В Острозькій академії провели конференцію, присвячену Анні Валентинович та солідарності українського й польського народів

21 Жовтня 2023, 11:37
В Острозькій академії провели конференцію, присвячену Анні Валентинович та солідарності українського та польського народів 920
В Острозькій академії провели конференцію, присвячену Анні Валентинович та солідарності українського та польського народів

Перший день конференції відбувся в четвер, 19 жовтня, передає кореспондент Район. Острог.

На сайті НаУОА зазначено, що ця конференція є першою з моменту широкомасштабного російського вторгнення в Україну зустріччю істориків, політологів, журналістів і політиків обох наших народів, що відбудеться на високому рівні. Організатори події ставили ціль здійснити глибоку рефлексію над польсько-українськими взаєминами, провести аналіз їх історичних аспектів, а також осмислити уроки, які ми маємо зрозуміти з історії й окреслити перспективи на майбутнє в ситуації поглиблення співпраці, взаєморозуміння й підтримки.

Перед початком роботи учасники міжнародної конференції «Солідарність народів» спільно молилися в храмі преподобного Федора Острозького. Богослужіння очолив настоятель згаданого храму Василь Жуковський та ксьондз-канонік римо-католицької парафії в Рівному Владислав Чайка. Також зі всіма молився ксьондз-канонік, дослідник, історик, редактор журналу «Волання з Волині», багаторічний настоятель римо-католицького костелу в Острозі о. Вітольд Ковалів.

 

«Мені приємно привітати сьогодні польських і українських учасників конференції «Солідарність народів». Сьогодні історія України пишеться кров’ю. Приємно, що в такий важкий час російсько-української війни, поляки, як добрі сусіди, як християни, як друзі, по справжньому підставили плече українцям і надзвичайно активно допомагають, сприйнявши болі, тривоги й небезпеки України, як свої власні. Ми щиро дякуємо за це», – зазначив у проповіді після молитви Василь Жуковський. 

Протоієрей Православної церкви України та професор НаУОА бажав учасникам конференції плідних та цікавих виступів, дискусій во славу Божу, для користі людей. Василь Жуковський також говорив що НаУОА бере активну участь у важливому проєкті викладання основ християнської етики в школах України та запропонував польським друзям спільно провести конференцію присвячену християнському вихованню в школах обох країн.

 

Міжнародну конференцію «Солідарність народів» розпочали її спікери, викладач НаУОА Сергій Штурхецький з українського боку та Лукаш Цурило – з польського. Вони привітали присутніх та наголосили, що настав час для солідарності народів. Були запрошені учасники церемонії урочистого відкриття заходу.

 

Ректор НаУОА Ігор Пасічник сердечно привітав учасників конференції, звернувшись спочатку до присутніх польською мовою. Дякуючи Збройним силам України (ЗСУ) за можливість провести конференцію на мирній території очільник університету запропонував хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих захисників України, в тому числі викладачів та студентів НаУОА, жителів Острожчини.

«Сьогодні ми будемо говорити про солідарність. І я впевнений, що хто б не намагався вкинути «яблуко розбрату» між нашими двома народами – цього не буде ніколи», – наголосив Ігор Пасічник.

Очільник НаУОА говорив про необхідність написання книги про тисячолітню сумісну історію українців і поляків, висловлював упевненість, що, пам’ятаючи нашу славну історію в минулому, українські війська під проводом випускника НаУОА, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного виженуть московські орди із нашої землі.

Під час відкриття конференції також виступав генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, голова Товариства «W trosce o dom ojczysty імені Анни Валентинович», у минулому партнер по боротьбі Ян Караджей, гощанський селищний голова Микола Панчук, полковник, почесний професор кафедри національної безпеки та політології НаУОА Тадеуш Кшонстек.

 

 

 

Після короткого виступу Ян Караджей вручив пам’ятну монету, присвячену Анні Валентинович Ігорю Пасічнику, проректору НаУОА Дмитру Шевчуку, Славоміру Місяку, голові культурно-просвітницького товариства імені Томаша-Оскара Сосновського Ярославу Ковальчуку та Сергієві Штурхецькому.

 

Життю і діяльності Анни Валентинович була присвячена перша сесія (панель) конференції. Під час неї виступав Ян Караджей, син активної діячки руху «Солідарність» в Польщі Януш Валентинович, журналістка Валентина Романюк, випускниця НаУОА (виступала дистанційно з допомогою программи «Zoom»), історик, дипломат, у минулому консул Республіки Польща в росії та Україні Кшиштоф Яблонка, вчителька, громадська діячка, племінниця Анни Валентинович Тетяна Барцицька.

