Як впродовж історії змінювався герб Острога

22 Лютого 2017, 14:14
5212 Джерело: Вікіпедія

Острог – одне з найдавніших міст Волині. В Іпатіївському літопис згадується під 1100 роком як таке, що вже існувало.

Історики простежують символіку Острога із XVI століття. В ті часи місто стало резиденцією князів Острозьких. Після надання місту магдебурзького права закріпилися й офіційна печатка. Вона виконана у вигляді круга, в якому – зображення Богоявленського собору, збудованого в середині XV століття. На ободі – латиномовний напис Sigillum civitatis Osrogiensis (печатка міста Острозького).

Герб міста зображався у вигляді червоного щита з золотим по центру зображенням собору.

Як пише історик Володимир Панченко, незмінною залишалася символіка міста і в XVIII столітті. Так, у 1700 році для Острозької ратуші було виготовлено нову металеву толоку печатки (яка збереглася до нашого часу); на ній попередній герб з легендою Sigillum civitatis Ostrogiensis in Anno 1700 («печатка міська Острозька в році 1700»). Собор зображався з п’ятьма шпилями.

 

Тут і далі зображення з heraldicum.ru
Тут і далі зображення з heraldicum.ru

 

Коли наприкінці XVIII столітті внаслідок поділів Речі Посполитої Острог опинився у складі Російської імперії, то російська герольдія у 1796 році затвердила новий міський герб. Острог входив у Новоград-Волинське намісництво, тому містив додаткову символіку.

«Въ верхней части щита гербъ Новоградъ-Волынскій. Въ нижней - въ красномъ поле изображена церковь о пяти главахъ, въ изъявленіе древняго Христіанскаго въ томъ мѣстѣ благочестія»

– писав російський геральдист Павло фон Вінклер.


 

В середині ХІХ століття змінювалося багато гербів волинських міст, в тому числі й Острога. Золотий собор на червоному щиті. Збоку вгорі – герб Волинської губернії. Навколо щита – колоски, перев’язані Олександрівською стрічкою. Його розробив геральдист Бернґард Кьонеу 1863 році. Цей герб не затвердили.


 

У міжвоєнний період ХХ століття використовувався первинний герб. В радянський час Острог не мав герба. Його затвердили тільки у 1995 році.

«Прапор міста – це полотнище білого кольору розміром 1.00 м на 1.40 м в центрі якого на малиновому фоні зображено Свято-Богоявленський собор»

– ідеться на сайті Острозької міської ради.

 

Використовується два варіанти герба: срібний собор на червоному полі і золотий собор на червоному полі щита
Використовується два варіанти герба: срібний собор на червоному полі і золотий собор на червоному полі щита

 

Джерело: Хроніки Любарта
 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024