Про роботу острозької Гарячої лінії з протидії домашнього насильства у розмові з Оксаною Гловацькою

21 Травня 2020, 16:34
2510

Більше мільйона українців щороку потерпає від домашнього насилля. Жертвами стають не тільки дорослі,а й діти. Частіше всього жертви налякані, вони бояться розголосу, засудження суспільства та просто не знають, куди звернутися.

Ми поспілкувалися з координаторкою мобільної бригади Острозької міської ОТГ Гловацькою Оксаною Іванівною, аби дізнатися, як протидіяти сімейному насиллю та куди краще звертатися, якщо Ви стали жертвою.

– Тема сімейного насилля є однією з найуразливіших. В Україні заведено замовчувати й повідомляти про насилля в сім’ї тоді, коли ситуація стає критичною. Якщо в Європі вже довгий час працюють Гарячі лінії з протидії сімейного насилля, в нас вони з’явилися відносно недавно. Як давно працює Ваша мобільна бригада?

 Острозький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  інформує, що  відповідно до Закону  України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»,  Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №654 «Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі»,  рішенням виконкому Острозької міської ради  від 18.12.2018 р. №224 «Про утворення при Острозькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виконкому Острозької міської ради мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» в Острозі створено мобільну бригаду.

– Хто входить до складу бригади?Чим вона керується?

– До складу мобільної бригади входять фахівці з соціальної роботи та кваліфіковані  практичні психологи, які завжди готові надати якісну допомогу цілодобово. До роботи мобільної бригади залучаються фахівці суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання  та протидії насильству. Це структурний підрозділ поліції, соціального захисту населення, служби у справах дітей, місцевого Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, медичних закладів та закладів освіти.

Мобільна бригада у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також положенням про мобільну бригаду.

 

– Нещодавно Інтернет сколихнуло жорстке висловлювання Регіни Тодоренко щодо жертв сімейного насилля, можливо чули про нього? Як гадаєте, коли саме варто звертатися до Вашої служби?

– Насильство – це сміття, яке слід виносити зі своїх осель та стосунків. Звертатися по допомогу до нашої служби слід при перших проявах агресії зі сторони членів своєї сім’ї, адже краще попередити вияв жорстокості, ніж боротися з її наслідками.

– Як часто до Вас звертаються? Можете поділитися статистикою по Острозькому району?

– На даний час на території Острозької міської ОТГ, як і в Україні загалом, випадки сімейного насильства, на жаль, трапляються досить часто. Точної статистики немає, адже проблемою для точних підрахунків лишається замовчування таких інцидентів самими жертвами насильства. Часто по допомогу звертаються люди, що постраждали від  жорстокого поводження ще кілька років тому, але з його наслідками впоратись самостійно не в змозі.

– Який алгоритм роботи Гарячої лінії?

– Щодо алгоритму роботи мобільної бригади, то реагування та надання допомоги відбувається не пізніше ніж протягом однієї доби після повідомлення в основному з поліції або інших джерел. Жертвам насильства в першу чергу надається психологічна допомога та  роз'яснюються їх права, визначені законом, можливості отримання допомоги від суб’єктів Проводиться інформування постраждалих осіб щодо послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових тощо), які вони можуть отримати для подолання наслідків насильства, та щодо надавачів таких послуг, зокрема інших загальних або спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Кривдники проходять  корекційну програму, а також з ними проводиться  профілактична бесіда. Особлива увага приділяється сім’ям, у яких здійснюється насильство щодо дітей.Усі послуги надаються безкоштовно та мають конфіденційний характер.

За більш детальною інформацією чи консультацією можна звертатися до координатора МОБІЛЬНОЇ БРИГАДИ за телефоном – 0986304050.

Софія ДЕРИЧ

 

 

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39