«Побільше б місцевих людей, які дійсно вболівають за місто», - Дмитро Ткачук

24 Вересня 2020, 18:00
Дмитро Ткачук 6021
Дмитро Ткачук

Щорічно у третю неділю вересня в Україні відзначають професійне  свято  працівники лісового господарства, лісової, деревообробної промисловості. 

Ми поспілкувалися з Дмитром Ткачуком – з лісничим Хорівського лісництва ДП «Острозьке лісове господарство», переможцем районного конкурсу «Гордість Острожчини» у номінації «Лісове господарство» за підсумками 2017 року.

- Дмитро Володимировичу, розкажіть про себе.

- Я народився в Острозі, але згодом ми переїхали до села Завизів, там вся рідня моя, там і ходив до школи. Потім продовжив навчання в Острозькій  ЗОШ № 1, це були 10-11 класи. Пізніше, закінчував підготовчі курси Острозької академії, хотів вивчати право, але не було можливості вчитися на платній формі. Відповідно прийняв рішення вступити до приватного Надслучанського інституту, це в місті Березне, де став бакалавром лісового господарства. Після закінчення університету хотів працювати в Острозькому лісгоспі, але вільних місць не було. Тому пішов у приватну службу охорони. Збирав кошти на весілля, одружився, зараз разом з дружиною виховуємо чотирьохрічну донечку. Згодом мені запропонували роботу в Острозькому лісгоспі -  помічником лісничого, це було у 2013 році. Працюю і по цей день, але вже на іншій посаді – лісничим.


 

- Зараз на Рівненщині надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Чи часто у лісі відбуваються пожежі?

- Так. Сьогодні люди і підпалюють суху траву, і залишать незагашені вогнища. Але ми боремося з цим питанням: проводимо агітацію, спілкуємось з людьми, постійно проводимо інформування щодо підпалів. Знаєте, у нас є ряд заходів спрямованих на забезпечення охорони лісів від займань, проводимо мінералізовані смуги, тощо. Роботи дуже багато. На сьогодні маємо самосівні ліси, які виросли на сільськогосподарських паях ,тобто вони ніким не коректуються, а також не обробляються. Це створює, в свою чергу, додаткову небезпеку, ми не маємо право проводити якісь дії. Ситуація нелегка, тим більше, що літо було досить посушливе, тому доводиться працювати у вихідні дні.


 

- А як щодо сміття?  Чи є волонтери, які прибирають?

- Кожної весни, особисто, з лісовою охороною, а також зі школами, проводимо акції по збору сміття. Також ми з учнями вивішуємо шпаківні.

- Чи часто незаконно вирубують ліси?

В останні роки незаконна вирубка зменшилась, про що  звітував міністр лісової агенції України Заблодський Андрій. Штрафи набагато більші, ніж було колись, в залежності від діаметру пня. Сьогодні люди не настільки багато грошей заробляють, щоб піти вкрасти сосну. Та сосна навіть куба не буде, а штраф 1200 – за ці гроші можна легально «виписати» дрова.

- Чи не хочете Ви об’єднання з іншими лісгоспами у напрямку створення лісорозсадницької справи?

- Такі розмови мають мати місце у розвитку в даному напрямку. Я думаю, що це правильний напрямок, його треба розвивати. Це централізовано, це техніка, це є поливальні машини, це працевлаштування, тепличне господарство, а основне – вирощування стандартного садивного матеріалу різних порід, а також із закритою кореневою системою. Це все треба враховувати.



 

- Чи хоче молодь працювати у такій сфері?

- Я молодих людей багато приймав, але вони працюють місяць-два, зарплата до 7 тисяч, але молодь хоче більше, тому їдуть працювати закордон. Треба молоді допомагати, щоб лишались більше на місцях.

- Ви вирішили йти у політику? Чому?

- Хочеться змін на краще, тим більше, зараз походить децентралізація, територіальні громади об’єдналися. На мою думку, тут є більше можливостей дійти до однієї думки, не так як раніше.

Чому «Сила і Честь»?

- Давно спостерігаю за Ігорем Смешком, вважаю його достойною людиною. Таких варто підтримувати, тим більше, що команда хороша. Можливо, щось змінимо в районі. Побільше б місцевих людей, які дійсно вболівають за місто та хочуть зробити його кращим для життя.

Коментарі
24 Вересня 2020, 22:01
"""""Сьогодні люди і підпалюють суху траву, і залишать незагашені вогнища. АЛЕ МИ БОРЕМОСЯ З ЦИМ ПИТАННЯМ""...Недожурналісти.... борються з питанням...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024