Про цілі, проєкти та діяльність «Campus» під час карантину у розмові з Михайлом Іващуком

26 Травня 2020, 13:56
2740

«Campus» – міжнародний студентський проєкт, що діє в Україні близько 30 років. Ключовими завданнями організації є суспільний, особистісний розвиток та позитивні зміни. Ми поспілкувалися з керівником острозького осередку Михайлом Іващуком, аби дізнатися про діяльність на території міста та про роботу під час карантину.

– «Campus» вже не один рік працює в Острозі. Розкажіть, будь ласка, про організаційну структуру. 

– Цьогоріч нам виповнюється 3 роки. Починали свою діяльність з 5 постійних волонтерів. Впродовж цього часу ми виросли та у нас з’явилася невелика структура. Є ключова команда з 10 людей – вони відповідальні за основні напрямки діяльності руху. Далі працюють невеликі команди (2-3 людини) та ключові волонтери, які є основною рушійною силою руху. Вони проводять більшість проєктів та кемпусівських заходів. І є третє коло людей – це ті, хто пройшли через проєкти або були на наших заходах і виявили бажання брати участь і допомагати. Загалом, до діяльності руху залучено близько 30 студентів. 


 

– Як проходить відбір волонтерів?

– Насправді, відбору як такого немає. Для нас важливими є цінності та бажання людини. Щоб долучитися до руху просто потрібно виявити таке бажання. Так само це виглядає і практично, бо більшість людей, які приєдналися до руху пройшли через наші проєкти («ЯХТО», «English club») або заходи (вечірки, акції). Мені здається, що це найкраща реклама. Люди бачать цінність того, що ми робимо і самі бажають стати частиною чогось важливого.  

 На сайті «CAMPUS» зазначено: «Ми віримо, що зміни в суспільстві починаються зі зміни світогляду його майбутніх лідерів». Що мається на увазі?

– Якщо ближче познайомитися з діяльністю «Кемпусу», то не складно помітити, що наші проєкти сфокусовані на двох напрямках:

  1. Практичні корисні навички (тайм-менеджмент, англійська мова, вирішення конфліктів, командна робота) 

  2. Коучінг, розвиток, пошук себе (Проєкт «ЯХТО»)

Ми віримо у зміни «зсередини – назовні», а не навпаки. У досвіді різних організацій існують приклади, коли декларуються важливі цінності, але їх практичного прояву все немає. Тому поряд з навичками, ми допомагаємо шукати відповіді на важливі внутрішні питання, які формують майбутніх лідерів: «Хто я», «Для чого я тут?», «Які мої пріоритети?». Віримо, якщо в студентські роки людина зможе дати відповідь на важливі питання, які ставить собі всередині й стати людиною цінностей, то жоден статус чи випробування посадами не будуть йому страшні. 

  З якими організаціями ви співпрацюєте?

– Якщо говорити про постійну співпрацю - це ГО «Територія Змін», які є не лише нашими друзями, а й багато в чому посприяли нашому розвитку. Коли ж організовуємо різні заходи, то різні організації сприяють нашій діяльність: це і ГО «Братство спудеїв», і НаУ «Острозька академія», і християнська церква «Спасіння». 


 

5. На території Острозької академії проходили інтенсиви з англійської мови із залученням іноземців. Як домовлялися з волонтерами? Чи виникли якісь труднощі в логістиці?

– Великою перевагою є те, що «Кемпус» – це всесвітня організація з великою кількістю співробітників та волонтерів по всьому світу. Подібні англійські клуби проходять в Україні уже впродовж декількох років. Насправді, волонтери з США спочатку погодилися приїхати, а потім ми вже реагували і думали про те, чи зможемо організувати захід такого рівня. Змогли. Труднощі були, але вони не були пов’язані з логістикою. Було багато організаційної роботи, пошук місцевих волонтерів, розробка матеріалів та наповнення клубу. Ніхто з нас не знав чого нам очікувати. Але клуб перевершив усі сподівання. 

– Скільки студентів відвідало захід та скільки планувало відвідати його цього року?

– Минулого разу було 90 реєстрацій та 60 учасників. Цьогоріч ми дуже чекали цього проєкту. Було більш як 140 реєстрацій. Ми розраховували на 80-100 людей. Уже були готові бейджі, були закуплені основні продукти. Коли аналізували з командою ситуацію, що склалася через карантин, то зрозуміли, що маємо готовий проєкт, який очікує свого часу.  

 Як ви працюєте під час карантину?

– Ми роздумували над різними варіантами продовження роботи під час карантину. Навіть працювали над ідеєю клубу в форматі онлайн. У перші тижні карантину зусібіч звучали заклики розвиватися, тримати себе в руках. Багато організацій відкривали безкоштовні доступи до платних курсів. Теми саморозвитку і планування часу були в топі. Ми розуміли, що не можемо створити щось нове. Основним викликом було перенести наші цінності в онлайн-формат і продовжувати ними ділитися. Коли готували проєкти, ставили одне питання: «Яка зараз основна потреба в людей, з якими працюємо?». Тоді зрозуміли, що зараз мало зворотного зв’язку. Студенти поглинають масу інформації, але буває, що немає з ким поговорити. Відповідно, вирішили зробити акцент на спілкування і коучинг. Зараз діє декілька проєктів: 

ЯХТО – це коучинговий проєкт, що складається з 3 зустрічей з нашим волонтером.

План Особистого розвитку – класний ресурс для тих, кого турбує питання розвитку. До цього ми волонтера, який допомагає сформулювати цілі, скласти план розвитку на місяць і ще й готовий допомагати у їх досягненні. 

Вечірки та челенджі – знаємо, що багатьом студентам подобаються наші вечірки, тому вирішили щось подібне спробувати в zoom-форматі. 

Ми радіємо, бо за час карантину в проєктах взяли участь більше ніж 30 людей. А це як мінімум 2-3 години якісного спілкування, розвитку та мотивації з кожним учасником. 

– Які плани на наступний навчальний рік?

– На початку червня у нас буде аналіз семестру. Поки що основна ціль – логічно завершити поточний навчальний рік, бо зараз проблематично будувати планувати у довгостроковій перспективі. Аналізуємо, підбиваємо підсумки, а там побачимо. Можливо, прийде час провести уже готові проєкти. 

2

 

Катерина ГВОЗДЬ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром