Що святкуємо 14 січня: Новий рік за старим стилем

14 Січня 2019, 08:33
3197

Доброго святкового ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 14 січня, знову світкуємо Новий рік за старим стилем.

Життєві дороги не завжди рівні, тому-то нерідко випадає спіткнутися. Нехай усі  життєві помилки стають досвідом і допомагають досягати бажаного! Гарного та легкого дня! 

14 січня День ангела  відзначають Василь, Григорій, Петро, Федот, Феодосій, Емілія.

Цей день уважають серединою зими. Кажуть, що нині Різдвяні святки досягли свого апогею.

14 січня святкують Старий Новий рік бо Новий рік за старим стилем. У православній церкві цього дня вшановують Обрізання Господнє. У Писанні сказано, що на восьмий день від Різдва Святе Немовля було обрізане й назване ім'ям Ісус, яке означає «Спаситель». У Старому Завіті обрізання було законом на знак союзу Бога з Авраамом і його нащадками: Цей обряд мав дуже велике значення, оскільки символізував зарахування до членів релігії і народу та підкорення себе законові та обов’язкам. Невиконання закону означало його ламання та виключення з членства народу. Церква у події обрізання Ісуса Хрста акцентує насамперед на жертві й самовідреченні — кожен християнин мусить практикувати обрізання від своїх похотей та злих намірів.

Празник Обрізання, хоча вважається великим, не належить до 12 найбільших празників. Він закінчує попразденство Христового Різдва.

14 січня, за Юліанським календарем, Церква згадує пам’ять св. Василія Великого.

Він народився близько 330 року в Кесарії і походив зі знатного роду, що славився не лише багатством, а й ревною християнською вірою. Батько був адвокатом і викладачем риторики. У сім’ї було десятеро дітей, з яких п’ятеро і мати Емілія зачислені до святих.

Першу освіту Василій здобув під керівництвом батька. Після його смерті святий вирушає на навчання до Константинополя, а потім до Афін, де опановує риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Опісля він повертається в Кесарію, де викладає риторику. Близько 362 року він був висвячений у сан диякона єпископом Мелетієм, а через 2 роки — у сан пресвітера єпископом Кесарійським.

Святий написав багато праць, залишивши по собі велику духовну спадщину – це твори догматичні, моральні, аскетичні, полемічні, пояснення Святого Письма, 366 листів. Він уклав текст Божественної Літургії, приклався до формування вчення про Пресвяту Трійцю. Його визнають Великим Вчителем Церкви.

Народні прикмети на 14 січня

  1. Зростаючий місяць в ніч на 14 січня - до сильної повені навесні
  2. Якщо вранці йде сніг, то зима теж буде сніжною, а весна настане пізно
  3. Спостерігали за напрямком вітру. Вважалося, що якщо він дме з Півночі, то літо буде холодним, із Заходу - непогожим, зі Сходу - посушливим, з Півдня - цілком звичайним, теплим, без особливих температурних перепадів.
  4. Якщо людина народилася в Васильєв день, то, згідно з повір'ями, вона буде дуже багатою. В якості оберега їй рекомендується носити яшму.
  5. Сильний сніг в Васильєв день - бути хорошому літу. Відлига пророкує прохолодні літні дні
  6. Яскраві зірки на небі 14 січня віщують швидкі морози
  7. Снігопад в Васильєв день - прикмета до того, що чекають багаті врожаї влітку і восени
  8. Якщо 14 січня випадає на молодика, це призводить до великої повені
  9. Якщо сніг почав йти з самого ранку, то це означає, що снігопади не припиняться ще дуже довго і, швидше за все, триватимуть до самої весни
  10. У цей день не можна лаятися і лихословити, думати про погане, оскільки як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш (нехай навіть мова йде про Старому Новий рік)
  11. Не можна позичати гроші, щоб не бути в боргах весь рік
  12. Вважається, що якщо 14 січня надіти обновку, то протягом усього року буде супроводжувати удача
  13. Бажання, яке було загадане в ніч з 13 на 14 січня, обов'язково збудеться
  14. Якщо на дорогах 14 січня ожеледь, це обіцяє урожай

Цей день в історії:

  • 1919 — у Києві постановою Директорії УНР урядовці усіх відомств, призначені за часів П. Скоропадського, негайно звільнялися зі своїх посад. Нове призначення вони могли отримати лише за особливих умов: подання начальника та рекомендації громадських організацій.
  • 1920 — у Луцьку Волинської губернії відбулася аудієнція міністра закордонних справ УНР А. Лівицького з начальником Польської держави Ю. Пілсудським, на якій останньому було вручено «Меморандум Голови Директорії УНР в справі поводження польських військових властей на території України, зайнятій польським військом».
  • 1928 — у Москві ЦК ВКП(б) надіслав директиву своїм місцевим організаціям, у тому числі ЦК КП(б)У, про посилення хлібозаготівель.
  • 1933 — посольство Німеччини в Москві одержало доповідну записку від німецького консула в Києві А. Хенке про застосування штрафів в українському селі, про голод, епідемію тифу, захворювання на шигельоз (тоді називали дизентерією).
  • 1946 — Генеральна Асамблея ООН обрала Українську РСР членом Економічної і соціальної ради ООН.
  • 1969 — у космос вирушив радянський космічний корабель «Союз-4», а наступного дня — «Союз-5».
  • 1980 — Генеральна Асамблея ООН засудила інтервенцію СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, якою вимагала «негайно, безумовно і повністю вивести війська з Афганістану».
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою.
  • 2004 — після близько 500-річної перерви прапор «п'яти хрестів» став державним прапором Грузії. Раніше він був відомий як прапор грузинського королівства.
  • 2005 — космічний зонд «Гюйгенс» здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.
  • 2010 — годинник кінця світу переведений на одну хвилину назад.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024