«Вакцинопрофілактика є одним із найуспішніших та найбільш економічно ефективних заходів», – педіатр Леся Іванишин

18 Січня 2020, 10:30
2782

У квітні 2019 року у Вищому професійному училищі №9 Луцька виявили вогнище менінгококової інфекції: шестеро студентів лікувалися в стаціонарі обласної інфекційної лікарні та шість, як бактеріоносії – амбулаторно. Перший пацієнт з ознаками менінгококової інфекції потрапив до відділення реанімації інфекційної лікарні у важкому стані.

Національний календар щеплень, затверджений МОЗ України, включає вакцинацію від десяти інфекцій: туберкульоз, кір, краснуха, паротит, гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, гемофільна інфекція, поліомієліт. До речі, у більшості відповідних календарів європейських країн та США передбачили 16 вакцинацій. Зокрема, й проти менінгококу – надзвичайно небезпечної інфекції, що може спричинити смерть внаслідок сепсису (менінгококцемії) з розвитком інфекційно-токсичного шоку, а також гнійного менінгіту.

Смертність від менінгококової інфекції в Україні, за даними МОЗ, сягає 17%. Найбільш небезпечною інфекція є для дітей першого року життя. Захиститися від менінгококової інфекції можна щепленнями. На сьогодні в Україні зареєстрували дві вакцини від менінгококу.

Читайте також: «Хвора на грип людина заразна з першого дня появи симптомів», – педіатр Леся Іванишин

Від яких інфекцій додатково можна захистись і як це зробити? Чому Міністерство охорони здоров'я не переглядає календар щеплень та, принаймні поки, не збільшує кількість вакцин для дітей, які закуповують за кошти державного бюджету? Від яких інфекцій можна щепитися в Україні додатково? На ці та інші запитання відповідає фахівчиня з імунопрофілактики обласного центру громадського здоров'я, лікарка-педіатр Леся Іванишин.

1
Леся Іванишин проводить прийом
Леся Іванишин проводить прийом

Чому в Національному календарі щеплень України на сьогодні лише десять вакцин? Можна ж забезпечити дітям ефективний захист і від інших інфекцій?

– Історія вакцинації почалася у 1796 році з перших спроб щепитися від натуральної віспи. На сьогодні – це єдине захворювання, яке вдалося повністю ліквідувати у 1979-му. На заваді розширенню календаря щеплення стає фінансова сторона, тобто спроможність держави закуповувати вакцини. Для виробника вакцин важливими є довгострокові угоди, Україна зараз переходить на трирічне планування закупівлі вакцин, а головне – це рівень охоплення щепленнями, які вже включені в Календар.

Нещодавно Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька повідомила, що зараз розглядається питання включення до Календаря щеплень вакцинації від пневмококової інфекції.

Як придбати вакцину в аптеці і як її ввести? Чи потрібна консультація лікаря, якщо батьки вирішили вакцинувати дитину додатково?

– Вакцинація додатковими щепленнями нагадує своєрідний квест. Спершу потрібно проконсультуватись зі своїм лікарем, щоб вирішити, від яких саме інфекцій потрібен додатковий захист, а також вибрати вакцину. Також медик має розповісти про схему вакцинації, адже, переважно, однієї дози для захисту недостатньо.

Лікар проводить огляд та виписує рецепт, з яким ви звертаєтеся в аптеку (рекомендую попередньо її вибрати) та купуєте вакцину. Медичний заклад, де ви плануєте щепитись, або аптека може надати вам термобокс. Обов’язково потрібно дотримуватись оптимальної температури при транспортуванні вакцини (так званого «холодового ланцюга»). Безпосередньо на холодовий елемент ставити вакцину протипоказано. З вакциною ви приходите в пункт щеплень, де вас чи вашу дитину вакцинують. Також можна скористатись послугами приватних медичних закладів, які проводять вакцинацію. Цей варіант комфортніший, не вимагає від вас зусиль і значної затрати часу, адже вакцина зберігається в медичній установі. Проте в ціну вакцинації також ще входить огляд лікаря.

На жаль, шлях додаткової вакцинації – не з легких. Але, якщо оцінювати ризики хвороб та їх наслідки, пройти його варто.

Читайте також: Що ви не знали про вакцинацію: прихована небезпека чи благо цивілізації

Чи зобов'язані педіатри та сімейні лікарі повідомляти батьків про рекомендовані щеплення?

– Це аналогічно як запитати, чи повинен лікар повідомляти про обов'язкові щеплення. Звичайно так! Користь від вакцинації отримує й лікар, адже він знає, що його пацієнт – захищений. Варто пам'ятати про пацієнтів із груп ризику, для яких певні вакцини життєво необхідні.

У групах фейсбуку, присвячених вакцинації, батьки діляться досвідом вакцинації за кордоном, зокрема і під час туристичних поїздок. Чи схвалюєте ви такі рішення? Наскільки це безпечно?

– На сьогодні в Україні досить поширена практика вакцинуватись за кордоном, так званий «вакцинальний туризм». Це може бути і під час відпочинку, а дехто спеціально планує поїздку лише з метою вакцинації. Перед візитом ознайомтеся з переліком вакцин, які можна отримати у вибраній країні. Через мережу інтернет можна дізнатись контактні дані медичних закладів, які надають такі послуги, та попередньо записатись на прийом.

Існують групи в соціальних мережах, де батьки діляться своїм досвідом вакцинації за кордоном. Наприклад, у фейсбуці – «Вакцинація: питання–відповіді». Зараз такі поїздки досить зручні завдяки безвізовому режиму з ЄС. Прихильність до вакцинації за кордоном значно вища, тому ризику, що вас відправлять додому з «червоним горлом», немає. За кордоном, як і в Україні, вакцини безпечні (вакцини – одні з медичних препаратів, які проходять найбільше перевірок). Перелік вакцин у країнах, наприклад, Євросоюзу, значно ширший, придбати їх простіше.

Вакцини від яких інфекцій, що не входять у Національний календар щеплень, зареєстровані в Україні і від яких хвороб вони захищають?

– Менінгококова інфекція – надзвичайно небезпечна, може перебігати у вигляді назофарингіту (нагадує звичайну гостру респіраторну вірусну інфекцію), гнійного менінгіту (запалення мозкових оболонок головного та спинного мозку), менінгококцемії (одним із симптомів є наявність геморагічної висипки, що має зірчасту форму). Поширюється бактерія через крапельки з носа та рота при чханні, кашлі чи поцілунках.

Симптоми менінгококової інфекцій розвиваються стрімко, це – різке підвищення температури тіла, головний біль, ригідність потиличних м’язів (обмеження чи неможливість згинання голови), геморагічний висип. Приблизно один з десяти пацієнтів від менінгококової інфекції помирає. Перенесена інфекція може призвести до ампутації рук чи ніг, втрати слуху, проблем з нервовою системою, судом.

Від менінгококової інфекції в Україні зареєстрована вакцина Менактра (Санофі Пастер, США), вона містить штами серогрупи А, С, Y, W-135. Є ще вакцина Бексеро (ГлаксоСмітКляйн, Італія), містить штам серогрупи В, який найчастіше спричиняє захворювання в Європі, але ця вакцина не зареєстрована в Україні.

Вітряна віспа (вітрянка) – захворювання, зумовлене вірусом Variсella zoster з групи герпес-вірусів. Це високозаразне захворювання, яке легко поширюється від людини до людини через нежить, кашель чи при контакті з висипом на шкірі. Типовими симптомами є підвищення температури тіла, поява висипу на шкірі у вигляді пухирців з рідиною, які сверблять, головний біль, загальна слабкість.

Загальноприйнятою є думка, що «вітрянка» – легке інфекційне захворювання. Однак вірус Variсella zoster після перенесеного захворювання залишається з людиною назавжди, він перебуває у нервових гангліях у «сплячому стані» і активізується при ослабленні імунітету. Іншим його проявом є важка шкірна інфекція, так званий «оперізуючий лишай». Часто він проявляється у людей старшого та літнього віку, адже у них знижений імунітет.

Вакцинація проти вітряної віспи захищає і від цього віддаленого ускладнення. У рідкісних випадках вітряна віспа може спричинити також пневмонію, енцефаліт (запалення мозку) чи навіть призвести до летального наслідку. У групі ризику – новонароджені, пацієнти з імунодефіцитом, дорослі (у них перебіг складніший), вагітні жінки (їх вакцинують на етапі планування вагітності). Вакцина проти вітряної віспи Варілрикс (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) в Україні зареєстрована та доступна в аптечній мережі.

Пневмококова інфекція – одна з найпоширеніших причин смертності у світі серед дітей до 5 років. Збудником цієї інфекції є пневмокок. Ця бактерія може спричинити пневмонію (запалення легень), отит (запалення вуха), синусит (запалення навколоносових пазух), менінгіт (запалення оболонок спинного та головного мозку), бактеріємію (небезпечний стан, коли збудник знаходиться в крові). Передається повітряно-крапельним шляхом (переважно через кашель та чхання).

У групі ризику: діти до 5 років; дорослі, старші 65 років; пацієнти з бронхіальною астмою, ВІЛ-інфіковні, хворі на цукровий діабет, хронічні захворювання серця, легень, нирок або печінки, мають імунодефіцитні стани. Також люди після слухопротезування кохлеарним імплантатом та з назальною ліквореєю (витіканням спинномозкової рідини з носа).

