Василь Гілянчук – острожанин, який виборов медаль на Всесвітніх іграх військовослужбовців

21 Листопада 2019, 11:55
Василь Гілянчук 6876
Василь Гілянчук

Острожанин Василь Гілянчук – випускник Острозького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені К. І. Острозького, кадровий військовий, спортсмен і рекордсмен. Найбільше досягнення Василя – бронза на VII Всесвітніх іграх серед військовослужбовців.

Зустріч, під час якої вдалося більше дізнатися про досягнення земляка, відбулася в середу, 20 листопада, в Острозькому військовому ліцеї. Спочатку про вихованця розповіли начальник ліцею Ігор Приступа та його заступник Ігор Тимощук, які згадували нині лейтенанта Гілянчука як старанного й активного курсанта.

Сам Василь Гілянчук розповідає, що ліцей почав впливати на його життя ще навіть до вступу – щоб потрапити до закладу юнак мусив підтягнути й інтелектуальний, і фізичний рівень. За час навчання Василь захопився військовим п’ятиборством, хоч відвідував декілька спортивних секцій.


 

Пізніше, вступивши до Військової академії в Одесі, продовжив займатися спортом, хоч це було не так просто через значне навчальне навантаження.

«На першому курсі мені трапився товариш, який професійно займався спортом, – хотів стати супер-розвідником. А я хотів стати найкращим десантником. Для цього доводилося і вчитися, і окремо займатися. Прокидався о 4:30 і до ранкової зарядки бігав до моря, щоб потренувати. А далі за розкладом – зарядка з усіма, заняття… Коли мав вільний час після 19 години, ще займався. Але тоді я не мав цілі бути спортсменом, більше хотів бути універсальним бійцем», – згадує перші кроки Василь.

Наприкінці другого курсу юнак почав активно тренувати військово-спортивний комплекс ((ВСК) – це комплекс фізичних військово-прикладних вправ і вимог для військовослужбовців, направлених на підвищення їх усебічної фізичної готовності до виконання службово-бойових завдань за призначенням). На третьому курсі Василь уже виконував норматив майстра спорту ВСК, а невдовзі на всеукраїнських змаганнях ще й виконав норматив майстра спорту з поліатлону. Такі досягнення не залишилися непоміченими і юному військовому запропонували місце в збірній Збройних сил України.

У той період в Україні почали відроджувати дещо призабуте військове п’ятиборство, яке містить стрільбу 200 і 300 метрів зі спортивної гвинтівки, НАТОвську смугу перешкод на 500 метрів, плавання з перешкодами, метання гранати на дальність і точність, біг 8 кілометрів. Збірну українських військовослужбовців готували до VII Всесвітніх ігор серед військовослужбовців, які відбулися в жовтня 2019 року в Китаї.

Відкриття змагань
Відкриття змагань

 

Всесвітні гри серед військовослужбовців – це мультиспортивні змагання для військових, які організовує Міжнародна рада військового спорту. Їх, як і Олімпійські ігри, проводять раз на чотири роки. Забігаючи наперед, відзначимо, що 2019 року збірна Збройних сил України посіла 10 місце з 56-ти в загальнокомандному заліку. Загалом на 7-х Всесвітніх іграх серед військовослужбовців українські спортсмени здобули 33 медалі різного ґатунку – 5 золотих, 13 срібних і 15 бронзових. Одна з них – заслуга нашого земляка.

Збройні сили України в Китаї (місто Ухань) представляло 87 військових, які змагалися в 12 літніх видах спорту. Зі слів Василя, спортсменів кілька разів викликали на збори, однак чимало з них відсіяли, тож до збірної потрапили найсильніші й найвитриваліші. До слова, лейтенант Гілянчук розповідає, що в стадії відновлення він, як і інші члени збірної, має по два тренування на день. Напередодні змагань навантаження посилюють і спортсмени тренуються три–чотири рази на день.

Команда українських військових після повернення зі змагань. Василь Гілянчук третій зліва
Команда українських військових після повернення зі змагань. Василь Гілянчук третій зліва

 

Під час Всесвітніх ігор серед військових нашого земляка надзвичайно вразив рівень організації змагань – для спортсменів навіть побудували окремий квартал чи «місто у місті». Однак і дисципліна там була «залізною»: учасникам могли нарахувати штрафні бали чи дискваліфікувати за порушення навіть до старту змагань.

З-поміж іншого українська збірна на всесвітніх іграх змагалася в естафеті – на 500-метровій НАТОвській полосі п’ять учасників мають свій відтинок шляху, який повинні здолати якомога швидше. Команда наших військових уперше в історії України виборола на цих змаганнях бронзу, двічі побивши рекорди України. А сам Василь Гілянчук установив новий рекорд України з військового п’ятиборства.

«Націлюйтеся на максимально високу планку. Це стимулюватиме», – радить Василь.


 

Наразі острожанин Василь Гілянчук служить у 80-й аеромобільній бригаді, яка дислокується у Львові, на посаді командира взводу. З-поміж планів на майбутнє – працювати так, щоб збірна Збройних сил України завоювала золоті нагороди з військового п’ятиборства.

 

Читайте також:

Орієнтувалися на зорі та їли дички: як острожанин вивів побратимів з оточення під Іловайськом

Галина МАКСИМЧУК

Коментарі
21 Листопада 2019, 23:51
Оце приклад українського патріота, а не всякі там ґвалтівники Іванісови.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром