«Трансплантація – це про порятунок життя», – школяр з Острога розповів про свою наукову роботу для МАН

16 Березня 2023, 21:30
Назар Пінчук 2890
Назар Пінчук

Одинадцятикласник Острозького ліцею №2 Назар Пінчук представлятиме Рівненщину на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідних робіт учнів-членів МАН. Він переміг в обласному етапі секції «Медицина».

Під керівництвом своєї вчительки біології Оксани Кондрацької школяр підготував роботу на тему «Трансплантація в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку». Про своє дослідження, навчання та подальші плани Назар Пінчук розповів Район.Острог

Для Назара це – не перший досвід участі у конкурсі науково-дослідних робіт учнів-членів МАН. Уперше на МАН разом із  науковою керівницею Оксаною Анатоліївною юнак подавав роботу 2022 року. Спочатку планували досліджувати гінекологію, але зацікавилися трансплантологією та заглибились в цю галузь. І, каже, не пошкодували, бо це нова перспективна сфера, яка потребує вивчення та інформаційно-просвітницької роботи. 

«Захист на обласному етапі мав відбутись 24 лютого 2022 року. Я пам’ятаю, що я тоді майже всю ніч не спав, готувався. Цього дня почалась війна і захист скасували. У березні організатори зателефонували та розповіли, що захист робіт відбудеться в онлайновому форматі. Я тоді був за кордоном, але не міг не долучитися, зокрема й із поваги до своєї наукової керівниці. Тоді ми посіли друге місце в обласному етапі конкурсу. Але не розчарувались і цього року з Оксаною Анатоліївною знову вирішили подаватись і розширювати своє дослідження», – розповідає Назар Пінчук. 

Ідея взяти саме цю тему належить науковій керівниці Назара Оксані Кондрацькій. Частиною роботи стало вивчання того, що про трансплантацію органів знають звичайні люди.

«На жаль, виявилося, що багато у кого слово «трансплантологія» асоціюється з «чорною трансплантологію». Ми вирішили розвіяти цей міф», – каже одинадцятикласник. 

Оксана Кондрацька та Назар Пінчук
Оксана Кондрацька та Назар Пінчук

Наукова робота Назар Пінчука – про сучасний стан трансплантології в Україні: закони для трансплантацій, бюджет на цю галузь, медичні заклади, які проводять операції з пересадки органів.

Великою частиною дослідження стало опитування щодо поінформованості людей, а також їхньої згоди на посмертне донорство. Участь в опитуванні взяли 600 респондентів, зокрема й студенти Кременецького медичного училища.

В опитувальнику були питання про те, чи готові люди віддати свої органи для пересадки у випадку констатації смерті мозку, а також чи готові вони надати дозвіл на забір органів у родича. 

«Додатком до нашої роботи мала бути заява людини на посмертне донорство. Такі заяви вносять до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. У Рівному її можна написати в Центральній міській лікарні. Ідеєю написати заяву на посмертне донорство зацікавилася моя родичка і я радий, що моя робота вже почала мотивувати людей. Сподіваюся, вона стимулюватиме світоглядні зміни й в інших моїх знайомих і не тільки», – розповідає Назар. 

Своє ж сталення до трансплантології аргументує однією фразою: «Трансплантація – це про порятунок життя».

«Звісно, я підтримую ідею посмертного донорства і сподіваюся, що трансплантологія як галузь розвиватиметься в Україні. Зараз мені 17 років і я поки не можу написати свою заяву про донорство, але, коли мені виповниться 18, я обов’язково це зроблю», – ділиться Назар Пінчук. 

Школяр розповідає, що йшов на МАН насамперед з цікавості: заради себе, заради свого пізнання та заради того, щоб відкрити щось нове людям. Своє подальше життя хлопець планує пов'язати з медициною. 

«Я планую вступати в медичний університет, адже хочу рятувати життя. На кого конкретно, я твердо ще не вирішив: це буде або хірургія, або онкологія», – каже Назар. 

Щодо свого дослідження Назар каже, що хотів би бачити свою роботу в наукових журналах. Школяр хоче, щоб його робота була доступною для людей, а тема донорства органів максимально поширювалася в Україні.

До слова, Нараз Пінчук окрім наукової сфери є активістом у школі та членом Молодіжної ради Острога. Хлопець став одним із переможців у голосуванні «Молоді лідери Острожчини-2022», яке проводила міська газета «Замкова гора».  Таке визнання свідчить про те, що юнака містяни знають і що його наукові мрії можуть бути втілені в межах нашої Острозької громади.

Читайте також: Школяр з Острога став переможцем обласного етапу МАН із роботою про трансплантацію органів

 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024