Острог сьогодні не був би таким красивим, спортивним, молодіжним і сучасним, - Оксана Ситницька

10 Вересня 2020, 18:00
Оксана Ситницька 5457
Оксана Ситницька

П’ять років – це малий та водночас надзвичайно тривалий термін для реалізації усіх планів, задумів та мрій. Про роботу на посаді заступниці Острозького міського голови з гуманітарних питань ми поспілкувалися з Оксаною Ситницькою.

- Оксано Анатоліївно, розкажіть про Вашу посаду. Що конкретно входить до Ваших обов’язків?

- Знаєте, коли у грудні 2015 року стала заступником міського голови розуміла усю відповідальність, але навіть приблизно не могла передбачити наскільки цікавою, важкою, а головне – продуктивною стане робота на цій посаді.

Управління соціально-гуманітарною сферою територіальної громади лише на перший погляд здається легким і навіть веселим. Насправді, це найбільша за чисельністю галузь діяльності  працівників (надавачів послуг) та споживачів тих же послуг у громаді. Адже гуманітарна діяльність місцевого органу самоврядування відбувається у  сферах  освіти, соціального захисту населення, охорони здоров'я, культури, фізкультури та спорту.

- Чи є встановлені Вами пріоритети на посаді заступниці міського голови з гуманітарних питань?

- Виокремити пріоритет дуже важко. Адже за вирішення будь-якого питання у цій сфері стоїть соціальне благополуччя окремо взятого мешканця громади, його освітній, культурний розвиток, зрештою, навіть стан його здоров'я.

Але всі завдання і цілі стали набагато чіткішими після розробки та затвердження у 2017 році Стратегії розвитку територіальної громади міста Острог до 2028 року. Згідно вказаного документу, місто Острог у 2028 році – це розвинений туристичний та інтелектуальний центр України, територія безпечного довкілля, комфортних умов життя та гармонійного розвитку кожної особистості. 

Стало зрозумілим, що усі зусилля необхідно спрямовувати на створення такого середовища, щоб відбувалося довгострокове соціально-економічне зростання територіальної громади, але за умов збереження її основних цінностей та надбань.

- У Стратегії розвитку територіальної громади міста Острог вказано, що історична спадщина є найбільшою цінністю міста,  збереження на його території та околицях унікальних архітектурних пам’яток, популяризація культурної спадщини є пріоритетним завданням громади. Що вдалося реалізувати у цьому напрямку?

- Знаєте, такий вектор діяльності є досить перспективним. Тому разом із командою однодумців було спрямовано чимало зусиль на саме цей напрямок діяльності.

Так, у 2016 році відділ культури виконавчого комітету Острозької міської ради спільно з ГО «Мистецькі експедиції» та НаУ «Острозька академія» започаткував відкритий регіональний історично-культурний фестиваль «Острог. Ренесанс». Такого типу захід був покликаний, насамперед, привернути увагу всієї України, та і не лише України, до маленького містечка з невичерпною культурною спадщиною, відродити її та популяризувати. Думаю, що нам це вдалося, адже фестиваль став щорічним.

А вже в 2017 році вперше в Рівненській області в нашому місті було відкрито туристично-інформаційний центр, який сьогодні успішно працює в напрямку промоції міста на внутрішньому та зовнішньому туристичних ринках.

У 2018 році реалізовано колосальний проєкт, конкурсу Міністерства культури України «Малі міста – великі враження»«Культурний барбакан». Вважаю, що аналогів такого типу проєктної діяльності по збереженню культурної спадщини міста в Україні не було. Адже, з таким складним і обмеженим бюджетом реалізувати такий задум було дуже непросто. 

Татарська вежа до реалізації проєкту
Татарська вежа до реалізації проєкту

«Культурний барбакан»
«Культурний барбакан»

 

Регіональний конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах пам’яті Леоніда Матюка, День вуличної музики, встановлення туристичних вказівників, відкриття куточка міст-побратимів, нічні театралізовані екскурсії містом, художні пленери, доросла студія у Острозькій школі мистецтв і моя улюблена «Вечірня школа» –  це далеко не повний перелік тих заходів і проєктів, завдяки яким наше місто стало здобувати популярність у такому виді туризму як «культурний».

-Тобто Ви всі сили спрямували на розвиток культури та збереження історичної спадщини?

- Ні. Ще однією важливою стратегічною цінністю є інтелектуальний потенціал мешканців міста, який є визначальним рушієм як розвитку території так і створення високоефективної самоврядної громади. 

Так, громада буде високоефективною, а територія високорозвиненою, якщо абсолютно усі її мешканці будуть мати рівний доступ до абсолютно всіх послуг, що надаються у громаді, а насамперед – освітніх, бо діти заслуговують найкращого!

Саме акцентуючи увагу на цій цінності, переборюючи труднощі, спротив і негатив у 2018 році було розпочато процес створення інклюзивно-ресурсного центру міста Острога, а в лютому 2019 року відбулося його урочисте відкриття. Сьогодні вже ніхто з нас не уявляє, як можна надавати якісні освітні послуги мешканцям громади, які мають особливі освітні потреби без проведення обстеження фахівцями даного центру та без проведення корекційних занять. 

- Багато острожан і гостей міста асоціюють Острог з Національним університетом «Острозька академія». Чи співпрацюєте міська рада з навчальним закладом?

- Завдяки наявному інтелектуальному потенціалу, який акумулюється у стінах нашого університету, громада також розвивається у даному напрямку. Різноманітні освітні заходи, наукові розробки, студентська активність – усе це сприяє неабиякому розвитку нашого міста.

