Свята й дати 2 січня: день ангела Гната й Данила

02 Січня 2019, 08:41
4514

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 2 грудня. Невдовзі нас знову читають свята...

Якщо відняти у людини здатність мріяти, то відпаде одна з найпотужніших спонукальних причин, що народжують культуру, мистецтво, науку і бажання боротьби в ім’я прекрасного майбутнього. Нехай справджуються ваші найсміливіші мрії! Гарного дня!

2 січня День ангела святкують Гаспар, Данило, Іван, Ігнатій, Філогоній.

2 січня віряни вшановують Іоанна Кронштадського. Також цього дня моляться святому Ігнатію Богоносцю. На честь цих святих у храмах 2 січня служать молебні і влаштовують хресні ходи.

У цей день починали готуватися до святкування Різдва. Господині 2 січня прибирали в будинках, запасалися продуктами, фарбували меблі і стіни. Всі розучували колядки, пісні, шили карнавальні костюми.

Якщо людина дотримувалася Різдвяного посту, то в день 2 січня пропонувалося їсти тільки сирі фрукти і овочі.

Народні прикмети на 2 січня:

  1. Якщо на деревах 2 січня іній, значить, погода буде ясною
  2. Зоряне небо віщує багатий урожай протягом усього року
  3. Якщо синиці голосно щебечуть - те, за прикметами, чекай довгі, холодні дні
  4. Яка погода 2 січня, таким і буде місяць серпень. Якщо на вулиці сльота і хуртовина - холодним і дощовим, а якщо морозним і ясним - то жарким і сонячним.

Цей день в історії:

  • 1610 — У Битчанському замку проходить суд над підручними графині Елізабет Баторі, племінниці короля Стефана Баторія. Обвинувачені катували й убивали сотні сільських дівчат, аби пані купалася в крові з оздоровчою метою.
  • 1788 — Джорджія стала 4-им штатом Сполучених Штатів Америки.
  • 1835 — У Габрово відкрилася перша в Болгарії світська школа.
  • 1839 — Луї Даґер зробив першу фотозйомку Місяця.
  • 1882 — Американський промисловець Джон Девісон Рокфеллер створив трест «Стандарт ойл» — об'єднання 40 нафтодобувних акціонерних товариств, які або вже належали компанії «Стандарт ойл», або були їй підконтрольні.
  • 1936 — Науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових й інфрачервоних променів та пристрій, що перетворював промені в потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення.
  • 1944 — Перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.
  • 1967 — В ході операції «Боло» американські пілоти F-4 збили половину МіГ-21 ВПС Північного В'єтнаму
  • 1992 — Припинилися повноваження народних депутатів СРСР.
  • 1992 — Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнали незалежність України.
  • 1999 — Стався потужний сніговий буревій на Середньому Заході США. Зокрема в Чикаго намело снігового покриву на 487 мм при температурі −25 °С. Такий удар стихії призвів до загибелі 68 людей.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024