В Острозі лунали сирени: відбулися протирадіаційні навчання

26 Вересня 2018, 21:47
4868

В Острозі звучали тривожні сирени, а на деяких вулицях можна було побачити колони службових авто. Так на Острожчині відбувалися масштабні протирадіаційні навчання.

Протирадіаційні навчання, перевірку систем оповіщення та організацію заходів захисту населення й евакуації провели в середу, 26 вересня.

Навчання складалися з двох блоків – теоретичного і практичного. Під час теоретичної частини насамперед виступив Віктор Симонюк, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, який повідомив, що в разі гіпотетичної аварії на ВП «Хмельницька АЕС» із викидом радіоактивних речовин у зону ураження можуть потрапити населені пункти Острозького, Гощанського та Здолбунівського районів, зокрема й місто Острог. Ще Віктор Андрійович розповів про напявність протирадіаційних укриттів у місті та районі, шляхи й способи евакуації.

Теоретичні протирадіаційні навчання
Теоретичні протирадіаційні навчання

 

Наступним кроком стала селекторна нарада комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і представників місцевої влади. Завдяки відеозв’язку в режимі реального часу присутнім вдалося заслухати керівників Дубенщини, яка в разі надзвичайної ситуації прийме острожан, представників Рівненської обласної ради та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Селекторна нарада
Селекторна нарада

 

В обговоренні гіпотетичної небезпеки також узяв участь помічник генерального директора ХАЕС – начальник управління з питань аварійної готовності та реагування Сергій Дубина, який відзначив, що такі навчання дуже важливі для всіх працівнків влади, адже під час них відпрацьовують дії на випадок аварії. Після них кожен розуміє, як діяти, що робити, кому доповісти, що повідомити.

Майданчик ХАЕС ідентифіковано як об’єкт підвищеної небезпеки і внесено у відповідний державний реєстр. Це визначено наявністю техногенних процесів, великою кількістю небезпечних речовин: кислот, аміаку, водню, кисню, азоту тощо. А найбільшу небезпеку становить радіаційне випромінювання,  – каже Сергій Дубина.

Доповідач від ХАЕС Сергій Дубина
Доповідач від ХАЕС Сергій Дубина

 

Водночас атомник наголосив, що відповідно до нормативних документів державного рівня на ХАЕС створена система готовності реагування на аварії та надзвичайні ситуації. Це 23 спеціальні формування, до складу яких увіходить понад 600 працівників. Отож, у разі аварії, її наслідки будуть максимально мінімізовані, а всі належні інституції вчасно повідомлені.

Опісля Віталій Ундір, перший заступник голови РОДА, Олександр Шикер, острозький міський голова, Богдан Турович, голова Острозької РДА, та надзвичайники вирушили до ДПТНЗ «Острозьке ВПУ», де практично продемонстрували навички оповіщення, організації, збору й евакуації населення.

Анатолій Каус, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та мобілізаційної роботи виконкому Острозької міської ради, надав коротку теоретичну інформацію щодо організації роботи, а після звуку сирени почалася навчальна евакуація. Присутні змогли оцінити чіткість та оперативність роботи різних організаційних ланок, можливість створення автоколони та безпосередній процес евакуації.

Ознайомлення зі шляхами евакуації у ВПУ
Ознайомлення зі шляхами евакуації у ВПУ

 

Пізніше надзвичайники та представники влади вирушили до Межиріцької сільської ради Острозького району, оглянули пункти протирадіаційних укриттів на Здолбунівщині. Завершилося навчання підбиттям підсумків у місті Дубно.

Як зазначив Віталій Ундір, невдозі подібні навчання проведуть у тридцятикілометровій зоні Рівненської АЕС.

Процес евакуації
Процес евакуації

автобуси готові до евакуації
автобуси готові до евакуації

Участь у навчаннях беруть різні спецслужби
Участь у навчаннях беруть різні спецслужби

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024