«Острог має не лише особливу атмосферу, а й власну душу», - фотограф Віра Ващук

06 Червня 2017, 18:56
3108

В Острозі відкрили виставку фото до Дня міста, на яких зображено Острог. Автором цих світлин є студентка Острозької академії Віра Ващук.

Вона родом з міста Дубно. Навчається на другому курсі спеціальності «Журналістика», та більшу частину часу приділяє своєму захопленню фото. Віра постійно фотографує різноманітні події, які відбуваються в університеті на волонтерській основі. Неодноразово дівчина фотографувала випускників Острозьких шкіл. Журналісти Район. Острог поспілкувалися з талановитим фотографом та дізналися, що планує дівчина в майбутньому.

Завжди все з чогось починається. А з чого ж почалося твоє захоплення фотографією?

Я все життя займалася образотворчим мистецтвом й скульптурою. А основною моєю метою було стати художником, дизайнером чи архітектором. Але так сталося, що мрія всього мого життя не здійснилася, тому почала шукати альтернативи. Близько 3-ох років тому я її знайшла. Спочатку мені просто подобалося фотографувати, і я навіть не мала на думці, що це захоплення переросте в щось більше. З часом почала удосконалювати вміння, набиратися досвіду. Хоча й зараз це роблю, бо не вважаю себе професіоналом. Фотографія – це альтернатива моєї нереалізованої мрії. Хоча зараз впевнено можу сказати, що фото стало моєю новою мрією.


 

З якими труднощами ти стикаєшся у своїй роботі?

У  будь-якій роботі є труднощі. Я працюю з різними людьми й у різних стилях. Значну частину успіху в цій роботі становить індивідуальний підхід до моделі. Завжди намагаюся підібрати образ, який буде максимально підходити людині. Я обожнюю фотографію, проте вона забирає безліч сил. До прикладу, коли я маю весільну зйомку, то можу прокинутися о 4-5 ранку і більше доби не спати взагалі. Це важко і фізично, і морально. Проте відпрацювати добу на святі – це лише початок роботи.

Багато часу займає обробка фото. За місяць можу обробити 2 - 3 тисячі  фото. Звісно, така робота впливає на навчання. Паралельно з іспитами й модулями я встигаю обробляти власні замовлення  і працювати на волонтерських засадах в Острозькій Академії.  Але в академії викладачі дуже лояльно ставляться до моєї діяльності. Вони розуміють мене й підтримують. Допомагають долати труднощі  батьки й друзі, які завжди переживають за мене й дають корисні поради.


 

Звідки виникла ідея створення фотографій Острога та виставки цих фото?

Фото, які представлені на виставці – це, частина проекту «Острог вдень та вночі». Нині існує зверстана фотокнига цих світлин, якої, на жаль, поки що немає в друці. Взагалі така ідея виникла вже давно. Ще з приїзду в Острог і початку навчання тут, у мене виникла думка, що було б непогано зробити серію фото такого типу. Сподіваюся, ці фото допоможуть жителям  побачити, а головне зрозуміти, що їхнє місто – це не просто маленьке містечко Рівненської області, а дійсно  історичний скарб. Острог має не лише особливу атмосферу, а й власну душу.

У яких жанрах та стилях тобі подобається працювати найбільше? У тебе є роботи в стилі ню, тобто ти не боїшся експериментів?

Я намагаюся освоїти всі жанри, починаючи від предметної зйомки до зйомки в стилі ню. Зараз дуже захопилася весільною зйомкою. Це важко й забирає безліч сил, проте це робота зі щирими людьми. Це круті емоції  й  величезний досвід. Можу сказати, що такі зйомки  загартовують. Ти вчишся працювати в умовах, коли ніколи не вистачає часу, постійно треба кудись бігти. У таких умовах головне не розгубитися, бо саме від тебе в певній мірі залежить настій свята.

Щодо зйомок в стилі ню, то хочу зламати стереотип, що такі фото є чимось вульгарним й соромітницьким. По-перше, потрібно відрізняти вульгарщину від мистецтва. По-друге, це експеримент, який також дарує досвід. По-третє, треба бачити красу у всьому, тому я намагаюся донести її в кожній деталі.


 

Які ще проекти у планах на майбутнє?

Планую продовжувати працювати над фото Острога. Залишилося ще стільки місць, які варто сфотографувати. Хотілося б розширити серію й доповнити її. Була думка зробити добірку фото, які не зосереджувалися виключно на місті Острог. Хочу зробити фото, на яких зображено Острозький район.

Взагалі зараз я навчаюся. У мене дуже нестабільний період у житті. Життя може скластися по-різному. Але впевнено можу сказати, що буду продовжувати  працювати у сфері фото. Прагну набратися досвіду та вмінь. Головне в цій справі постійно вчитися. У майбутньому я не планую обмежуватися Острогом. Це місто надзвичайно багато мені дало, але я хочу йти далі. Можливо, зроблю добірку фото, які будуть зосереджуватися на Дубенщині.

Розмовляла: Вікторія БРОДОСЮК

 

Коментарі
09 Червня 2017, 02:04
Я ТЕЖ КОЛИСЬ ЗМІМАВ СВАДЬБИ
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39