Громада виплачуватиме п'ять тисяч гривень жінкам, які народжуватимуть в Острозі

07 Квітня 2023, 20:46
Громада виплачуватиме 5 тисяч гривень жінкам, які народжуватимуть в Острозі 2064
Громада виплачуватиме 5 тисяч гривень жінкам, які народжуватимуть в Острозі

В Острозькій громаді запроваджують програму підтримки народжуваності та виплачуватимуть п'ять тисяч гривень допомоги на дитину жінкам, які народжуватимуть в Острозькому пологовому будинку. 

Про реалізацію програми та процедуру отримання допомоги розповів Район.Острог заступник голови Острозької громади Олександр Харчук. 

Одноразова виплата у сумі п'ять тисяч гривень буде додатковою до тих 40 тисяч, які вже нараховує держава за народження дитини, та нараховуватиметься з місцевого бюджету. Отримати її зможуть як жителі Острозької громади, так і жінки з інших громад, за умови, що пологи відбуватимуть саме в Острозькому пологовому будинку. 

«Острозький поголовний будинок при будівництві потенційно був розрахований на 800 пологів в рік. За минулий рік там прийняли 152 пологів, в той час, коли загалом у громаді народились 284 дитини. Тобто половина дітей народилась не в Острозькому пологовому. Тому в ідеалі за допомогою цієї програми ми хочемо змотивувати жінок народжувати у своїй громаді. Крім того, ставимо за мету розвивати свій пологовий будинок. Саме тому ми передбачили, що допомогу можуть отримати і мешканки інших громад за умови, що вони народжуватимуть в Острозькому пологовому будинку», – каже Олександр Харчук. 

Загалом на програму передбачили 1,5 мільйона гривень з розрахунку на 300 новонароджених у рік. Програму передбачили на три роки з 2023 до 2025 року. 

Аби отримати виплату, документи треба подати упродовж 120 днів з моменту народження дитини. 

Перелік необхідних документів:
  • заява матері новонародженої дитини, яка проживає з дитиною;
  • копія свідоцтва про народження дитини/дітей (з пред’явленням оригіналів);
  • копія сторінок паспорта заявника, що засвідчують особу;
  • копія сторінок паспорта заявника, що засвідчують місце реєстрації та/або довідка про місце реєстрації;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • довідка про відкритий рахунок (крім пенсійного) в банківській установі на ім’я заявника;
  • інформаційна довідка (медичний висновок про народження) з медичного закладу Острозької міської територіальної громади.

Повний комплект документів із заявою на міського голову заявник повинен подати до управління забезпечення надання адміністративних послуг виконкому Острозької міської ради (мешканцям сіл до старостинських округів) не пізніше, ніж через 120 днів після народження дитини.

«Допомога буде одноразовою. Вона виплачуватиметься усім, хто народив у Острозькому пологовому після 1 січня 2023 року. Гроші нараховуватимуть подавачу заяви на початку наступного місяця після подання документів. Процедура така: людина подає документи, якщо всі вони відповідають усім вимогам, то депутати на сесії погоджують виплату. Відразу після прийняття рішення на сесії кошти будуть перераховані подавачу заяви», – пояснює Олександр Харчук.

Додаткова інформація – в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Острозької міської ради за номером: 068-96-10-622, 3-18-055.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024