Про Острозьку академію, децентралізацію та дороги в розмові з Олександром Харчуком

20 Січня 2020, 12:55
4650

Новий голова Острозької районної державної адміністрації Олександр Харчук поділився з Район.Острог планами на майбутнє та думками про теперішнє. 

— Ви на цій посаді не так давно. Чи складно далося таке рішення, очолити весь Острозький район? Чи не страшно Вам?

— Страшно – запитання дискусійне й цікаве. Звичайно, були певні сумніви, адже це відповідальність у першу чергу. 

Я прийняв це рішення для себе особисто. 

— Як сім'я, близькі, колеги поставились до цього рішення?

— Про колег не можу сказати. Треба в колег, напевно, запитувати. Я адекватно проговорив це питання. Зрозуміло, що я радився з близькими. Для всіх це додаткова відповідальність, додаткове навантаження, люди по-різному сприймають та аналізують усю цю ситуацію. В цілому –підтримують.

— Озвучте, будь ласка, основні цілі, завдання, які Ви перед собою бачите на цій посаді.

— Перші функції, визначені законодавством, покладені на голів адміністрацій, районних у тому числі – це виконання державних програм, функцій. Звичайно, треба сприяти і розвитку регіону, забезпечувати постійний рух вперед.

— Думаю, читачів Район.Острог, як і всіх громадян нашого краю, цікавить питання, що останнім часом назріло це зміна територіального устрою. Яке Ваше особисте ставлення до утворення ОТГ і децентралізації взагалі?

— Децентралізація – позитивна реформа, тому що заохочує та надає можливості громадянам брати безпосередню участь у вирішенні своїх особистісних проблем, проблем регіону, в якому вони проживають. Щодо Острозької об'єднаної територіальної громади, то  я думаю, що сьогодні ми рухаємося згідно перспективного плану.

Я проти дріб'язкових поділів як утворення ОТГ, що фінансово можуть бути неспроможними. Тому в тому перспективному плані передбачено, що на території Острозького району утворюється дві об'єднані територіальні громади. Я підтримую таке утворення.

На сьогоднішній день в Острозькому районі є одна ОТГ, яка утворилася шляхом приєднання Розвазької сільської ради до міста Острог. Взагалі 2020 рік, визначений державою як рік завершення реформи децентралізації.

— Яка роль Острозької академії в планах розвитку регіону?

— Сьогодні є таке поняття як містоутворююче підприємство. Для Острога в більшій мірі та в цілому для Острозького району Національний університет «Острозька академія» – це підприємство, яке рухає наш край вперед, розвиває, забезпечує щорічний притік молоді, яка в значному відсотку й залишається на теренах Острожчини. Я сам народився не в Острозі, але з 2002 проживаю тут.

Взагалі вплив лише позитивний. Я думаю, що говорити про розвиток Острозького району й не згадувати при цьому Острозьку академію, її рух та розвиток, думаю, не доречно. Я вважаю, що лише в спільній праці, спільному русі з Острозькою академією є перспективи для розвитку Острозького району.

—Ще одне болюче питання для острожан, та й не тільки для острожан дороги. Ми побачили, що за останні кілька років це питання трохи вирішилось. Які у Вас думки й плани щодо цього?

— За останні кілька років і справді відбулись суттєві зрушення. Скажу більше: вже затверджена постанова уряду про те, які дороги будуть фінансуватися. Виділяють значні кошти на ремонт національних доріг.  Шляхи обласного й місцевого значення також будуть ремонтуватися. Я особисто прикладу всі зусилля, щоби в подальшому забезпечувати покращення, адже весь цивілізований світ починає з доріг. Ми теж не станемо винятком.

Реформи, які відбуваються в освіті, медицини, доступність тих чи інших послуг, в тому числі й соціальних, передбачає рух людей з одного населеного пункту в інший. Тому, щоб цей рух був адекватним, потрібно щоб дороги були у нормальному стані.

— Як Ви проводите свій вільний час? Які книжки читаєте, музику, фільми любите?

— От робота займає весь вільний час. Недавно в Інтернеті проскочила цікава інформація про те, як із гравців КВК я став головою адміністрації. Свого часу й цим рухом колись займався. На сьогоднішній день – це спорт. Стараюсь хоча би двічі в тиждень давати собі фізичні навантаження. В більшій мірі це ігрові види спорту: футбол, волейбол. Якщо є час, читаю сучасну українську літературу та наукові праці з психології, менеджменту та маркетингу. Інколи, якщо є час, перегляну якийсь фільм достойний. 

Розмовляв ВАДИМ ФІШЕР

 

3


 

Коментарі
20 Січня 2020, 16:45
НІ ПРО ЩО! Помилки хоча б виправте:<br/>«Острозька академія» – це підприємством, <br/>заостанні кілька років <br/>Виділилять значні кошти <br/>менеджменту та маретингу.
20 Січня 2020, 17:22
Дякуємо, що звернули на це увагу.
20 Січня 2020, 19:25
Прикольна практика фото з чашкою острог.район! Та й Саша цікава особистість. цікаво було би відеоінтерв&amp;quot;ю з ним подивитись.
31 Січня 2020, 18:38
Саша, для чого воно тобі. Пенька в срака тобі дадуть в жовтні 2020 і заступнику твому. І будете там де і Турович - в сраці. Хіба тобі може лапши хто навішав про вибори в отг, то ти її краще познімай. Треба було сидіти тихенько в райно і не дьоргатися. І раз ти такий хороший, то з якого дива райно не в острозі зареєстроване?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024