Богдан Турович: Найкращі інвестиції – інвестиції у освіту своїх дітей.

17 Листопада 2016, 10:18
3993 Джерело: facebook.com

Після Революції Гідності все частіше до влади приходять молоді, енергій та амбітні люди, які мають сучасне європейське мислення. Саме таким є голова Острозької райдержадміністрації Богдан Турович.

Вищу освіту він  двічі здобував у Національному університеті «Острозька академія» - інформаційний аналітик (денна форма навчання) та фінансист (заочна форма навчання).  До призначення на посаду голови Острозької райдержадміністрації  впродовж 10 років працював на різних посадах в цій установі. 

Богдане Михайловичу, ви рівно півроку на посаді голови Острозької райдержадміністрації, які ваші враженні від роботи?

Посада голови районної адміністрації не проста, надзвичайно відповідальна, але вона для мене не нова. Свій трудовий шлях у державній службі розпочав  зі спеціаліста районної ради, пізніше був начальником організаційного відділу, згодом, перед призначенням головою, займав посаду заступника голови райдержадміністрації з гуманітарних питань.

Проте, однозначно змінилася відповідальність. Якщо ти ведеш певну ділянку роботи, то там є відповідальність, але в тебе завжди є  керівник, який несе повну відповідальність за все, то тут вже потрібно брати на себе відповідальність за все, що відбувається.  Але загалом все позитивно, хороша команда, я задоволений тими людьми, з якими я працюю і відповідно є результат.

Ви очолюєте район в досить не простий час, адже відбувається зміна законодавства і не тільки. Яку ви можете дати характеристику ситуації в районі станом на сьогодні?

Якщо говорити загальні характеристики, то ключовим є те, що ситуація в районі є стабільна. Що я вкладаю в поняття стабільна? Відсутня соціальна напруга, відсутні конфліктні ситуацій, де була б потрібне втручання адміністрації.

На сьогодні вчасно виплачуються заробітні плати. Ще  2-3  тижні тому стояло питання, що буде заборгованість по заробітній платі для бюджетної сфери (педагогічні працівники, медичні установи, заклади культури), на даний момент це питання знято. Бюджетний і календарний рік Острозький район закінчить на доволі нормальному рівні -  без заборгованостей.

Якщо говорити в плані розвитку району, то однозначно позитивним є те, що ми зміцнюємо матеріально-технічну базу наших навчальних закладі, закладів охорони здоров’я, культури. Робимо ремонти доріг, можливо не таких великих обсягах, як би хотілося людям, але позитив є.


 

Ви загадали про ремонт доріг, що було зроблено у цьому напрямку? Адже це питання болюче для багатьох жителів Острожчини.

Відремонтовано ділянку від Острога до Хмельницької області -  стан греблі, не витримував ніякої критики. Спільними зусиллями з депутатами Рівненської обласної ради від Острозького району (нагадаю, це Ундір Віталій та Крук Михайло) нам вдалося включити цю ділянку дороги в перелік об’єктів, які фінансувалися у 2016 році за рахунок державного бюджету. Це капітальний ремонт.

Якщо говорити про поточний ремонт, то було відремонтовано дорогу Гоща - Вельбівно. Якщо хтось їздив нею попередні два роки, то не дасть обманути, на сьогодні дорога у більш-менш придатному стані, можливо не в ідеальному. Ключові дві наші транспортні артерії, які було відремонтовано.

Окрім цього було проведено поточний ремонт дороги від Острога до Оженина. Зараз триває ремонт дороги Оженин –Тайкури, що дасть змогу отримати коротке сполучення Оженина з містом Рівне. Це все стало можливим завдяки нашим спільним зусиллям з сільськими радами. Робота триває в цьому напрямку.

Як ви оцінюєте власну роботу на посаді голови районної адміністрації? Якими рисами , на вашу думку, повинен володіти керівник району?

Нехай мені оцінку дадуть інші, не гарно саму себе оцінювати (посміхається. – прим.автора). А щодо рис характеру, то однозначно відповідальність: не потрібно боятися брати на себе відповідальність. Однозначно наполегливість, якщо ти будеш інертним і пасивним, то  ти нічого не досягнеш і ще одна риса - енергійність. Посада голови  не є особливою, це звичайна посада, адже на кожній посаді людина має віддаватися, тоді і буде результат.


 

Які керівництво району ставить перед собою пріоритетні напрямки розвитку району?

