Свята та іменин 15 грудня: міжнародний день чаю, день працівника суду

15 Грудня 2019, 09:06
3228

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 15 грудня.

Найбільша сила, яка існує на землі, – це віра. Вірте в свої сили - і все буду добре. Підживляйте своєю вірою серця інших - і вас огортатиме радість, оточуватимуть посмішки.

15 грудня День ангела святкують Андрій, Опанас, Іван, Іоанникій, Іраклемон, Ісі (Єссей), Кирило, Момей, Онисифор, Соломон, Степан, Феофіл.

У світі сьогодні відзначають Міжнародний день чаю. Ідея відзначати «День чаю» практично витала в повітрі вже багато років. І після обговорення на всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї в 2004 році і бразильському Порту-Алегрі, в особі Центру з освіти і Спілкування в 2005 році, дата 15 грудня стала носити назву «Міжнародний день чаю».Метою створення цього цікавого свята стало залучення уваги урядів і громадян до проблем поширення чаю, зміцнення взаємозв’язків між виробниками і споживачами чайної продукції, а так само обговорення проблем дрібних виробників і працівників чайних виробництв. 

У нашій країні професійне свято відзначають судді, адже Указом Президента від 08.12.2000 № 1318/2000 15 грудня в Україні встановлено щорічне професійне свято - День працівників суду.

Народні прикмети та приказки на 15 грудня

  1. Якщо день непогожим видався, то подібна погода протримається до 30 січня (до дня Антона-Перезимника).
  2. Багато снігу 15 грудня – буде багатий сінокіс наступного року.
  3. Навколо місяця видно темне коло – буде заметіль.
  4. Півень в мороз співає – чекай потепління.
  5. Кури сідають на сідало рано – будуть морози. Якщо ж птиці ляскають крилами і крутять хвостами – чекай хуртовини.
  6. Гусак голову під крило сховав – чекай морозів.
  7. Кішка спить весь день – буде холоднеча.
  8. Яскраві зірки віщують настання сильних морозів.

Цей день в історії:

  • 1699 — Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено юліанський календар; відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.
  • 1880 — Харківське товариство водопостачання збудувало перший водогін у Харкові
  • 1932 — ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі (початок Голодомору); у Дніпропетровській області — 27, у Чернігівській — 8, в Одеській — 15, у Харківській — 22, у Донецькій — 10 районів.
  • 1932 — В. Молотов та Й. Сталін заборонили здійснення українізації на Далекому Сході, в Казахстані, Середній Азії, ЦЧО, щоб унеможливити проникнення висланих «буржуазно-націоналістичних елементів» в українізовані райони, наказують перевести українські газети та видання на російську мову.
  • 1934 — у Києві, в підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСРбули розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об'єднання українських націоналістів», серед яких — українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.
  • 1966 — французький астроном Одуен Дольфюс відкрив супутник Сатурна Янус, який раз в 4 роки міняється орбітою зі супутником Епіметеєм.
  • 1970 — вперше здійснено посадку космічного апарату з Землі на іншу планету (міжпланетна станція «Венера-7»)
  • 1995 — на 5-й зустрічі глав держав і урядів 10 країн Південно-Східної Азії в Бангкоку було підписано договір, за яким цей регіон проголошено зоною, вільною від ядерної зброї.
  • 1995 — Європейський суд виніс рішення у так званій «справі Босмана», яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці.
  • 2000 — В Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тонн розплавленого ядерного пального і 37 тонн радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний «саркофаг», продовжував випромінювати радіацію
  • 2000 — На знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва учасниками акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.
  • 2006 — перший випробувальний політ новітнього винищувача-бомбардувальника п'ятого покоління F-35 «Лайтнінг» II
  • 2009 — відбувся перший випробувальний політ новітнього літака Boeing 787 Dreamliner
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024