В Острозі презентували нову «пластилінову книгу» Євгенії Гембаровської

20 Вересня 2023, 19:20
Євгенія Гембаровська призентувала нову книгу ФОТО 1023
Євгенія Гембаровська призентувала нову книгу

Авторка з Острожчини Євгенія Гембаровська представила читачам нову книгу для дітей «Пластилінові загадки», що вийшла в серії «Пластилінове диво» влітку 2023 року.

Презентація видання відбулася в п’ятницю, 15 вересня, у світлиці Острозької центральної бібліотеки. На творчу зустріч завітали колишні і теперішні працівники книгозбірень міста, журналісти,  учасники Острозького літературного об’єднання імені Івана Маєвського, представники структурних підрозділів виконкому Острозької міської ради та поціновувачі літератури загалом. 

Розпочала захід Валентина Ліщук, яка представила Євгенію Гембаровську, нагадала про її літературні досягнення та попередні презентації, назвала почесних гостей, як-от начальницю відділу культури і туризму виконавчого комітету Острозької міської ради Ольгу Лозюк. Річ у тім, що книга видана за кошти Goethe-Institut та Федерального фонду культури Німеччини, що надані випускниці Академії культурного лідера України 2018-2019 рр. Ользі Лозюк як стипендія для реалізації проєкту «Ми переможемо! Як не крути!».

Як повідомляв Район.Острог, раніше завдяки названій програмі видана дуальна збірка патріотичних віршів Юрія Матвійчука та Валентини Білецької.

«Сьогоднішня подія дуже затишна й тепла для мене, бо ми продовжуємо втілювати проєкт «Ми переможемо! Як не крути!». Євгенія Федорівна була першою, кому я зателефонувала, дізнавшись, що проєкт матиме підтримку. Так почалася підготовка для друку «Пластилінових загадок». Здається, який стосунок мають загадки до перемоги? А все просто: потрібно, щоб наші діти, звиклі до болю, тривог і втрат, мали відраду, щоб на дозвіллі читали українське – росли і розвивалися», – зауважила Ольга Лозюк.

Ольга Федорівна також поділилася власним досвідом, адже її молодша донечка – уже читачка. А книги з «пластилінової серії» – серед її улюблених як для читання, так і для творчості, адже ілюстрації у виданні – з пластиліну, усі охочі можуть спробувати їх повторити.

«Для малят я писала давно. Для своїх дітей – вони вже дорослі – сама вигадувала казки. Потім творила вже для внуків і просто для дітей. Хоча скажу чесно, що для дорослих писати простіше – там усе можна врятувати інтонацією, образом. А для дітей треба ретельно вивіряти кожне слово», – поділилася Євгенія Гембаровська.

Крім текстів, Євгенія Федорівна створила для своїх книг усі ілюстрації. Їх виготовляла з пластиліну: спершу готувала композицію на папері, тоді разом зі сином і невісткою фотографували, обробляли, верстали й уміщали до видання. До речі, пластилінові картини були представлені під час презентації на виставці-викладці.

Валентина Ліщук також розповіла, що літераторка з Оженина – багатогранна творча особистість. Вона різьбить по дереву, вишиває, виготовляє намисто й картини з каменів. Частину її виробів можна придбати в Інтернет-магазині «Шпилька».

Під час творчої зустрічі звучало багато поезій, зокрема ронделі, уривки з прози. Наприкінці для присутніх Євгенія Гембаровська провела майстер-клас із виготовлення пластилінових картин.

Говорячи про творчі плани, письменниця відзначила, що мріє продовжити серію «Пластилінове диво», адже має готові рукописи скоромовок, віршову абетку, алфавіт імен тощо. У співпраці з різними композиторами ці та інші твори лунають як ліричні пісні й дитячі композиції, бо ж попередня книга серії «Пластилінові цифри» повністю покладена на музику.

Читайте також:

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024