Спорт і здоровий спосіб життя як європейські цінності: Острозька академія і литовський університет реалізують спільний проєкт

21 Серпня 2019, 12:09
Делегація Клайпедського університету побувала в Острозі напередодні початку проєкту 3330
Делегація Клайпедського університету побувала в Острозі напередодні початку проєкту

У вересні до Острога завітають студенти й викладачі Клайпедського державного університету прикладних наук (Литовська Республіка), аби здобути досвід міжнародної комунікації. Своєю чергою студентська молодь Острозької академії співпрацюватиме з іноземними колегами над поширенням європейських цінностей, зокрема популяризацією здорового способу життя.

На базі Національного університету «Острозька академія» за сприяння Ради обмінів молоддю України та Литви (Lithuania and Ukraine Council for the Exchanges of Youth) і Міністерства молоді та спорту України на початку 2019–2020 навчального року реалізують два українсько-литовські проєкти. Перший із них – це продовження проєкту «Tieskime tiltą», що відбувся 2018 року. На цьому етапі 14 студентів і викладачів із Клайпеди за допомогою неформальних методів братимуть участь у заходах Острозької академії, спрямованих на розвиток компетенцій, необхідних для активної участі у різноманітних царинах життя (освіта, підприємництво в соціальній сфері тощо). Друга частина проєкту зміцнить міжкультурну співпрацю, підвищить рівень толерантності серед молоді..

Відповідно до іншого проєкту, який розробили працівники відділу міжнародного співробітництва НаУОА, учасники з обох країн братимуть участь у спортивних естафетах і популяризуватимуть здоровий спосіб життя загалом. Його тема – «Спорт як життєве кредо для європейської молоді України та Литовської Республіки».

«Проєкт НаУОА присвячений спорту і популяризації здорового способу життя серед молоді. Ми орієнтувалися на ті виклики, які зараз стоять перед молодими людьми, адже вони вибирають, як проводити вільний час: активно чи «сидіти» в гаджетах. Ми вирішили, що це буде цікаво й корисно», – розповідає Вікторія Фурман, одна з авторок проєкту.

До слова, НаУОА організовує спільні заходи з Клайпедським вишем із 2016 року, відколи укладено угоду про академічну співпрацю. Цьогорічний проєкт – уже третій, який отримав підтримку. Раніше викладачі й студенти Острозької академії досліджували спільну українсько-польську мистецьку спадщину 16–20 століття, а 2018 року брали участь у проєкті «Підвищення компетентності молоді у сфері журналістики для розвитку співпраці України та Республіки Польща».

Фотоархів. Студенти й викладачі НаУОА в Любліні в межах українсько-польського проєкту
Фотоархів. Студенти й викладачі НаУОА в Любліні в межах українсько-польського проєкту

 

«Проєкт, який цьогоріч реалізовуватимуть 2–6 вересня, – це продовження минулорічного, під час якого наші студенти відвідали Клайпедський університет, де освоювали ази самопрезентації, спілкування з іноземцями тощо. Нині литовські колеги хочуть показати студентам, як не просто розвивати свої комунікативні вміння, а й навички волонтерства, підприємництва, що можна робити, поки ти молодий», – розповідає пані Вікторія.

Під час закордонної поїздки острозька молодь братиме участь у різноманітних активностях і соціальних ініціативах. Програма візиту до Острога також передбачатиме змагання з трьох видів спорту – баскетболу, мініфутболу та шахів. Як розповідають автори проєкту, у межах його реалізації вдасться закупити деякий спортивний інвентар для НаУОА. Ще передбачені екскурсії, щоб литовські студенти ознайомилися з історією університету та міста загалом, зустрічі з керівництвом вишу, тімбілдинг, гра «Що? Де? Коли?» англійською мовою на спортивну тематику.

Читайте також: Книгу «Князі Острозькі» переклали литовською мовою

«Для іноземців англійська мова – це першочерговий показник того, що вони можуть на високому рівні з нами співпрацювати», – підкреслює співробітниця відділу міжнародних зв'язків НаУОА Вікторія Фурман.

Щодо соціального складника, заплановані різноманітні волонтерські акції, як-от, візит до дитячого будинку, а також особистісно орієнтовані заходи – заняття з психології, на яких розкажуть, як боротися зі стресом, працювати на новому робочому місці тощо. Важливо зауважити, що активності вибиратимуть безпосередньо студенти.

Обговорення спільних проєктів в Острозькій академії
Обговорення спільних проєктів в Острозькій академії

 

Крім того, проєкт матиме культурний складник. З-поміж іншого, заплановано два вечори, присвячені культурам України та Литви. Варто відзначити, що українсько-литовська акція не буде камерною, адже під час попереднього візиту до НаУОА наприкінці липня делегація із Клайпедського державного університету прикладних наук ознайомилася з процесом створення «Віртуального музею спадщини князів Острозьких», який реалізовують у нашому місті за підтримки Українського культурного фонду. Нагадаємо: проєкт має меті оцифрування експонатів музею князів Острозьких, а також створення довідок про кожен із об’єктів англійською, польською, білоруською і литовською мовами. Гості з Литви високо оцінили задум острожан і підкреслили, що з цікавістю стежитимуть за віртуальним музеєм, адже він із-поміж поглиблюватиме міжнародне культурне партнерство.

Варто відзначити й те, що під час проєкту заплановані зустрічі з представниками Острозької міської ради й успішними бізнесменами краю, адже в межах розвитку навичок підприємництва литовці хочуть ознайомитися з досвідом України та розповісти про власні напрацювання. Загалом така форма роботи повинна стимулювати українську й литовську молодь розвиватися та втілювати власні ідеї.

Читайте також: Співробітник острозького музею переймав знання в Польщі

«Буває, студенти приходять і питають, куди можна поїхати за обмінною програмою. Ми, звичайно, пропонуємо варіанти. Але не обов’язково чекати, поки академія чи ще хтось знайде грант. Ви можете сісти, знайти можливість, написати. А якщо буде потрібна підтримка університету, зробимо все, що в наших силах, щоб усе вдалося», – зауважує Вікторія Фурман.

Нагадаємо, що упродовж вересня 2019 – лютого 2020 року в литовському університеті Mykolas Romeris University (Вільнюс) Олександра Фомін, студентка НаУОА, за кошти литовського уряду вивчатиме менеджмент туризму.

 

Читайте також:

Інформаційний центр в Острозі робить Європу зрозумілою

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024