В Острозі відбувся мітинг пам’яті жертв Голодомору

24 Листопада 2018, 18:48
Мітинг-реквієм «Трагедія незнищенної долі» 5816
Мітинг-реквієм «Трагедія незнищенної долі»

В Острозі представники влади та громадськості на центральній площі міста вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

Мітинг-реквієм «Трагедія незнищенної долі», приурочений до Дня пам’яті жертв Голодоморів, відбувся в Острозі в суботу, 24 листопада, на Майдані Свободи.

Розпочався захід віршем Ольги Бойко «Три колоски». Після того, як ведуча коротко окреслила масштаби трагедії 1932–1933 років та оголосила захід відкритим, пролунав Гімн України.

Острожани пом'янули жертв Голодомору
Острожани пом'янули жертв Голодомору

 

«Сьогодні ми зі скорботою і тугою згадуємо мільйони українців, які загинули голодною смертю. Серпом і молотом радянський режим поклав до трун наших співвітчизників. Не хотіла сталінська влада бачити заможного сильного волелюбного українця. Що тільки не вигадували: кого знищили голодом, хто вижив, то завезли в тюрми й табори. Тоді не знищили українців і придумали війну. Тисячами гнали під автоматні черги, а українець вижив. Вижив і проніс через історію любов до держави, відродив її 1991 року», – сказав Богдан Турович, голова Острозької РДА.

Участь у мітингу взяли навіть маленькі острожани
Участь у мітингу взяли навіть маленькі острожани

 

 «Бути сьогодні тут, запалити свічку пам’яті, помолитися за душі безневинно убієнних наших співвітчизників – це найменше, що ми можемо зробити і для себе, і для прийдешніх поколінь. Сьогодні вже більше ста країн офіційно визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Це справді був найжорстокіший злочин комуністичного режиму, акція, спрямована на винищення українського селянства як колиски нації, як основи національного відродження», – зазначила Ольга Логвін, перша заступниця острозького міського голови.

Ольга Андріївна також зачитала спогади Менделя Хатаєвича, партійного діяча КПРС 30-х років минулого століття, про те, як винищували селян, та наголосила, що жертва тих, хто загинув, не може бути марною і забутою.

Разом зі спогадами театралізованих жертв Голодомору присутні пройшли шлях злигоднів, голоду, смерті, ще раз пригадали численні втрати. Опісля до імпровізованої стели піднесли запалені лампадки та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. На дзвіниці собору били дзвони, які скликали вірян до вечірньої молитви.

1
До імпровізованої стели піднесли лампадки
До імпровізованої стели піднесли лампадки

Ведуча заходу розповіла, що 1 вересня 2018 року, за 85 днів до 85-ї річниці Голодомору, Україна і світ почали вшановувати загиблих українців акцією «Запали свічку пам’яті». Акція охопила п’ять континентів. Українці також долучилися до акції, запаливши на площі вогники свічок.

Містяни засвічують свічки пам'яті
Містяни засвічують свічки пам'яті

Трепетно зберігаючи вогник пам'яті
Трепетно зберігаючи вогник пам'яті

Похованим без прощання у спільних могилах і просто неба українцям заупокійну літію відслужили настоятель Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, протоієрей Василь Жуковський та настоятель Свято-Миколаївської церкви, благочинний Острозького благочиння Юрій Лукашик.

Заупокійна літія жертвам Голодомору
Заупокійна літія жертвам Голодомору

На мітинг зібралися небайдужі містяни
На мітинг зібралися небайдужі містяни

 

«Сьогодні ми з вами згадуємо найстрашнішу гуманітарну катастрофу, яка відбувалася не лише в історії нашого народу, а й, напевно, у літописі всього цивілізованого світу. Не можна назвати державою ту структуру, яка наказала голодом заморити своїх людей. Сьогодні ми зі сумом згадуємо цю подію, але, говорячи про Голодомор, забуваємо про іншу катастрофу – духовний голодомор. Забуваємо про те, що в 20–30-х роках була знищена православна християнська церква, розстріляно, вивезено до Сибіру тисячі священнослужителів, сотні єпископів, ченців, було закрито, розграбовано церкви й монастирі. Так убили християнську душу. І ті, хто творили беззаконня, не були привезеними бозна-звідки людьми, хіба частина з Росії. Здебільшого це були свої люди, сельчани, у яких перш, ніж погубити тіло, убили душу. Тож пам’ятаймо, що особистій трагедії людини, трагедії країни, трагедії нації завжди передує духовна трагедія», – зауважив отець Василь.

Насамкінець усі присутні почастувалися спільним короваєм як символом національної єдності, пам'яті та вдячності.

Коровай як символ єдноспі, пам'яті, удячності
Коровай як символ єдноспі, пам'яті, удячності

Частування короваєм
Частування короваєм

Частування короваєм
Частування короваєм

 

Читайте також:

«Цього дня вони чекають на тебе» – вшануймо пам'ять жертв Голодомору

До річниці Голодомору облаштували інтерактивну аудиторію

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024