Смачна кутя: ТОП-6 рецептів

06 Січня 2017, 11:00
6111

Традиційну різдвяну страву в різних регіонах України, господині готують за своїми оригінальними рецептами. Є кутя із пшениці, ячменю, рису та перловки, із додаванням горіхів, сухофруктів і халви, густа та рідка. До вашої уваги 10 рецептів цієї страви.

1. Пшенична кутя:

Інгрідієнти: 1 склянку пшениці, 100 г маку, 100 г очищених волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор за смаком.

Спосіб приготування: Пшеницю потрібно потовкти у дерев’яній ступі, періодично підливаючи трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просівають і промивають. З чистих зерен слід зварити розсипчасту пісну рідку кашу, посолодити та охолодити її. Окремо розтерти мак до одержання макового молочка, додати мед, все перемішати і влити до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів.

2. Традиційна кутя з яблуками:

Інгрідієнти: 2 склянки пшениці, 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску.
Спершу слід відварити пшеницю — кілька годин. Тоді розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води, але не кип’ятку. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у макітрі або мисці. Поріжте яблука. Потім змішайте у мисці чи макітрі охолоджену пшеницю, мак, мед, цукор і яблука. Поставте кутю на холод.

3. Рисова кутя:

Інгрідієнти: 1 склянку рису, 100 г маку, 100 г волоських горіхів, 1-3 ст. л. меду, цукор до смаку.
Склянку рису залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому. Потім іще з 10-15 хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі. До охолоджного рису додати товчений мак, горіхи, мед.

4. Ячмінна кутя:

Інгрідієнти:  півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень або інших ягід без кісточок, 3-4 столові ложки цукру або меду.
Спершу у воді холодній треба замочити ячмінь на ніч. Потім у тій же воді варити ячмінь на слабкому вогні не менше години. Далі додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде густувата каша. Подають охолодженою.

5. Рисова кутя з варенням:

Інгрідієнти: 1 склянка рису, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці), цукор за смаком, дрібка солі.
Напівзварений рис промийте під водою, покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть.
З варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно вимішайте з рисом. Додайте до куті трохи сиропу з ягід або води.

6. Багата кутя:

Інгрідієнти: 500 г товченої пшениці, 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 50 г халви, 200 г маку.
Зваріть пшеницю. Родзинки, порізанукурагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у не дуже гарячій воді. Потім злийте воду і додайте її до пшениці. Мак залийте теплою водою і розітріть у макітрі. Додайте туди кутю і сухофрукти, халву, залийте теплою водою. Мед додавайте за смаком, щоб не пересолодити.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39