«Працюємо лише на ургенцію». Як реформа та COVID-19 змінили Острозьку лікарню

21 Грудня 2020, 18:00
Василь Веляник 8724
Василь Веляник

Другий етап медичної реформи, який стартував в Україні 1 квітня 2020 року, змусив чимало лікарень впроваджувати низку змін – не завжди приємних та популярних. 

Острозьку центральну районну лікарню реформа зробила компактнішою. Аби оптимізувати заклад, тут по два відділення об’єднали в одне.

Приміром, травматологія та хірургія, які до квітня ще функціонували як два окремих, тепер стали одним.

Читайте також: «До реформи приєдналися одними з перших». Які зміни відбулися у Гощанській «первинці»

Також в одне відділення об’єднали кардіологію та неврологію.

Працівників пенсійного віку відправили на пенсію, аби зберегти робочі місця молодому персоналу.

«Відповідно, тепер один зав відділення, одна старша медсестра, перев’язувальна, замість двох маніпуляційних залишилася одна… Пенсіонерів відправляли на пенсію, а молодих залишили на роботі. Таким чином оптимізували штат», – розповідає про перші кроки в реформі керівник лікарні в Острозі Василь Веляник.

Лікарня приєдналася до електронної системи охорони здоров’я. Заклад комп’ютеризований повністю. Створені електронні кабінети, ключі, підписи…

Про зміни в Острозькій ЦРЛ дізнавалися журналісти видання Район.Медицина.


 

Уклали з НСЗУ договори на вісім пакетів послуг

Для медичних закладів вторинної ланки, куди належить Острозька лікарня, реформа означає зміну фінансування.

Якщо раніше заклади отримували дохід із субвенції, то тепер основне джерело фінансування – виплати від Національної служби здоров’я України.

Сума фінансування залежить від кількості пролікованих пацієнтів та наданих послуг.

Читайте також: Не вистачає кадрів: як відбувається реформа у Нововолинській лікарні

Медустанова, з огляду на свою матеріально-технічну базу, укладає з НСЗУ контракти на ті чи інші медичні послуги, які надаватиме пацієнтам безкоштовно в рамках програми медичних гарантій.

Острозька центральна районна лікарня уклала з Національною службою здоров’я України договори на вісім пакетів медичних послуг: стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій; хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах; амбулаторна вторинна і третинна допомога дорослим і дітям; супровід, діагностика та лікування пацієнтів із ВІЛ/СНІД; медична допомога при пологах; стаціонарна паліативна  меддопомога дорослим і дітям.

«Зараз у нас є ще два «ковідні» пакети. Підписання угод на інші поки що не розглядаємо, оскільки для цього потрібне високоспеціалізоване обладнання», - каже головний лікар медзакладу Василь Веляник.

За словами очільника Острозької лікарні, виплати від НСЗУ – єдине джерело фінансування медичної установи. Оскільки місцеві бюджети не виконувалися, підтримки від них не будо.

«Кошти від НСЗУ виплачуються на основі даних, які ми подавали у 2018-2019 році. На заробітну плату персоналу лікарні цих виплат вистачає, проте повною мірою так, як хоче НСЗУ, можливості немає», – зауважує.

Аби залучити додаткові гроші, в лікарні розробили пакет платних послуг.

Читайте також: «Ніби посадили в боїнг». Як відбувається реформа в Дубенській лікарні

Сюди увійшла та допомога, на яку установу не контрактувала НСЗУ.


 

Наразі через адміністративну реформу та укрупнення районів платні послуги, які надаватимуть в Острозькій ЦРЛ, чекають на затвердження.

«Куди нас віддадуть – ще не знаємо. Можливо, перейдемо у власність міської ради, а, може, Рівненської районної ради, оскільки Острозького району більше немає», – додає Василь Вельник.

Відтоді, як лікарню включили до переліку «ковідних», реформування довелося дещо зупинити. Однак, лікарня приєдналася до електронної системи охорони здоров’я.

«З 1 квітня ми отримали 100% того фінансування, що було минулого року.  З липня виплата від НСЗУ становила 80%, решту ми мали заробити самі. До кінця року ми мали б заробляти вже 40% від бюджету. Зараз це все відтерміновується», – розповідає Веляник.

Під інфекцію переобладнали кілька відділень у лікарні

Пацієнтів із коронавірусом у лікувальній установі приймають із жовтня.

Тут облаштували 60 ліжок для інфікованих пацієнтів, відсоток завантаженості яких змінюється з кожним днем.

Наразі планового прийому в Острозькій ЦРЛ майже немає. Лікарня працює суто на ургенцію.



 

В лікарні працює понад 330 медиків. В роботі з «ковідними» залучені близько 70.

«У нас сформовані чотири «ковідні» бригади. На них з НСЗУ отримуємо фінансування. В одній бригаді працює 12 лікарів, 12 медсестер, санітарки… В одній бригаді – три лікарі», – пояснює.

За гроші з «ковідного» пакета лікарня закуповує медикаменти для пацієнтів з вірусною інфекцією, забезпечує кисневу підтримку, оплачує роботу медиків.

Читайте також: Як відбувається медреформа у Сарненській лікарні

«Препарати, які є в протоколах, надаємо пацієнтам безкоштовно. Інші – людина мусить докуповувати самостійно», – каже Василь Веляник.

Через пандемію коронавірусу з лікарні не звільнився жоден медичний працівник. Персоналу наразі вистачає.

«Наша лікарня була повністю готова до прийому хворих на вірусну інфекцію», – каже Василь Веляник.

Засобами індивідуального захисту працівники медустанови забезпечені.


 

На початках коштами на закупівлю необхідного допомогли з міського та районного бюджетів. Тепер ці потреби покривають із «ковідного» пакету, який оплачує НСЗУ.

«Киснем у лікарні забезпечені, як і належить, 80% «ковідних» ліжок», – запевняє головний лікар.

Зітхає, є певні проблеми з постачанням кисню, оскільки через підвищений попит постачальники не встигають виробляти його в належних кількостях.

Наразі інфекційне відділення в Острозькій лікарні працює на повну потужність.


 

Під інфекцію також переобладнали терапію та реанімаційне відділення. Планова госпіталізація є лише в хірургічно-терапевтичному відділенні та кардіоневрології.

***

Василь Веляник каже, що зміни, які наразі відбуваються в системі охорони здоров’я, він підтримує. Аргументує, всі медичні заклади ставляться в однакові умови: заключив контракт на певний пакет, відповідно й отримуєш за нього фінансування.

Марія МАРТИНЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

 

 

Коментарі
22 Грудня 2020, 11:26
Гарний ілюстративний матерал: не статичний, у дії і позитивний. Інформація корисна. Але перечитувати тексти і виправляти помилки треба усім авторам.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39