В Острозі презентували мультимедійну книгу, присвячену Острозькій Біблії

14 Серпня 2022, 14:45
В Острозі презентували мультимедійну книгу, присвячену Острозькій Біблії 1010
В Острозі презентували мультимедійну книгу, присвячену Острозькій Біблії

У Музей книги та друкарства Острога відбулась презентація мультимедійної книги, присвяченої Острозькій Біблії – визначній пам’ятці українського та світового друкарства. 

12 серпня відзначають 441-шу річницю від дня народження книги. Про це розповідають на сторінці музею у фейсбуці. 

Цей мультимедійний продукт – українська розробка студії 3Dsbook, що є новим рішенням у музейному та виставковому обладнанні в поєднанні з новими технологіями.

«Зображення проектують на чисті сторінки, які відвідувачі мають змогу погортати. В книзі 28 сторінок, на яких розповідається про титульний аркуш Біблії, її друкаря та процес друку книги, про герб князя Василя-Костянтина Острозького та його передмову до Біблії, вірші, переклади та текст Біблії, папір та водяні знаки, мистецтво оформлення. Окремі зображення анімовані», – розповідають музейники. 

Для того, щоб порівняти оригінал Острозької Біблії та її цифрову копію, Світлана Позіховська, завідувачка Музею книги, під час презентації продемонструвала оригінал книги. 

Науковиця розповіла про те, що така ж мультимедійна книга, присвячена унікальній Біблії Йоганна Гутенберга, з якої почалось офіційне друкарство в Європі, представлена в Музеї книги Національної бібліотеки Німеччини в Берліні, який відкрився в минулому місяці. 

«Нам важливо розповісти про наші експонати більше. Звісно, це складно зробити, коли книга захована під музейним склом. В такому випадку ми даємо можливість відвідувачам погортати книгу, але не оригінал, а її цифрову версію, в якій розставлені акценти на найцікавіші особливості. Відвідувачі самостійно можуть дослідити експонат», – сказав Андрій Брижук, заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника міста Острог.

Новий мультимедійний гаджет музей отримав за ініціативи заступника голови Рівненської ОДА Сергія Гемберга та за підтримки Управління культури обласної держаної адміністрації.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024