На Острожчині зведуть сонячні електростанції за гроші європейських партнерів

23 Травня 2018, 10:40
5204

Населення Землі, яке певною мірою вже освоїло всі ресурси планети, «приручило» атом, дедалі активніше приглядається до альтернативних джерел енергії – сонячних, вітрових і навіть водних електростанцій.

Наприклад, у Німеччині до 2022 року планують узагалі відмовитися від електроенергії, виробленої АЕС, адже 2014–2015 років у країні 50% електрики виробили саме сонячні електростанції (СЕС).

На сьогодні в Україні функціює вже майже 200 СЕС, із-поміж яких дві – у Рівненській області (села Котів і Бармаки). Упродовж 2018–2019 років Острожчина теж долучиться до інновацій ув енергетичній сфері, адже тут у селах Могиляни і Вельбівно планують спорудити дві СЕС, кошти на будівництво яких виділять європейські партнери.

«Для реалізації проекту вибрані Вельбівно та Могиляни, адже на території цих сільських рад є землі промисловості й енергетики, на яких без ускладнень можна розмістити сонячні батареї. У виборі ми керувалися насамперед наявністю земель із відповідним цільовим призначенням», – пояснює Богдан Турович, голова Острозької РДА.


 

До побудови сонячних електростанцій на Острожчині долучиться інвестиційна компанія Capital Kinetics, а також одним із партнерів може стати Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Наразі ж європейські партнери вивчають усі умови, ефективність бізнес-моделі, майбутню окупність проекту та розробляють техніко-економічне обґрунтування.

Говорячи про переваги залучення фінансування від європейських партнерів, Богдан Турович каже:

«Це дуже амбітні починання, адже йдеться про інвестиції в розмірі 40 мільйонів євро, створення 50-60 нових робочих місць та регулярні надходження до місцевого бюджету», – наголошує Богдан Михайлович

Якщо говорити про технологічні характеристики, то в Могилянах планують звести СЕС потужністю 25 МВт, у Вельбівному – 15 МВт, та остаточно це визначать після того, як Capital Kinetics підготує необхідну техніко-економічну документацію. Загалом же вироблена електроенергія буде надходити в загальну енергетичну мережу, а вже звідти – до кінцевого споживача.

«Річ у тім, що українське законодавство не дозволяє вироблену, наприклад, в Острозі електрику. Спрямувати суто на місцеві потреби», – пояснює голова РДА.

Варто відзначити, що прибуток від СЕС матимуть приватні фірми, які зведуть електростанції. Однак Острожчина отримає додаткове фінансування, нові робочі місця, податки. Крім того, на території України діє так званий «зелений тариф» – тариф, за яким оптовий ринок електричної енергії України зобов'язаний закуповувати електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії. Саме він дозволить заробляти на вироблені альтернативної енергії.

Щодо надходжень у місцевий бюджет, – каже Богдан Турович, – прогнозувати поки рано. Це реально можна буде оцінити лише після підготовки техніко-економічного обґрунтування.

«Ми оптимістично помислили, що, якщо все буде складатися якнайкраще, про будівництво соняних електростанцій можна буде говорити в березні 2019 року. Тоді ж надійдуть перші європейські інвестиції. «Паперова» робота, яка наразі триває, може зайняти від 3 до 9 місяців», – підсумував Богдан Михайлович.

Переговори про інвестування коштів у будівництво сонячних електростанцій в Острозькому районі тривають вже декілька місяців. І Острозька районна, і Рівненська обласна державні адміністрації гарантують інвестору повне сприяння.

Богдан Турович (перший праворуч) під час робочої наради
Богдан Турович (перший праворуч) під час робочої наради

 

Галина Максимчук

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024