Ідемо вітати Оксана Кошинську з Новородчиць: іменини й свята 10 травня

10 Травня 2019, 07:54
4185

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 10 травня.

У житті ми отримуємо безліч можливостей, неймовірну кількість великих і менших шансів. Використовуйте кожен свій шанс! Нехай він буде шляхом до чогось прекрасного!

10 травня День ангела святкують Анастасія, Георгій, Іван, Іларіон, Марія, Микола, Петро, Павло, Семен, Сергій, Степан.

Свій День народження відзначає Оксана Кошинська, секретар Новородчицької сільської ради. Щиро вітаємо пані Оксану та бажаємо здоров'я і щастя, успіхів і добробуту, здійснення мрій і Божої опіки на щодень.


 

Православна церква 10 травня згадує апостола і священномученика Симеона, небожа Господнього. Святий був сином Клеопи – молодшого брата Йосипа Обручника. Ісуса Христа Симеон зустрів уже в зрілому віці, але відразу в Нього увірував і став одним з 70-ти апостолів. У 63 році його обрали в єпископи Єрусалима. При правлінні імператора Траяна (98-117) римському правителю донесли, що Симеон походить з роду царя Давида (тоді римляни знищували всіх нащадків цього роду). У 107 році язичники схопили святого, який на той час був уже столітнім старцем, і після довгих катувань розіп’яли на хресті.

У народі святого апостола Симеона прозвали Семеном ранопашцем, тому що в цей час практично повсюдно розпочиналася пора активного приготування землі до посіву. 

Народні прикмети на 10 травня

  1. Грім прогримів до 10 травня, заспівали жайворонки, ліс у листя одягнувся, а жаби почали квакати в болотах - пора поле орати, адже в цьому випадку врожай буде багатим
  2. Якщо хмари швидко по небу біжать - значить, треба чекати досить тривалої негоди
  3. Йде сильний дощ 10 травня - прикмета до того, що вродить жито
  4. Листя берези 10 травня повністю розвернулися - пора садити картоплю
  5. Кричить сова - в найближчі дні похолодає
  6. Вранці трава суха - прикмета до того, що ввечері треба чекати дощу
  7. Увечері 10 травня в низинах з'явився туман - скоро погана погода закінчиться і настане потепління
  8. Вранці 10 травня ясно, а опівдні на небі з'явилися купчасті хмари, зникаючі до вечора - найближчим часом можливі заморозки

Цей день в історії:

  • 1883 — в Москві запрацювали перші електричні ліхтарі.
  • 1925 — у Києві урочисто відкрито міст імені Євгенії Бош, побудований за проектом Євгена Патона.
  • 1940 — вермахт вторгнувся на терени Голландії, Бельгії та Люксембургу.
  • 1940 — Невілл Чемберлен подав у відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії. Новим британським прем'єром став Вінстон Черчілль.
  • 1975 — американський атлет Браян Олдфілд першим в історії штовхнув ядро далі 21 метра (його рекорд був побитий тільки через 12 років).
  • 1993 — на вершині Евереста одночасно зібралися 40 чоловік з дев'яти експедицій — рекордна кількість людей на цій горі.
  • 1997 — у селі Семашки в Чеченії викрадена знімальна група телекомпанії НТВ на чолі з журналісткою Оленою Масюк.
  • 2001 — Володимир Путін призначив Віктора Черномирдіна послом РФ в Україні.
  • 2006 — землетрус силою 4,7 бали за шкалою Ріхтера відбувся в Греції. Його епіцентр знаходився за 40 км на південний схід від портового міста Салоніки на півночі країни.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024