Яскравим підтвердженням цього є спільний проєкт НаУ «Острозька академія» та Острозької міської ради  «ТВІР (територія випереджаючого інноваційного розвитку)». Нашу спільну роботу відібрали науковці Національної академії державного управління при Президентові України, після чого проєкт був успішно презентований в університеті Мангейма (Німеччина).

- Ще одна визначена стратегією цінність «Інноваційна модель розвитку та започаткування нових видів діяльності, заснованих на використанні сучасних технологій і знань». Розкажіть, що вдалося зробити для реалізації задуманого?

- Сучасні технології і справді стають невід'ємною частиною не лише сучасного життя, вони з космічною швидкістю вторгаються і на «територію історичної та культурної спадщини».

Зокрема, проект, ініційований Українським культурним фондом та реалізований відділом культури та туризму, «Створення електронного каталогу культурної спадщини міста з попередньою паспортизацією пам'яток архітектури місцевого значення» дав можливість не лише систематизувати наші надбання, а й відкрив перспективи для отримання нових грантів.



 

«Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» за підтримки, знову ж таки, Українського культурного фонду – це ще один приклад можливостей сучасних технологій на «службі» в історії. У цьому напрямку Острог не пасе задніх.

«Віртуальний музей спадщини князів Острозьких»
«Віртуальний музей спадщини князів Острозьких»

 

- Оксано Анатоліївно, реалізовуючи таку кількість різноманітних проєктів, складно повірити, що Ви не зустрічаєтесь на своєму шляху з проблемами. Чи завжди все вдається гладко?

- Усі ми, реалізуючи свої плани та задуми стикаємося з певними проблемами, і насамперед - це обмеженість ресурсів: фінансових, людських, часових.

У такому випадку на допомогу приходять додаткові ресурси через написання проєктів для залучення грантів. І першим таким не зовсім глевким млинцем для мене став проєкт «Веселий дворик». Унікальний, як на мене, бо мав аж три джерела коштів, одне з яких було іноземним.

Ділянка до реалізації проєкту
Ділянка до реалізації проєкту

«Веселий дворик»
«Веселий дворик»

 

Наше Польське партнерське місто Бєрунь, в рамках святкування днів України зібрало кошти для дітей та молоді міста Острог. Пізніше, маючи на руках «стартовий капітал» і безмежну ініціативність тодішнього начальника відділу молоді і спорту Ірини Волянюк ми написали та подали до Рівненської обласної ради проєкт спортивно-ігрового майданчику «Веселий дворик». Так, за підтримки польської громади, Острозької міської та Рівненської обласної рад на місці смітника тепер популярна локація для проведення дозвілля мешканців міста усіх вікових категорій.

- Оксано Анатоліївно, у реалізації яких ще острозьких проєктів була відчутна підтримка Рівненської обласної ради?

- Проєкт «Туристична мобільна інфраструктура м.Острога» теж був реалізований за підтримки Рівненської обласної ради. Завдяки йому у відділі культури і туризму з'явилися такі необхідні для проведення заходів будиночки, мольберти та складні стільці. Це вирішило безліч побутових проблем, з якими щоразу доводилося стикатися організатором. 

Окремої уваги заслуговує проєкт «Облаштування тренажерного залу «Повір у себе в нежитловому приміщенні підліткового клубу «Надія». Також за підтримки Рівненської обласної ради, оскільки реалізовувався він у першу чергу для того, щоб дати можливість дітям усіх вікових категорій відчути свою значимість і зрозуміти свої прагнення. А ще, цей проєкт знаковий, бо реалізовувався силами волонтерів: як з числа ГО «БУР» так і з числа працівників виконавчого комітету Острозької міської ради. 

Облаштування тренажерного залу «Повір у себе»
Облаштування тренажерного залу «Повір у себе»

Облаштування тренажерного залу «Повір у себе»
Облаштування тренажерного залу «Повір у себе»

 

- Волонтери, іноземні партнери, донори, спонсори – це важлива ділянка роботи. Як вдалося організувати цей напрямок?

- Іти в ногу з часом не лише потреба, а й необхідність. Не можна успішно реалізовувати Стратегію розвитку залишаючись на попередньому рівні управління громадою. Власне тому, мною і було ініційовано створення у виконавчому комітету Острозької міської ради відділу проєктної та інвестиційної діяльності. Відділу, який на сьогодні доволі успішно працює в напрямку пошуків донорських коштів і написання проєктів. Проєктів, які обіцяють бути неймовірними, які обіцяють змінити громаду, які обіцяють вивести її на міжнародний рівень. Але про це - наступного разу!

- Оксано Анатоліївно, ми з вами обговорили так багато проєктів, без яких вже не уявляєш сучасного Острога. Це той же «Барбакан», «Острог. Ренесанс», клуб «Надія», «Веселий дворик» та інші. Поділіться секретом успіху?

- Усі ці досягнення – це результат кропіткої, відповідальної та дуже сумлінної роботи команди. Команди, яка жодного разу не підвела, не відступила і не сказала найстрашніших у цьому випадку слів: «Я не можу».

Тож скажу відповідально і компетентно: без Ольги Лозюк, Анастасії Драчук, Ольги Стецюк, Ірини Манько, Наталії Балаушко, Володимира Варишнюка, Андрія Бернацького, Анастасії Штундер та багатьох інших Острог сьогодні не був би таким красивим, спортивним, молодіжним і сучасним!       

 

Коментарі
14 Вересня 2020, 15:32
А хто такий Андрій Бернацький? І які його заслуги?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024