наглядової ради Острозької академії, відомий літературознавець Микола Жулинський, кандидат економічних наук, протектор Острозької академії Роман Василишин, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, кандидат наук із державного управління, перший заступник голови РОДА, випускник НаУОА Віталій Ундір, кандидат наук із державного управління, заступник голови РОДА, випускник НаУОА Олександр Корнійчук. На святі також були присутні голова Острозької районної державної адміністрації, випускник НаУОА Богдан Турович, міський голова Острога Олександр Шикер, відомий адвокат Валерій Алієв. Із-закордону приїхав професор Лісабонського університету (Португалія) Енріке Мануел Ґімарайнш із перекладачем, головою Харківського історико-філологічного товариства Сергієм Вакуленком.

«Укотре я вже на цьому святі розчулююся майже до сліз. Я їду до Острога як на найбільше свято в моєму житті, – звернувся до першокурсників Микола Жулинський. – Юні спудеї, навчатися в Острозькій академії – це велика честь і високий обов’язок. Щиро бажаю, щоб ви набували тут знання й могли реалізувати себе на благо нашої країни. Вірю, що у вас велике майбутнє. Вам будувати Україну».

 

1
Першокурсники на посвяті
Першокурсники на посвяті

«Основні цінності, які закладає кожен викладач Острозької академії – це благородність, повага до людей, благодійність і великодушність. Кожен із нас повинен пам’ятати, що ці риси дають можливість Острозькій академії перебувати на перших щаблях у різноманітних рейтингах. Переконаний, що так буде й надалі», – сказав Олександр Корнійчук.

1
Виступає Олександр Корнійчук
Виступає Олександр Корнійчук

 

«Я гордий, що є міським головою Острога, де відродилася та процвітає академія. Хочу побажати батькам терпіння, спудеям натхнення і всім присутнім Божого благословіння», – звернувся до гостей свята Олександр Шикер.

Із вітальними словами також виступив Олександр Данильчук, який привітав першокурсників від імені депутатського корпусу Рівненської облради, а Віталій Ундір переказав вітання від голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Протектор НаУОА Роман Василишин звернувся насамперед до батьків, сказав, що його діти й онук навчалися в Острозькій академії, наголосив, що в цьому закладі справді виховують інтелектуальну еліту України.

Професор із Португалії Енріке Мануел Ґімарайнш розповів, що його вразило святкування початку нового навчального року в Україні.

«В академії я вже вдруге. Мені сподобалося пройти під аркою перед входом до Острозької академії. Це наче ініціація до світу знань. Я захоплений навчальними корпусами та бібліотекою. Студентам дуже пощастило, що вони тут навчаються», – поділився враженням від вишу гість.

1
Виступає Енріке Мануел Ґімарайнш
Виступає Енріке Мануел Ґімарайнш

 

Настоятель Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького о. Василь (Жуковський) наголосив, що в Острозькій академії звертають увагу не тільки на професійну підготовку, а й на духовно-моральні якості молодого покоління та побажав першокурсникам гармонійного розвитку особистості.

Любомир Буняк, який не зміг бути присутнім на святі, надіслав своє вітання, у якому закликав не боятися невдач, а вчитися на помилках, здобувати безцінний досвід і знайти справжніх друзів.

Від імені першокурсників виступила студентка української філології Світлана Янкевич, яка поділилася очікуваннями від навчання в Острозькій академії й побажала ґрадуантам усіляких успіхів. На завершення прочитала власний вірш.

Після молитовного гімну, який виконав студентсько-викладацький хор Острозької академії, студенти-першокурсники на чолі з ректором, разом із викладачами й гостями ввійшли до університету – храму знань і рідної домівки на найближчі кілька років.

1
Початок ходи до Храму науки
Початок ходи до Храму науки

1
Урочистий вхід до Острозької академії
Урочистий вхід до Острозької академії

1
Урочистий вхід до Острозької академії
Урочистий вхід до Острозької академії

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024