Майстерклас Валентина Колонтая

В Острозі відпочивальникам виписували індульгенції

23 Липня 2019, 11:29

У Музеї книги та друкування Острога відбувся майстерклас зі середньовічної європейської каліграфії.

У понеділок, 22 липня, майстерністю письма ділився майстер книжкової справи, реконструктор середньовічної книги та керівник майстерні «Forzats. Bookbinding / Calligraphy / Printmaking» Валентин Колонтай. На майстеркласі побували відпочивальники з санаторно-оздоровчого табору «Країна мрій».

Спочатку про Музей книги та друкарства й історію Острога загалом розповів Анатолій Хеленюк, старший науковий співробітник музею. Світлана Позіховська, завідувачка Музею книги, говорила про розвиток каліграфії як майстерності писання тощо.

1

 

Майстер з’явився у костюмі середньовічного ірландського монаха. Валентин Колонтай спочатку розповів гостям про матеріали, зокрема органічне чорнило, вироблене з дубових гал, гусячі та металеві пера тощо. Реконструктор привіз до Острога індульгенції (це документ про відпущення гріхів – ред.). Усі охочі змогли підписати для себе ці сувенірні грамоти.









 

Пізніше відвідувачі відвідали виставку пергаментів, на яких зображені буквиці з ірландських богословських книг. Валентин Колонтай також розповідав про техніку виготовлення пергаменту, фарб та особливості нанесення малюнку.




 

Подія організована в рамках реалізації проєкту «Інтерактивний музей стародруків» («Малі міста — великі враження» від Міністерства культури).

Нагадаємо: проєкт острожан «Інтерактивний музей стародруків» буде реалізований упродовж 4-х місяців 2019 року. Загальна сума залучених коштів — понад 350 тис. грн.

 

Читайте також:

Острозький і київський музеї книги представили спільний мандрівний проект