Вакцини проти пневмококової інфекції: Превенар 13 (Пфайзер, Велика Британія) – містить 13 штамів бактерії; Синфлорикс (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) – містить 10 штамів бактерії + нетипована гемофільна інфекція; Пневмовакс 23 (не зареєстрована в Україні) – містить 23 штами бактерії. Застосовується з 2-річного віку.

Ротавірусна інфекція є найпоширенішою причиною тяжких діарей у немовлят та маленьких дітей у всьому світі. Майже кожна дитина хоча б один раз до 5-річного віку заражається ротавірусом. Ротавірусна інфекція призводить до смерті понад 215 000 дітей щороку.

Захворювання супроводжується лихоманкою, блювотою та водянистою діареєю, наслідком чого є зневоднення організму, що дуже небезпечно для дітей. Передача вірусу відбувається через забруднені руки, вживання інфікованих продуктів та напоїв, при контакті з інфікованими іграшками, одягом. Вакцинація дозволяє запобігти важкому перебігу захворювання та потребі у госпіталізації. Ротарикс (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) – вакцина зареєстрована в Україні. Рекомендована для дітей, віком від 6 тижнів.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи з можливим розвитком тяжких ускладнень та ризиком смерті. Про вакцинацію від грипу лікарі розповідають щороку перед початком епідсезону, адже вакцинацію і справді слід зробити раз на рік.

Вакцина від грипу доступна в аптеках, вона недорога, тому щороку кількість людей, які вважають за необхідне захиститися від грипу, зростає. У людей, які не належать до груп ризику, як правило, грип минає за 7-14 днів. Однак для деяких людей грип – смертельно небезпечний. Це – діти до 5 років, дорослі, старші за 65 років, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, муковісцидоз, вроджені та набуті вади серця, хронічна ниркова недостатність, цукровий діабет), з ослабленим імунітетом внаслідок ВІЛ/СНІДу, хіміотерапії чи лікування стероїдними препаратами, небезпечний грип для пацієнтів з автоімунними захворюваннями, ожирінням.

Найефективнішим методом профілактики грипу є вакцинація. В аптеках доступні 2 зареєстровані в Україні вакцини: «Джісі Флю»(Грін Кросс Корпорейшн, Південна Корея) – трикомпонентна (включає два штами віруса типу А(H1N1,H3N2) і один лінії В); «Ваксігрип Тетра» (Санофі Пастер»,Франція)- чотирьохкомпонентна вакцина (включає два штами вірусу А та дві лінії віруса типу В).

Вірус папіломи людини (ВПЛ) – це загальна назва групи вірусів, які є найбільш поширеною причиною вірусних інфекцій статевих шляхів. Більшість жінок та чоловіків заражається ВПЛ після початку статевого життя. Серед великої кількості типів ВПЛ більшість не несе загрози для здоров’я. Проте деякі можуть стати причиною раку шийки матки (найбільш поширеним із захворювань спричинених ВПЛ), вульви, піхви, статевого члена. Щорічно від раку шийки матки у світі помирає більше 311 000 жінок.

Вакцини проти вірусу папіломи людини: «Гардасил» (Мерк Шарп і Доум Корп., США) – проти типів вірусу 6, 11, 16, 18; «Церварикс» (ГлаксоСмітКляйн , Бельгія) – проти типів 16 ,18

Гепатит А – інфекційне захворювання печінки, спричинене вірусом гепатиту А. Передача вірусу відбувається при споживанні інфікованих продуктів та води. Перебіг захворювання може бути як легким, так і важким. Симптоми захворювання можуть включати підвищення температури тіла, діарею, нудоту, потемніння сечі, жовтяницю (жовтушність шкіри та білків очей).

Групи ризику: персонал закладів громадського харчування та підприємств харчової промисловості, військовослужбовці, співробітники МВС України, пожежники, персонал з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж, з обслуговування каналізаційних систем та каналізаційних очисних споруд; особи, які спілкувалися з хворим на гепатит А в осередках інфекції, особи з хронічним захворюванням печінки, мандрівники.

Вакцини проти гепатиту А: «Твінрикс»( ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) – комбінована вакцина проти гепатиту А та гепатиту В; «Хаврикс 720» (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія); «Хаврикс 1440» (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія).

За словами Лесі Іванишин, вакцинопрофілактика визнана одним із найуспішніших та найбільш економічно ефективних заходів з усіх існуючих на сьогодні в сфері громадського здоров’я.

Читайте також: «Приймати антибіотики без призначення лікаря – неприпустимо», – дитячий імунолог

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024