«Лише зараз є час зупинити московську церкву в Україні», – Микола Бендюк

29 Квітня 2022, 18:00
Микола Бендюк (фото зі сторінки героя у фейсбуці) 7103
Микола Бендюк (фото зі сторінки героя у фейсбуці)

В Україні триває війна з росією. Чимало українців убачають загрозу не лише від озброєних окупаційних військ, але і від п'ятої колони – церков московського патріархату. 

Історик, краєзнавець, художник-реставратор, поборник російської ідеології, засновник «Братства ім. Князів Острозьких» Микола Бендюк розповів Район.Острог про «українську» православну церкву та її суть. 

Часто можна почути, що московський патріархат з'явився набагато раніше, ніж українська церква. Як Ви можете пояснити такі твердження? 

– Зазвичай так говорять у середовищі московського патріархату. Смішно говорити, що ця церква була першою. Всі ж розуміють, що спочатку церква з'явилася у Києві, згодом перемістилася у відділення, яке було у Володимирі під час Сіверського князівства, а потім уже москва з'явилася.

– У церквах московського патріархату священнослужителями є українці, але вони у більшості є колаборантами. Як це можна пояснити? 

В усі періоди існування України були колаборанти, зрадники – це людський фактор, він у будь-якій країні є, не тільки у нас. Така потужна машина як РПЦ, яка працює у москві, звичайно, буде постійно впливати на своїх ставлеників в Україні, тому що це їхні очі та вуха. Завжди знайдуться люди, які захочуть продатися будь-кому, не тільки росії.  

– Як можна пояснити парафіянам, що їхня церква несе загрозу? 

– Це можна лише на реальних прикладах пояснити. Коли посадять декілька попів-зрадників, які здавали та підривали (державність. – ред.).

– Про «Не на часі». Як Ви вважаєте, чи може заборона московського патріархату розділити Україну? 

– Лише частково. Ми ж розуміємо, що будь-яка заборона розділяє якусь частину. Забороніть зараз ПриватБанк і будуть прихильники банку, які виступатимуть проти – розділиться Україна. Велика армія попів і цих двадцяток біля них будуть проти, але це невелика частина. Те, що є 12 тисяч приходів московського патріархату, ще не говорить про те, скільки у них людей. Воно розділить, але ненадовго, це швидко втихомириться. 

Кожен піп захоче отримувати зарплату таку, як раніше, і буде шукати собі притулок: або виїде в росію, буде сповідувати там свій московський патріархат, або піде в українську церкву, або на будівництво. Тому, я  думаю, це на часі й завжди було на часі заборонити московський патріархат як іноземного агента, який діє всупереч українській державності. 

 – В Острозі священники московського патріархату відспівують полеглих на війні з російським окупантом героїв, а також займаються гуманітарною допомогою. Як Ви вважаєте, чи могли вони змінити свою свідомість після 24 лютого? 

– Це мімікрія. Вони розуміють, що це метод їхнього виживання, тому стали активно допомагати військовим загалом або саме тим військовим, які сповідують московський патріархат, бо такого є багато і вони теж непогано воюють. Але ця мімікрія, я так думаю, ні до чого не приведе.

Свідомість ніяк не зміниться, тут є лише загроза їхньому існуванню. Саме вона зробила їх такими активними прибічниками української державності: і гуманітарна допомога, і відспівування військових, які загинули від рук росіян, бо раніше ж такого не було. Тому це лише зовнішні показники. Розуміючи загрозу власне церкви, їхніх заробітків. 

Як на Острог та громаду може вплинути наявність московського патріархату? 

Як і на всю Україну. Ми маємо рівномірне розділення приходів, окрім Галичини, де небагато московської церкви. По всій Україні рівномірне розділення московського патріархату та української церкви. Вплив будемо бачити по ситуації. Якби Верховна Рада ухвалила закон (про заборону УПЦ МП. – ред.), то, звичайно, це було б простіше. Оскільки закон цей відклали, то є велика загроза, що після війни московський патріархат набере такої ж самої сили й впливовості, як і було раніше. Знайдуться чиновники, які будуть лоби розбивати за московський патріархат і сприяти тому, щоб він далі розвивався. 

Лише зараз є час зупинити московську церкву в Україні. Щоразу, після кожних потрясінь, що у 2004 році, що у 2014 році, була надія, що ця церква пропаде, але ми бачимо, що вона періодично трішки ставала більш лояльною, а потім знову священники б'ють лоби молячись про московських патріархів. Ситуація з московським патріархатом не зміниться після війни, якщо не буде закону про його заборону. 

 

Читайте також:

Це (не) на часі: які вулиці Острога варто перейменувати

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39