Два міста – спільна історія: між Острогом та польським Сандомиром відбувся міжкультурний обмін

29 Листопада 2023, 20:00
Два міста – спільна історія: між Острогом та польським Сандомиром відбувся міжкультурний обмін 1871
Два міста – спільна історія: між Острогом та польським Сандомиром відбувся міжкультурний обмін

Побачити замки, відвідати Центр культури у Польщі, обмінятись досвідом та знайти друзів за кордоном змогли юні острожани завдяки побратимству з польським містом Сандомир.

Влітку 19 школярів та студентів з Острога поїхали у польське місто задля міжкультурного обміну. Разом з польською молоддю шість днів острожани вивчали історію Сандомира, досліджували культуру міста та шукали спільні контексти з Острогом. 

Повертаючись додому, везли не лише емоції та враження, а й ексклюзивну виставку про Сандомир українською мовою. Її розмістили в історико-культурному заповіднику Острога. 

Обмінний проєкт реалізувала громадська організація «Центр суспільних перетворень» у партнерстві з Острозької міськрадою та Сандомирським центром культури за фінансової підтримки Міністерства молоді та спорту. 

Про обмінну програму та її євроінтеграційний контекст Район.Острог розповіла начальниця Відділу проєктної та інвестиційної діяльності Острозької міської ради Ольга Стецюк. 

Ольга Стецюк разом з учасниками обмінного проєкту
Ольга Стецюк разом з учасниками обмінного проєкту

Побратимство міст як основа для молодіжних обмінів

У міста Острога є три польські міста-побратима: Гнев, Сандомир і Берунь. Побратимство з ними зав'язалось на основі особистих контактів Острозької міськради та стало основою тривалих та міцних взаємин. 

Ще у 2019 році представники Острозької громади поїхали в Гнев, де познайомились з досвідом проєктно-інвестиційної роботи для місцевого самоврядування. А вже у 2020 році в Острозькій міськраді створили відділ проєктно-інвестиційної діяльності, який взявся розвивати зокрема й ідею міжнародних обмінів. 

Молодіжний обмін з Польщею в Острозі виношували ще з 2020 року. Тоді острожани написали свій перший проєкт, але він не отримав перемоги. У 2021 році, вдосконаливши ідею, обмін з Гневом таки відбувся. Темою було молодіжне підприємництво. 

Острозькі школярі на п’ять днів поїхали до Польщі, де долучились до конференцій, познайомились з бізнесом та побували на фабриці, де виготовляють запчастини до кораблів.

Завдяки цьому досвіду школярі Острозької гімназії могли запустити свій перший бізнес-проєкт. Місцевий підприємець профінансував придбання машинки для сублімаційного друку. У перші місяці великої війни учні гімназії влаштовували ярмарки та продавали продукцію, яку створили самі завдяки цій машинці. Так школярі заробили свої перші гроші, які перерахували бійцям ЗСУ.

У 2022 році через війну Міністерство молоді та спорту не працювало з обмінними програмами. То ж коли у 2023 році ця робота відновилась, острожани вже мали ідею для нового обмінну – цього разу історично-культурного. Так зародилась співпраця з Сандомиром.  

Два міста — спільна історія

У 2023 році Острог зміг реалізувати три обмінні проєкти. Один з них втілила Острозька гімназія, другий Острозька академія. І ще один – обмін з Сандомиром реалізувала організація «Центр суспільних перетворень. Проєкт отримав назву «Два міста. Спільна історія. Промоція та збереження культурної спадщини в містах Острог та Сандомир». 

Сандомир обрали не випадково. Це одне з першим міст, яке допомагало українцям гуманітарною допомогою на початку повномасштабної війни. 

«У нас близькі контакти з міським головою Сандомира, з промовідділами. Ми просто написали, що маємо ідею, аби наші діти приїхали в Польщу, подосліджували історію Сандомира і презентували їм нашу. Проєкт абсолютно не передбачав коштів ні з Сандомира, ні з Острога. Все покрило Міністерство молоді до спорту», – каже Ольга Стецюк.

Для участі у проєкті відібрали дві категорії молоді: учні 14-16 років та студенти 18-25 років. Загалом до Польщі поїхали 19 учнів та студентів з Острога та сіл громади: Хорова, Межиріча, Оженина. 

У Сандомирі на острожан чекали ще 19 учасників проєкту з польської сторони. Шість днів вони знайомились між собою та з особливостями культур двох країн. 

Спільність відшукали в історії – в періоді, коли й Острог, і Сандомир належали до князівства Литовського. 

«Ми себе позиціонуємо себе як князівське місто, а Сандомир – як королівське. Сандомир стоїть в тому місці, де князі Острозькі володіли землями. Але самим Сандомиром вони не володіли. З іншого боку князь Литовський володів волинськими землями, але Острогом не володів. І таким чином ми досліджували два міста, які мали статуси князівського і королівського», – розповідає Ольга Стецюк. 

Аби відчути цей історичний контекст сповна острожанам та сандомирцям влаштували екскурсії, виїзди та культурні зустрічі. 

Учасники проєкту побували в Сандомирському культурному центрі, який є співорганізатором обміну. Дітям та студентам провели зустріч в замку, де учасники обмінювались досвідом реалізації проєктів зі збереження культурної спадщини Сандомира та Острога.

Учасники мали культурну програму, відвідали інклюзивну виставку макетів архітектурних малих форм, побували в підземелля Сандомира. Крім того, мали зустріч з мером міста Марціном Маржеком. 

Острожани натомість провели полякам віртуальну екскурсію Острогом. Їм показали Острог у VR форматі, відео «Підземелля Острога», а також «Острозьку академію» в режимі реального часу.

Учасники проєкту спільно напрацювали ідеї для інформаційного буклета та розробили гру квіз на тему «Спільна історія». 

Окрім формальної частини проєкту учасники мали багато спільних активностей, ігор, прогулянок та навіть дискотек.

Одним з неформальних заходів був майстер-клас «Малюємо спільну історію. Зображення пам'яток на футболках фарбами». Учасники креативили, як могли. Намалювали футболки навіть міським головам: Марціну Маржеку та Юрію Ягодці. 

А ще Сандомирський замок передав в Острог на постійне використання ексклюзивну виставку про Сандомир. Матеріали виставки розроблені українською мовою. Після повернення острожан виставку відкрили в Острозькому замку. 

 Більше, ніж обмін 

Острожани повертались додому з неабиякими враженнями. Попри мовний бар’єр вони знайшли собі товаришів у Польщі. Спілкування продовжили у месенджерах та зумах, адже обмін ще мав онлайн-частину. 

Під враженнями залишились усі: і учасники, і організатори. 

Ольга Стецюк каже, що це неоціненний досвід, адже острожани не лише вчились у поляків, а й вчили їх. Завдяки проєкту польські учасники вчили й свою історію в тому числі. 

Після обміну двоє учасників їздили до Сандомира вдруге – на запрошення у гості. А мер польського міста пообіцяв відвідати Острог. 

«Коли ви потрапляєте в нову країну, нове середовище, але живете всі разом, ходите до школи разом, в університет разом, на екскурсії разом, їсте, відпочиваєте, йдете на дискотеку – це дає неймовірний результат співпраці не просто на словах, а на ділі», – каже керівниця проєкту.  

А ще такі проєкти надихають молодь розвиватись, вивчати мови, шукати можливості для навчань та подорожей. Таким чином молодь розвивається світоглядно та розвиває свою країну. 

Фото з фейсбук-сторінки Острозької міськради

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024