Razom Party²: історія одного «спільнодня народження»

12 Травня 2019, 13:03
3404

Студентка Острозької академії Богдана Капіца та її подруга Вікторія Пеценяк організували день народження у форматі благодійного заходу. Усі кошти спрямували на лікування онкохворих дітей. Богдана розповіла, як це було.

Усе почалось зі Щастя

Богдана та Вікторія познайомилися в місті Щастя Луганської області у вересні минулого року. Там дівчата волонтерили  на проекті «Будуємо Україну разом» –  малювали мурали та допомагали сім’ям у ремонтних роботах. Після проекту продовжували спілкування у соціальних мережах.

«За деякий час після табору мені прийшло повідомлення з «Нової пошти». Я забрала посилку, а там – подарунок від Вікторії: наші фотографії з БУРу і книга. То було дуже зворушливо», – пригадує Богдана.

На нашу зустріч дівчина прийшла в светрі зі зображенням вовка – тому самому, у якому малювала на Луганщині.

За кілька місяців Богдана та Вікторія зустрілися вже на львівській кухні, де і виникла ідея незвичного святкування «спільнодня народження».

Відвідувачі
Відвідувачі

 

До Razom Party²

У березні у Львові подруги з’ясували, що дні народження в них через день, – 30 квітня та 2 травня. Вирішили організувати благодійних захід, присвячений подорожам та мистецтву, кошти з якого витратили б на лікування онкохворих дітей.

Проект назвали Razom Party² (Разом паті в квадраті).  Razom Party тому, що запрошували не лише своїх друзів і знайомих, а всіх охочих, усіх, кому було небайдуже. У квадраті – бо день народження помножений на день народження.

 «Захотіли допомогти онкохворим дітям через платформу благодійного фонду «Таблеточки» (БФ, що надає адресну, психологічну, паліативну допомогу та системно допомагає необхідними медикаментами 17 онковідділенням по всій Україні – ред.). У мене ще в дитинстві було бажання заробляти багато-багато грошей і віддавати їх на благодійність. А коли виросла, зрозуміла, що треба починати з маленького. На сайті благодійного фонду «Таблеточоки» є можливість зареєструвати свою кампанію збору коштів для онкохворих дітей.  Ми так і зробили»,  – розповіла Богдана.

 До благодійного фонду дівчата звернулися безпосередньо перед початком підготовки до події. Тоді поставили собі за мету залучити 100 благодійників, кожен із яких пожертвував би по 150 гривень. Хотіли зібрати 15000 гривень.

«Так було набагато легше шукати партнерів. Багато людей, до яких ми зверталися по допомогу, казали, що знають «Таблеточки». Дехто вже працював з ними. Тож із нами швидше йшли на контакт. І це дуже допомагало, бо ні в мене, ні у Вікторії до цього не було досвіду організаторів, ми були лише волонтерками», – ділиться враженнями дівчина

Усього вчилися в процесі: писати звернення до партнерства, шукати контакти, домовлятися.

Захід планували провести 1 травня,  між днями народження організаторок. У пошуку приміщення на безкоштовній основі посприяли друг Богдани з  Campus Ukraine (всеукраїнська громадська некомерційна організація, що займається духовно-просвітницькою діяльністю серед студентів – ред.)  Дмитро Нетребенко та  місцева баптистська церква. Однак приміщення було вільне лише 30 квітня. Тож захід відбувся  саме цього дня.

Артем Пономаренко
Артем Пономаренко

Христина Марцін
Христина Марцін

 

 Спікерів та людей, які б провели активності, шукали по-різному. Учасник міжнародного тревел-проекту World Life Experience Артем Пономаренко відразу погодився приїхати та розповісти про свій досвід подорожей і волонтерства.  Львів’яку Христину Марцін, яка два з половиною роки тому жила в Еквадорі, Богдана знайшла завдяки каучсерфінгу  (англ. CouchSurfing, – одна з найбільших всесвітніх мереж гостинності, реалізованих у вигляді онлайн-сервісу,  – ред..)   Ще з одним спікером, учасником програми обмінів в США FLEX  Андрієм Каширським сконтактували через знайомих. Вікторія домовилася з майстринями Оксаною Вовк, яка навчає петриківського розпису, та Тетяною Мельник, яка проводить арт-терапії. Також Вікторія зв’язалася з Валерієм Фенотою, який провів частування китайським чаєм.

Чайна церемонія на Razom Party²
Чайна церемонія на Razom Party²

Підготовка виставка
Підготовка виставка

 

«А з дизайном нам допомагали одразу три волонтерки.  При цьому всі вони працювали (та ще й досі працюють) дистанційно. Одна дівчина з Одеси, інша з Києва, ще одна – моя подруга, яка зараз подорожує Малою Азією ».