В першу чергу - зміцнення нашої матеріально-технічної бази шкіл . Я би зробив ставку на фізичному вихованні. В цьому році нам вдалося провести потужні ремонти 4 спортзалів, залишилося доповнити їх спортінвентарем, тому що більше 10 років майже не закуповували спортивний інвентар. А все таки, здорова і освітчена  нація  - це міцна і успішна держава.

Я вже 15 років в Острозькому районі, мушу сказати що тут,  в принципі, у не поганому стані школи,  але є ряд питань, які потрібно вирішувати.

Найкращі інвестиції – інвестиції у освіту своїх дітей. Думаю, що наші діти не поїдуть за кордон, а лишаться тут.

Хотілося б підтримати культуру, чомусь так стається, що культура  у нас на задвірках, хочу вкластися у розвиток самої культури як галузі і зміцнення матеріально-технічної бази.

Потрібно зробити в центрі Острога гарний Районний будинок культури. Потрібно надати йому сучасного вигляду. На вулиці 21 століття, потрібно зробити класний сучасний зал,  утеплити  фасад. У будинку культури вікна замінені, приміщення перекрите, а тому  можна займатися фасадом та внутрішніми роботами. Залишилося зовсім не багато - знайти якийсь там десяток мільйонів (посміхається). Але це реально.


 

На вашу каденцію припало впроваджувати децентралізацію. Що за собою приховує це слово для нашого району?

Цей процес торкнеться кожного населеного пункту в Україні і Острозький район не є винятком, але на мою думку, допоки закон міститиме назву «добровільне» цей процес буде йти складно.

 На сьогодні згідно з перспективним  планом розвитку області на території Острозького району планується створення двох  об’єднаних територіальних громад. Однієї з центром в Острозі і туди буде входити 17 сільських рад, інші 4 сільські ради (Оженинська, Хорівська, ,Плосківська  та Українська) з центром у селі Оженин.

Процес відбувається складно, але доносимо інформацію до людей, щоб люди бачили переваги. Простіше і легше це було б робити, якби люди були проінформовані.

Нинішня модель показала, що вона не є ефективною. Хтось скаже, що знову будемо валити, але вже немає що валити, потрібно будувати, все розвалено до нас.

Перший і найголовнійший плюс:  об’єднана громада матиме повноваження, їй не треба буде питатися в когось  дозволу, щоб щось в себе зробити. Вони будуть господарями на своїй землі.

Голова громади буде повноправним керівником громади, який вливає на всі процеси що відбуваються, а  як ще дадуть право розпоряджатися землями за межами населеного пунку все...бомба, ми – Європа.

Щоб район розвивався потрібно фінансування. Як щодо інвестиційних проектів? Чи є плани у цьому напрямку?

Плани завжди є, якщо будуть інвестори читати цю статтю, то нехай знають, що Острожчина завжди з розкритими обіймами прийме  кожного. Як треба буде, сам  з ними поїжджу по всім нашим майданчикам, які їх будуть цікавити. Заведу за руку у будь-який кабінет, де перед ними будуть закриті двері,  аби вони тільки сюди прийшли

У нас найбільший інвест - проект , яким всі хвалилися 10 років – це будівництво заводу будівельних матеріалів в селі Вельбівно, але ситуація як засохла. Так і є на тій стадії, яка була у 2006 році. Віз нині там. Ділянка є, всі документи,  які від нас залежали ми зробили, комунікації підведені, але кажуть, що  ніби в Києві не можуть домовитися, щоб вийшов останній документ . Але суть того, що за 10 років нічого не зроблено.

Єдине, що раніше за ту земельну ділянку не платилися кошти, а тепер за оренду платять в сільський бюджет. Але це не створює нам робочих місць, це не створює виробництво. Планувалося, що там працюватиме 300 чоловік, планувалося потужне виробництво, надходження у бюджет.

Минулого року у нас був проект, ми продали на аукціоні право оренди земель, наголошую не земельну ділянку, а право оренди на території Оженинської сільської ради. На сьогодні, там смітник. В планах, там буде насіннєвий завод.  В планах, там буде насіннєвий завод. та елеватор.

 

Коментарі
19 Листопада 2016, 14:46
Наскільки я зрозумів, Ви весь час на державній службі, тому. хотілося б побачити Вашу декларацію за 2015 рік. Дякую! Ваш попередник, чесно кажучи, здивував!
22 Листопада 2016, 17:55
Декларація є в базі НАЗК. Доступ вільний.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024