Як дбають про екологію на території Острожчини

22 Травня 2020, 15:19
3669

З кожним роком питання екології та екологічного споживання постає все гостріше. І для громадян важливо, аби наша країна була чистою Але насправді ми часто не розуміємо, що це насамперед залежить від мислення.

Ми прокидаємося і йдемо на роботу/навчання. П’ємо дорогою каву і викидаємо стаканчик поза смітник. Кожного дня із супермаркету виходимо з десятками пластикових пакетів, бо ніяк не вистачає грошей на екосумку.

Кожному населеному пункту не вистачає екологічно свідомих громадян, тому дуже приємно, що світові екологічні ініціативи підтримуються на території Острожчини.

«Я давно займаюся екоактивізмом. Раніше очолювала проєкт «Україна без сміття» в Острозькій академії Після цього заснувала разом з друзями осередок «Fridays for Future», яка є однією із самих прозорих ініціатив, що базуються на самоуправлінні.

 Мета осередку - це передусім інформування жителів України та в глобальному розумінні – світу про проблему зміни клімату. Також ми фокусуємося на веганстві, як одному з дієвих способів запобіганню Глобального потепління. Наші ідеї абсолютно ідентичні з іншими осередками, відрізняються лише способами реалізації.

Наприклад, крім акцій ми проводили кінопоказ та після завершення карантину хотіли б прочитати лекцію разом з волонтерами з інших міст», – ділиться засновниця «Fridays for Future» в Острозькій академії Катерина Гвоздь

Острог доволі чисте місто, але важливо щоб кожен з нас намагався думати екологічно, ми завжди можемо почати з себе і зробити його кращим.

«Оскільки я не проживаю в Острозі, не можу стверджувати, що все погано або ж добре. Радують чисті вулиці в центрі та зелені насадження. Я думаю, це пов’язано з тим, що ми навчаємося в історичному науковому місті та маю надію, що з роками це будуть лише вдосконалювати», – доповнює Катерина Гвоздь.

На території Острожчини є Дермансько-Острозький національний природний парк. Парк розташований у найвужчій частині Малого Полісся – Острозькій прохідній долині, в заплаві річки Збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами.

Ландшафти парку дуже різноманітні – різні типи лісів, заплавні луки, болота, водойми, серед яких відоме поміж туристів Новомалинське водосховище.

«У парку є мережа волонтерів, що регулярно долучаються до різноманітних заходів парку., парк залучає волонтерів до розробки, організації та впорядкування туристичних маршрутів, до проведення екскурсій. Є у нас також досвід волонтерської фінансової допомоги, наприклад, за кошти, зібрані волонтерами, частково промарковано велосипедний туристичний маршрут. Були спроби залучати волонтерів до аналізу екологічних даних, проте, зазвичай, це потребує відповідної освіти.

В будь-якому випадку, парк потребує допомоги волонтерів, як в тих заходах, які проводяться регулярно, так і залучення до інших видів робіт, які були б цікаві волонтерам. Це може бути, наприклад, в умовах карантину – розробка англомовної версії сайту парку, дизайн поліграфії тощо. Тому ми будемо раді, якщо до нашої діяльності долучаться молоді активні люди зі свіжими ідеями», – коментує керівниця Дермансько-Острозького національного природного парку Оксана Головко.

Софія ДЕРИЧ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024