Острозький і київський музеї книги представили спільний мандрівний проект

29 Квітня 2019, 18:13
Відкриття виставки в Острозі 4515
Відкриття виставки в Острозі

У Музеї книги та друкарства Острога відкрили виставку, яка розповідає про мандри книг, авторів, друкарів і граверів Острога, Києва і Львова у XVI–XVIII століттях.

Виставку «На перетині шляхів» презентували в нашому місті минулого тижня. Це спільний проект Музею книги і друкарства України (Київ) і Музею книги та друкарства Острога. Представляли спільну працю директор КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Микола Манько, завідувачка Музею книги та друкарства м. Острога Світлана Позіховська та гості з Києва – Валентина Бочковська, директорка державного Музею книги та друкарства України, та Людмила Хауха, заступниця директора з наукової діяльності. Експозиція містить стародруки, інформаційні постери, монети, портрети й ікони тощо.

Київські гості на відкритті виставки
Київські гості на відкритті виставки

Частина виставки - на сучасних постерах
Частина виставки - на сучасних постерах

 

Тут можна дізнатися про мандри й роботу Мелетія Смотрицького, Єлисея Плетенецького, Тарасія Земки, Памви Беринди, Кирила Транквіліона Ставровецького, Тимофія Вербицького, друкаря Іллі, Петра Могили, Іоникія Галятовського, Никодима Зубрицького, Григорія Левицького та інших.

Частина експозиції
Частина експозиції

Інтелектуальні мандри (ідея Андрія Брижука)
Інтелектуальні мандри (ідея Андрія Брижука)

 

«Ця виставка показує незвичайну долю рідкісних книг, які служили справі єднання  й порозуміння людей. Думаю, що експозиція, яка працюватиме впродовж кількох місяців, приверне увагу і острожан, і чисельних відвідувачів наших музеїв та стане непересічною подією в житті музейного співтовариства», – зауважив Микола Манько.

Гостя з Києва Валентина Бочковська розповіла, що спочатку ідея виставки зародилася як історія мандрів книгодрукарів між Києвом і Львовом. Однак, як додає Світлана Позіховська, ця розповідь була б неповною без представлення центру освіти й культури – Острога. Не дивно, що окрема вітрина на виставці присвячена саме книговодавничій справі в Острозі. Насамперед зазначимо, що тут уміщено портрет князя Василя-Костянтина Острозького (художник – Валентин Колонтай), написаний в оригінальній техніці. Також представлено унікальні історичні документи, наприклад, грамоту королеви Анни Ягелонки (1582 рік), яка посвідчує князю В.-К. Острозькому право власності на село Шепет, із оригінальною сургучевою печаткою на червоному воску; монети – польські злоті – часів князя. З-поміж стародруків представлено Острозьку Біблію 1581 року, «Лексикон» Памви Беринди, перепис дерманських монахів із книги Василія Великого (XVII століття).

Вітрина з книгами, пов'язаними з Острогом
Вітрина з книгами, пов'язаними з Острогом

Острозька Біблія
Острозька Біблія

Гроші часів князя Острозького
Гроші часів князя Острозького

 

Наскрізною ниткою експозиції є мандри друкаря Івана Федоровича та його реманенту (Москва – Заблудів – Львів – Острог – Київ).

Охочі помандрувати з унікальними стародруками зможуть оглянути експозицію до 1 вересня 2019 року в Музеї книги і друкарства Острога.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024