У день його повернення з полону в Рівному презентували виставку Дмитра Козацького

22 Вересня 2022, 20:22
У день його повернення з полону в Рівному презентували виставку Дмитра Козацького 1028
У день його повернення з полону в Рівному презентували виставку Дмитра Козацького

У Рівному відкрили виставку фоторобіт Дмитра Козацького з позивним Орест. «Азовсталь. Світло переможе» – не є прем'єрою робіт фотографа Азовсталі, їх виславляти в українських містах та на Кіпрі.

Відкриття відбулось 22 вересня у Рівненському інституті післядипломної освіти. Про це пише Суспільне.Рівне.

Світлини Дмитро Козацький зробив, перебуваючи в оточенні на Азовсталі в Маріуполі. У полон він потрапив 20 травня.

Дмитро народився на Житомирщині, а з Рівненщиною його пов'язує те, що він — студент Острозької академії.

Це не є прем'єрна презентація його світлин з підземелля Азовсталі, каже куратор виставки, рівненський фотомитець Олександр Харват. Їх виставляли вже в Рівному, Дубні, Житомирі. Бачили виставку і на Кіпрі.

«Я був вражений, не думав, що кіпріоти, — бо ми знаємо зі ЗМІ, що їхня влада не дуже підтримує санкції проти РФ, — але вони були вражені цими світлинами. Кажуть, аж сльози наверталися, я бачив реакцію громадян Кіпру. Сьогодні презентуємо тут в інституті, потім виставка поїде в Острозьку академію. Я вважаю, що ці світлини — і Дмитра, і інші про війну — мають бути постійно в інформаційному просторі», – каже Олександр Харват.

За серію робіт «Світло переможе» Дмитро Козацький отримав кілька нагород на міжнародних фотоконкурсах. Одна з них — золота медаль на конкурсі Life Press Photo 2022, головою журі якого є Олександр Харват.

«Отримує нагороди перш за все через актуальність теми, і є в журналістиці таке, що не кожному вдасться це зробити — в складних умовах робити фотографії, коли думаєш, виживеш чи не виживеш, є їсти чи немає, немає світла, як акумулятор у фотоапарті зарядити, також непросто», – додає він.

На відкриття виставки прийшла Катерина Батрак, яка виїхала з Маріуполя і нині, разом з іншими вимушеними переселенцями, проживає в гуртожитку інституту післядипломної освіти.

«Азовцям — дай Боже їм здоров'я, щоб їх визволили, щоб вони були так само вільні, як ми», – каже Катерина Батрак.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024