«Єдина громада - єдиний інформаційно-освітній простір». Як мешканці Острозького району зможуть провести свій вільний час

08 Жовтня 2020, 15:15
4147

«Клуб за інтересом для пенсіонерів», «живі бібліотеки», літературні вечори, інформаційно-освітні центри, відкриті простори наповненні мультимедійним обладнанням, курси комп’ютерної грамотності, безкоштовне користування ксероксу та принтера на селі, кінопокази під відкритим небом для молоді, виявлення нових талантів - все це стане можливим при реалізації великого проєкту, який 1 жовтня 2020 року було подано на Всеукраїнський громадський бюджет Рівненської області. І в той час коли більшість займається передвиборчими агітаціями, відділ проєктної та інвестиційної діяльності працює над унікальною можливістю зробити з восьми публічних сільських бібліотек та клубів сучасні інформаційно-освітні простори, для комфортного проведення вільного часу усіх мешканців Острозького району.

Дана ідея, вже багато років була в голові, проте недостатнє фінансування культурної та освітніх сфер не давала можливості втілити її в життя. Проте, цьогоріч було відкрито конкурс «Всеукраїнський громадський бюджет Рівненської області» – це рівноправна можливість, яка надається для усіх мешканців Рівненської області описати та подати на конкурс ту проблему, яка найбільше тривожить людей, які в свою чергу правильно заповнивши конкурсну заявку та залучивши всіх знайомих, друзів сусідів, об’єднатися навколо своєї проблеми та проголосувавши за проєкт мають можливість розв’язати свою проблему, та отримати те чого хотіли.

Так у вересні-жовтні 2020 року відділом проєктної та інвестиційної діяльності Острозької міської ради спільно з громадською організацією "Центр суспільних перетворень", в партнерстві з активними працівниками публічних сільських бібліотек та клубів подали на Всеукраїнський громадський бюджет Рівненської області проєкт: «Єдина громада - єдиний інформаційно-освітній простір». Проект має на меті створення умов для включення різних верств населення до активного суспільного життя, шляхом наповнення 8 просторів публічних сільських бібліотек та клубів мультимедійним обладнанням задля залучення різновікових мешканців новоствореної громади до інтелектуальної діяльності, виявлення нових ідей, талантів, освоєння комп’ютерної грамотності, проведення вільного часу в колі однодумців.

Проєктом передбачена закупівля: 24 стаціонарних комп’ютерів, 16 ноутбуків, 24 комп’ютерних столів, 8 проекторів, 8 екранів, 24 офісних стільців, 24 настільних ламп, 16 крісел-пуфів, 8 принтерів, 8 полиць для книг, 8 фліпчартів та іншого приладдя, що потрібне для встановлення та функціонування мультимедійного обладнання у 8 публічних бібліотеках та клубах таких сіл: с. Новомалин,с. Грем'яче, с. Кутянка, с. Оженин, с. Мощаниця, с.Плоске, с. Бухарів та Острог.

Громада дуже хотіла подати проєкт на реконструкцію занедбаних стадіонів в місті, а особливо міні-футбольного поля біля Острозької гімназії. Тричі збирали робочі групи, долучалися небайдужі мешканці, депутати й активісти. Впродовж двох тижнів відділ, спільно з активістами пропрацьовували можливість, відповідно до умов конкурсу, подати саме майданчик, тим більше, що сума бюджету дозволяла зробити капітальний ремонт. Проте, як і кожен конкурс та закон має свої вимоги. А основними вимогами Всеукраїнського громадського бюджету Рівненської області було саме виконання коштів в поточному році (до кінця 2020 р.), інакше повернення в бюджет. Порадившись з підрядниками та фахівцями з будівництва, чи можуть вони за місяць (тому що за оголошенням результатів та підписанням усіх договорі та тендерів залишається грудень) повністю демонтувати старе та встановити нове міні-футбольне поле? На що всі відмовились, адже виконати будівельні роботи на вулиці в несприятливі погодні умови грудня не можливо.

Але для того щоб не втратити можливість, вивчивши всі деталі, розпорядження та накази, спільно з Острозькою міською радою та Острозькою районною бібліотекою було вирішено подати проєкт, який давно вже був на часі. Об'єднання громади, шляхом створення безкоштовних інформаційно-освітніх центрів на базі публічних сільських бібліотек та клубів у віддалених районах, які в подальшому функціонуватимуть як кущові осередки для всього району.

30 вересня 2020 року у Всеукраїнський день бібліотекаря був презентований проєкт для працівників бібліотек та клубів району.

1 жовтня 2020 року проєкт подано на розгляд до єдиної системи онлайн голосування. Проєкт пройшов потрібну модерацію на сайті де до 06 жовтня 2020 року буде знаходитись на розгляді експертної комісії. А з 07 жовтня - доступний для голосування громадськості. Адже специфіка проведення Громадського бюджету – це залученість усіх громадян до прийняття рішень. Це як «маленькі» вибори. І щоб не скаржитись потім : «Що ми не маємо нічого», давайте усі максимально згуртуємося і віддамо свій голос за потрібний проєкт, який дасть можливість мати більш комфортні умови у бібліотеках, та відкриті можливості для молоді та старшого покоління для проведення часу на цікавих культурно-освітніх заходах.

Щоб цей проєкт став реальністю, кожен з нас має унікальну можливість віддати свій голос за посиланням https://vgbrv.pb.org.ua/projects/5

Голосування триватиме до 17 жовтня, після чого проєкт переможець, який набрав найбільшу кількість голосів серед мешканців Рівненсьої області отримає фінансування.

Отже, скористайеся своїм голосом, проголосойте онлайн за проєкт, розкажи сусідам, друзям, кумам, знайомим і отримайте шанс мати сучасні бібліотеки у 8 селах Острозького району.

Начальник відділу проєктної та інвестиційної діяльності виконокму Острозької міської ради, співзасновник ГО «Центр суспільних перетворень»
Ольга СТЕЦЮК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024