В Острозі шиють одяг для «New Look» та «Zara»

12 Жовтня 2018, 12:49
15780

Понад 6 років в Острозі працює акціонерне товариство «ТРОТТОЛА». Це швейний цех, який забезпечує 21 мешканку Острожчини робочими місцями. Майстрині цього підприємства шиють одяг для таких відомих брендів, як «New Look» та «Zara». Увесь одяг експортують за кордон, зокрема до Великобританії.

Острозька «ТРОТТОЛА» – частина більшого рівненського виробництва (ще є підрозділ у Костополі), яке входить до Львівської «ТРОТТОЛИ». Генеральний директор підприємства Ярослав Рущишин.

Задум відкрити Острозьку «ТРОТТОЛУ» виник у межах програми збільшення робочих місць та скорочення рівня безробіття в регіоні. Для розміщення підприємства обрали один із цехів колишньої меблевої фабрики, який знаходиться на вулиці Східній.

Очолила Острозьку «ТРОТТОЛУ» Наталія Горбатюк, яка все життя пропрацювала швачкою.

«Коли мені запропонували працювати тут, саме трудилася у  Гощі швачкою. Перед тим пропрацювала 30 років на фабриці «Вілія». Була і швачкою, і контролером. Певний час заробітку не було, фабрика не процвітала. У мене була ставка контролера «Вілії» лише 700 гривень. Прожити на такі гроші було неможливо. Тому почала працювати у Гощі. Бо ж і собі, і родині треба за щось жити», – розповідає керівниця. 

Зрештою жінка погодилася очолити острозький цех.


 

«Коли я прийшла сюди, то зразу було страшно. Думала, що може не впораюся, не зрозумію щось. Все ж таки я – швачка, а не адміністраторка.

Бо ж, як казала одна із моїх колег, тут усе інше, навіть колесо не у той бік крутиться. Але, якщо ти – фахівчиня, повинна бути готовою до всього. Навіть до того, що колесо на машині не у той бік обертається», – додає пані Наталя.

Коли підприємство запустили, працювати зголосилися понад 90 осіб. Але потрібно було відібрати працівниць із потрібними навиками, тому в результаті на роботу прийняли 27 людей.

Працівників вибирали прискіпливо тому, що вироби шиють на експорт. А там до всього є свої вимоги.


 

«Все я маю перевірити. Якщо щось не так, відповідно підганяю або й переробляю, бо правильний крій дуже важливий. Усі ми можемо помилитися. Треба одразу зловити момент, коли піде брак: ширший пояс, довший пояс. Вироби повинні бути чистими, без плям, виробничого сміття, відповідно до вимог технічної документації. Усе розписано: частота стібків, в одному сантиметрі їх чотири, голка відповідного розміру, тип обмету, на якій машині зшивати, на якій підшивати – все розписано. Різні є умови, не повинно бути жодних відхилень, лише чітка послідовність дій», – каже жінка.

На виробництві часто змінюється асортимент. Упродовж  місяця 4–5 видів виробів.


 

«Жіночий колектив – складний, але я люблю свій колектив. Із першого дня я їм такі умови поставила: жодних сварок, якщо щось не так, говорити мені. Сваритися маю право лише я, а ви «тихіше води, нижче трави». Усе має бути злагоджено. І вони якось так звикли. Хтось не витримує цього навантаження. Адже треба висидіти як мінімум 8 годин, не нервуватися, коли щось не виходить», – розповіла керівниця.

Майже половина колективу із сіл, добираються здалеку, за 20–30 км. Їздять на роботу уже 6 років.

Головними на підприємстві, за словами керівниці, є саме робітники, тому для них створені всі умови. Роботою навантажені на 100%. Зарплату виплачують вчасно, також є повний соціальний пакет. Працевлаштування офіційне.

Робочий день з 8-ої до 17-ї.

Головними якостями, якими повинна володіти її працівниця, жінка вважає кмітливість та відповідальність.

«Швачка має думати. Це найголовніше. Як технолог потребую саме такого працівника. Шити треба відповідно до заданого стандарту, не змінюючи технології. Швачка має бути відповідальною, виконувати поставлене завдання, нічого не змінюючи», – додає пані Наталія.


 

Лілія ПОМЕРНЮК

Коментарі
16 Жовтня 2018, 04:29
це пише її донька . моя мати новачка першого розряду працювала в Полтаві на Ворсклі де жили на єкспорт. Як можна влаштувати її на роботу . мій номер 050 6383024
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024