 

 

Після обідньої перерви в холі нового корпусу НаУОА, де, до речі, в великій лекційній 206 аудиторії проходила конференція, провели відкриття виставки, яка присвячена життю і діяльності Анни Валентинович. Там представлено 15 слайдів (стендів), які з допомогою прижиттєвих світлин громадської діячки і теперішні з села Садове на Гощанщині, картин білоруського художника Олексія Контара, розповідають про Анну Валентинович.

Під час презентації виставки виступав проректор НаУОА Дмитро Шевчук та Магдалєна Лєнарт. Вони розповідали про виставку та Анну Валентинович. У Польщі є аналогічна виставка, звісно ж – польською мовою. В Україну привезли перекладену та доповнену двома слайдами, які присвячені рідному селу, де народилася та зростала Анна Валентинович.

 

 

Під час другої сесії виступали: народний депутат України Микола Княжицький («Zoom»), журналіст, у минулому редактор річника «Солідарності» Анджей Гельберг («Zoom»), заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергій Гемберг, згаданий уже Дмитро Шевчук, український політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики Євген Магда, професор НаУОА Андрій Смирнов.

Вони говорили переважно про українсько-польські стосунки, зокрема, про: ситуацію в Польщі після парламентських виборів; допомогу Польщі після початку широкомасштабного вторгнення ворога в Україну; матеріальну та моральну підтримку поляків українцям; політичні, історичні та філософські аспекти солідарності; польсько-українське примирення в кінці ХХ століття на початку цього (на прикладі життя та діяльності професора Богдана Осадчука); дякували організаторам за конференцію, як ще одну платформу для обговорення українсько-польських стосунків.

 

Після виступів присутні мали можливість задавати запитання спікерам, доповнювати їх виступи. Тривала коротка дискусія, але цікава дискусія, в якій брали участь Вітольд-Йосиф Ковалів, Тадеуш Кшонтек, Кшиштоф Яблонка.

 

Після завершення другої сесії конференції її учасники поклали дві лампадки на Алеї Героїв в Острозі по проспекту Незалежності (на її початку й в кінці). Поляки та українці схилили голови та хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих захисників України.

 

Біля академічної арки учасників конференції, головним чином гостей із Польщі, зустрів разом із ректором НаУОА Ігор Пасічником голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Він вітав гостей на українській землі, дякував Польщі та полякам за підтримку, за участь в конференції.

«Дякую вам за візит. Це добре, що в цей непростий час наші друзі та партнери приїжджають до нас, говорять світу, що тут життя продовжується завдяки таким людям, як пан ректор та всім тим, хто дбає про освіту. Нам важливо не затягнути процес, щоб була безперервність – від садочка до університету. Ми віримо в нашу перемогу й вже тепер готуємо нові покоління, яке в майбутньому розбудовуватиме Україну. Дуже дякую!», – зазначив Віталій Коваль.

 

Для учасників конференції з Польщі та українців із інших міст директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк та науковий співробітник Богдан Новак провели екскурсію музеями та приміщеннями НаУОА. Перед екскурсією Тадеуш Кшонтек подарував книгу-стародрук для музею НаУОА.

 

У п’ятницю, 20 жовтня, міжнародна конференція «Солідарність народів» продовжила свою роботу. Захід підготували та провели НаУОА та Товариство «W Trosce o Dom Ojczysty» за підтримки канцелярії голови Ради Міністрів Республіка Польща. Інформаційним партнером є Національна мережа гіперлокальних медіа «Район.in.ua».

Учасниками конференції в НаОУА були гості з Польщі, викладачі та студенти вишу-господаря, члени культурно-просвітницького товариства імені Томаша-Оскара Сосновського, товариства «Просвіти» ім. Т. Г. Шевченка (обласна та Рівненська міська організації), студенти інституту права, учні та вчителі Рівненського ліцею № 18, острозькі історики та краєзнавці, журналісти з Острога, Рівного та Польщі. 

 

Читайте також:

До Острозької академії завітав польський режисер Єжи Залєвський

Українська мати польської Солідарності. Невідоме дитинство Анни Валентинович

Сповідь Анни Валентинович

Безкомпромісна Анна Валентинович

Анна Валєнтинович. Історія матері «Солідарності»

Героїня двох народів, героїня двох наративів, або у кого проблеми з Анною Валентинович?

 

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024