Острожчина туристична

Некваплива провінційність, мода на рожеве й міські амбіції – Острог очима тревел-блогера

10 Липня 2018, 15:35

У червні тревел-блогер Влад Беспалов відвідав Острог. Він відгукнувся про місто, як про «Волинські Афіни», а також багато гуляв містом і фотографував.

Влад приїхав до Острога з Шумська автомобілем.

Дороги ставали дедалі пустинними, і ми дедалі поринали у сільську атмосферу. Раптом дорогу перекрило стадо корів. Разючий контраст з містом, – коментує блогер.


 

Насамперед мандрівника вразило село Межиріч, що за 3 кілометри від міста, яке «якщо подивитися на карту то фактично вже злилося з ним»

Тамтешній монастир найбільший із збережених фундацій князів Острозьких. Спочатку він належав католикам, але у 1856 року царська влада забрала монастир у Францисканів і віддала її православній церкві. Після розпаду СРСР монастир знов став діючим. На жаль, МП вирішив переробити його на свій лад – вежа-дзвіниця фактично втратила свій історичний вигляд, – розповідає Влад Безпалов.

Мандрівник також відзначив несмак реконструкції та дисгармонію кольорової гами на куполах монастиря.


 

У самому місті Влад насамперед відвідав Острозьку академію:

Тепер академія (центральний корпус) куди більш скромна. Але слід віддати належне туалетам з рідким милом, нормальним папером і освіжувачами повітря.



 

Про новий корпус мандрівник відгукується як про амбіційні плани навчального закладу.

Звісно, відвідав Влад Беспалов і Замкову гору, і Луцьку та Татарські вежі, а в блозі описав уміщені в них музеї.


 

Татарська надбрамна вежа стоїть тепер ледве не у когось на городі. Названа на честь Татарського передмістя на якому князь Острозький осадив полонених татар. Цього року її планують відновити, – принагідно зауважує мандрівник.


 

Але найбільше пощастило єврейській спадщинівідбудовують синагогу (до 1941 року євреї складали більшість населення міста), доглядають за кіркутом - єврейським кладовищем (відновлюють мацеви, цвинтар є під замком – добре від вандалів), – констатує Влад.


 

Крім синагоги, мандрівник оглянув костел Успіння Пресвятої Діви Марії, Богоявленський собор і Студентсько-викладацьких храм.

З риторичним питанням

Мода на рожеве?

Продемонстрував він читачам Острозьку міську раду та кілька старих будинків.



 

Попри те, що гість міста не оминув проблеми відсутності громадської вбиральні, Влад резюмує:

Як бачите, в Острозі варто затриматися.

 

Повний текст у блозі Влада Безпалова