Творчий портрет Євгенії Гембаровської: у Рівному відбулася зустріч із літераторкою з Острожчини

08 Вересня 2023, 15:52
Творчий портрет Євгенії Гембаровської: у Рівному відбулася зустріч із літераторкою з Острожчини 1245
Творчий портрет Євгенії Гембаровської: у Рівному відбулася зустріч із літераторкою з Острожчини

У Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному відбувся захід «Творчий портрет Євгенії Гембаровської».

Зустріч із письменницею з Острожчини відбулася у четвер, 7 вересня. Про це йдеться на сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Розпочав зустріч Микола Федоришин – завідувач Літературного музею Уласа Самчука, культуролог, дослідник історії Волині, заслужений працівник культури України. Він  привітав усіх, хто зібрався на імпрезу в музеї, представив гостям пані Євгенію, провів екскурс в історію сторічної давнини, розповів як література підтримує людей у різні миті життя, надихає.

Письменниця, членкиня об'єднання поетів-ронделістів України, лавреатка та дипломантка багатьох літературних конкурсів Євгенія Гембаровська розповіла про себе, познайомила присутніх із деякими зі своїх книг («Буде добре», «Пластилінові загадки», «Пластилінові цифри», «На берегах Альти» та інші); продекламувала гостям рядки своїх  віршів, короткі діалоги із прозових творів. 

Захід був доповнений виставкою книг Євгенії Федорівни, альманахів, часописів, в яких публікувалися її твори. Також гості зустрічі мали змогу побачити різьблені тарелі – роботи пані Євгенії, вишиту ікону «Пантелеймон-цілитель», виготовлені власноруч прикраси з кольорових камінців.

У Літературному музеї зібралися письменники, музиканти, просвітяни, музейники, історики, бібліотекарі, друзі. Мовці підкреслювали величезну актуальність заходу і бажали письменниці творчих успіхів і надалі.

На святі звучали слова критиків, літераторів, культурологів про творчість пані Євгенії. У своїх виступах вони відмічали важливість роботи письменників, літераторів. Адже українське слово, українська книга – це також потужна зброя проти російського агресора, якого дратує все українське. То ж такі заходи нині дуже потрібні. А книги Євгенії Гембаровської глибокі за змістом, написані майстерно, влучно, з використанням діалекту, вони справді надихають.

Чудове музичне оформлення заходу здійснили Тетяна Леус (композиторка, піснярка, педагог музики) та Валентина Слуквіна (виконавиця авторської пісні, волонтерка, членкиня Українського клубу авторської пісні та співаної поезії). Вони подарували присутнім свої пісні і пісні, написані на слова пані Євгенії.

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига приєднався до привітань, адресованих Євгенії Гембаровській, подякував всім присутнім за участь і  підкреслив, що такі зустрічі  виховують культуру читання й любові до книги серед дітей та молоді.

Насамкінець, учасники імпрези зробили спільне  фото на згадку про сьогоднішню подію. По закінченню заходу гостей частували смачними пирогами та запашним компотом.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024