На заході була виставка картин друзів і знайомих організаторок:  Олесі Хмелик, Анастасії Фурман, Іллі Курчука та керамічних виробів Богдана Кухарського.

«Також я привезла свої малюнки  з художньої школи та роботи викладачів Острозької школи мистецтв: Наталії Балаушко, Миколи та Наталії Павловських. До Львову картини везла електричкою, назад – передавала  Новою поштою».

Картини та керамічні вироби можна було купити. При цьому частина грошей ішла художнику/ці, а іншу частину потрібно було додатково пожертвувати у БФ «Таблеточоки».  Одну з картин Олесі Хмелик таки придбали.

Арт-терапія
Арт-терапія

 

Захід був розрахований на 7 годин, тож важливо було вирішити питання з харчуванням гостей.

«З фандрайзингом раніше ми теж не мали справи. У процесі пошуку партнерів, зрозуміли: для того, щоб залучити трьох – чотирьох партнерів, треба звертатися до тридцятьох.  Найкраще – не писати на пошту чи в соціальні мережі, а дзвонити й домовлятися особисто».

Не з першого разу, але дівчатам удалося знайти партнерів, і гостей нагодували смачними сирниками та штруделями від кількох львівських пекарень.

Анонсувати проект почали за два тижні до початку. Це входило до обов’язків Богдани. Вікторія вирішувала справи, які потребували перебування у Львові.

«Ми не хотіли анонсувати подію, поки  не були впевнені, що все готове на сто відсотків, що в нас є приміщення, усі спікери зможуть приїхати,  буде їжа для гостей», – ділиться  Богдана.

Майже одночасно із запрошенням гостей почали набір волонтерів.

«Нам удвох було б дуже важко впоратися. Я писала пости у Facebook, будучи в Острозі. Один раз спеціально їздила, щоб оглянути приміщення. Та було ще багато роботи на місці. Волонтерів нам допомогли знайти представники львівського осередку UVS (Ukrainian Volunteer Service – громадська організація, що розвиває волонтерство в Україні – ред..).

Багато благодійників жертвували гроші на сайті «Таблеточки», але не мали можливості потрапити на захід. Тоді організаторки запропонували передати своє право відвідати захід іншій людині.

Razom Party². Післямова

Благодійний захід Razom Party² все-таки відбувся. І хоча людей прийшло менше, ніж сто, кампанія дівчат на сайті  «Таблеточоки» зібрала 12230 гривень.

Богдана розповіла про свої відчуття, висновки. Ось декілька цитат:

«Дуже тішить, що багато людей погоджувалися допомогти не тому, що ми про них розкажемо чи щось таке. Просто їм подобалась ідея, і  вони хотіли допомогти».

«Нас підтримали геть незнайомі люди в той час, коли багато нечужих мені людей навіть не привітали з днем народження. Ось так дивно виходить».

«Останній внесок прийшов 2 травня, на мій день народження. Це було особливо приємно, бо ми думали, що, якщо захід вже закінчився, то й усі можливі кошти ми вже зібрали».

«Нас дуже здивував найбільший переказ – 2500 гривень. Це сталося після анонсу Razom Party² на львівському телебаченні.  Перша думка була, що то хтось із підприємців. Певний час прізвище цієї людини було для нас таємницею. При переказі коштів є можливість поставити позначку «анонімно» Ми, як організаторки, могли побачити дані людини після завершення збору коштів. Як з’ясувалося, це хлопець Вікторії Богдан Вознічка  зробив їй такий подарунок».

«Не потрібно боятися просити про допомогу  відомих і успішних. Вони прості люди, які мають можливість допомогти, і часто готові це зробити».

«Ми зробили добру справу ще й в іншому контексті. Наші відвідувачі та спікери перезнайомилися та поспілкувались. По факту наша Razom Party² стало таким собі майданчиком, коворкінгом».

Робота над Razom Party² ще не завершена.

«Ми не припиняємо вести сторінки в соціальних мережах. Найближчим часом хочемо детальніше розповісти про наших волонтерів. Хочеться і надалі займатися благодійністю, організовувати більш масштабні проекти».

Попередньо кампанія зі збору коштів на «Таблеточках» завершилася 3 травня, але жертвувати гроші можна й досі, навіть, якщо сума буде більшою за  15000 гривень.

«Гадаю, ми зробили один день незвичайним. Я колись читала, що якщо ти хочеш зробити щось незвичайне, потрібно робити маленькі незвичайності кожного дня»,  – додає Богдана.

 

Спілкувалася Василина Дротяк

Фотограф – Святослав Сідлецький,
засновник громадської організації «Спалах моментів».

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром