«Буду намагатися допомогти всім необхідним і як острожанин, і як депутат», – Віталій Ундір про досягнення і перспективи краю

10 Березня 2019, 20:22
Віталій Ундір 3529
Віталій Ундір

Кожного дня Острожчина, як і Рівненщина та Україна загалом, змінюється: удосконалюється інфраструктура, виростають будови, розвивається туризм. Перемін і не перелічити, та те, що вони спрямовані на комфорт кожного мешканця краю, – без сумніву. Про зміни, а ще більше про перспективи розвитку Острожчини говорили на низці рад регіонального розвитку, до яких долучався Віталій Ундір, перший заступник голови Рівненської ОДА, депутат Рівненської облради. Розмовляємо з Віталієм Олександровичем про зроблене й заплановане, адже звіт за рік – не тільки підсумок, а й стратегічний план розвитку.

– Віталію Олександровичу, 2018 рік був часом реформ як на Острожчині, так і на Рівненщині та в Україні загалом. Які зміни в житті регіону Ви вважаєте найбільш знаковими?

– Ще будучи головою Острозької райдержадміністрації, розумів важливість і потребу якісного та комфортного транспортного сполучення з найбільшою дорожньою артерією нашої держави трасою Київ – Чоп, не лише через Рівне, але й через Гощу. Адже це всього 35 км, відповідно – економія часу, грошей і сил. Крім того, це дозволить поліпшити інвестиційний клімат у районі. Проект досить серйозний, але ми почали над ним працювати.

Автошлях на Гощанському напрямку
Автошлях на Гощанському напрямку

 

2018 року активно працювали над відновленням дороги Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів. Реально це зробити стало завдяки «митному експерименту», коли всі перевиконання від митниці йшли на ремонт доріг державного значення. Відтак, ми зробили 12 км траси Острог – Рівне в Острозькому і 16 км у Здолбунівському районах. На Острожчині залишилося зробити відрізок 4 км у с. Верхів, на ремонт якого вже проведено тендер. Як тільки дозволять погодні умови, будемо продовжувати роботи. І це стратегічний напрямок, бо ми маємо зв’язати місто з обласним центром якісною, хорошою дорогою.

Автошляхи, відремонтовані завдяки «митному експерименту»
Автошляхи, відремонтовані завдяки «митному експерименту»

 

Але відремонтовані не тільки 2 центральні дороги, де найбільший потік людей і транспорту, ще є сільські дороги, які ми вперше за багато років почали робити.

Торік за рахунок коштів лише «дорожнього фонду» ми відновили дорожнє покриття траси О181202 Хрінів – Бухарів – Могиляни – Вельбівно на ділянках у селах Завизів (1 200 м, фінансування 3 806 700 грн.) і Могиляни (700 м, фінансування 3 150 000 грн.), О181201 Новомалин – Межиріч безпосередньо в самому Новомалині, а це 700 м і 3 156 300 грн. Відновлення цих доріг триватиме й цьогоріч.

Дорога в Новомалині
Дорога в Новомалині

Дорога у Могилянах
Дорога у Могилянах

 

Крім того, спільними фінансовими зусиллями з обласного та місцевого бюджетів, а це 985 000 тис. грн. та 228 741 тис. грн. відповідно, відбудували комунальну дорогу по вул. Князів Острозьких у селі Межиріч (497 м).

Межиріч: за кошти місцевого бюджету відремонтовано шість вулиць

Це стратегічна і ключова робота, бо дасть можливість розвиватися і кликати інвестора. Ніхто сюди з інвесторів не зайде, не маючи хорошої логістики. А логістика можна забезпечити тільки так.

Наступний напрямок дороги, який, я уважаю, потрібно ремонтувати – це напрямок від міста Острог до станції Острог, адже ми повинні мати хороше транспортне сполучення і до залізничної колії.

Дороги – один із наших пріоритетів. І не лише для потреб людей, а й для розвитку економіки. Відкрию невеличкий секрет: сьогодні ми працюємо над тим, щоб у регіон зайшов серйозний інвестор на ділянку у Вельбівно, на якій свого часу намагалося працювати підприємство «Х ПЛЮС Х». Одна з вимог – якісна дорога. І це нам вдасться. Разом ми зможемо відновити шляхи та забезпечити додаткові робочі місця. Тому, ще раз наголошую: дороги, дороги і ще раз дороги!

– Упродовж минулого року на Острожчині виконано чимало будівельних робіт і реалізовано ремонтних проектів. Які відновлювальні проекти продовжать цього року і яке нове будівництво варто чекати?

– Усі проекти, розпочаті торік, однозначно продовжуємо реалізовувати цього року. Але ще раз запрошую органи місцевого самоврядування виготовляти якісні проекти, долучатися до співфінансування мінімум 30% і подавати ці об’єкти для подальшого співфінансування з дорожнього фонду: це можуть бути і комунальні вулиці (приклад – вулиця Князів Острозьких у с. Межиріч, яку зремонтували торік), й автошляхи, які сьогодні з’єднують населені пункти, і дороги, які сьогодні надзвичайно актуальні для кожного окремо взятого населеного пункту.

Крім того, дороги тягнуть за собою і розвиток інших галузей, суміжних із ними. Я знаю, що сьогодні розглядають інвестиційні проекти щодо будівництва асфальтного заводу, як не в Острозі, то біля Острога. А це нові робочі місця, це додаткові надходження.

Також продовжуємо реконструювати гінекологічне відділення Острозької центральної районної лікарні під гуртожиток для медиків. Це проект, який реалізуємо за рахунок місцевого бюджету та коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Разом – це 8 506 287 грн., з яких 981 060 – це кошти місцевої казни. Завершити всі роботи заплановано 2019 року. Це перший за декілька десятків років гуртожиток для медичних працівників на Рівненщині. Ми забезпечимо житлом, зауважу, з меблями, тих медичних працівників, які цього потребують і працюють на Острожчині.

Гуртожиток для медиків в Острозі
Гуртожиток для медиків в Острозі

 

Ще один не менш важливий проект – будівництво лікарської амбулаторії в селі Плоске. У жовтні мало хто вірив, що такий заклад з’явиться, а ми вже плануємо здати об’єкт в І півріччі. Будівництво розпочали «з нуля». Проект типовий, будуємо відповідно до рекомендацій Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. Вартість – 6 850 000 грн.  Лише10 % від суми становить співфінансування місцевого бюджету.

Зміни помітні щодня, – Віталій Ундір про втілення медичної реформи на Острожчині

Будівництво амбулаторії в селі Плоске
Будівництво амбулаторії в селі Плоске

 

Ще впродовж року чимало зроблено для вдосконалення освітнього простору й оновлення шкіл краю.

Михалківська ЗОШ
Михалківська ЗОШ

 

– Одним із важливих, можна сказати, спрямованих на майбутнє, напрямів є розвиток фізичної культури та формування засад здорового способу життя в дітей і підлітків. Які здобутки в цій сфері?

– Спорт, як і здоровий спосіб життя, беззаперечно в тренді. Тішить, що жителі нашого краю приділяють цьому величезну увагу. Але, аналізуючи умови, у яких їм доводиться займатися спортом, розумію, що без спортивного комплексу – ніяк! Перші кроки до його появи в Острозі зроблені рік тому.

Спочатку проект будівництва майбутнього закладу розглядали під час відбору інвестиційних проектів регіонального розвитку, але для його реалізації за рахунок коштів ДФРР не вистачило декількох балів. Згодом, звісно, за підтримки депутатів обласної ради, з обласного бюджету було виділено 1 млн грн, з яких, зважаючи на погодні умови, було освоєно 300 000 грн. За ці кошти вдалося розпочати будівельні роботи: установити паркан, частково підвести комунікації. На досягнутому зупинятися не плануємо. Усі заходи щодо втілення цього проекту в реальність продовжимо 2019 року.

Не залишається ні в кого поза увагою будівництво футбольних полів зі штучним покриттям. Вони вже є в Рокитному, Володимирці, Дубні, Білій Криниці. І невдовзі таке ж поле з’явиться на території Межиріцького НВК. Зокрема, для реалізації цього проекту ми вже спрямували 747 400 тис. грн із бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України у Рівненській області».

В Оженині буде новий сучасний стадіон
В Оженині буде новий сучасний стадіон

 

Крім того, ми довго обговорювали можливість будівництва стадіону в с. Оженин. Це спільна ідея, яку обов’язково реалізуємо. Знаєте, багато хто вважав, що справа далі розмов нікуди не зайде. Але декілька днів тому на баланс сільської ради було передано земельну ділянку. Її цільове призначення – будівництво й обслуговування об'єктів фізичної культури та спорту. Перший крок зроблено. Наступним має стати виготовлення проектно-кошторисної документації. Щоб урахувати думки спортсменів, громади та всіх небайдужих до спортивного життя краю, ми запланували обговорення майбутнього проекту. Адже відновлення стадіону має охопити і перенесення дитячо-юнацької спортивної школи. Це має бути комплекс: сучасний і комфортний. Дату зустрічі ми ще узгоджуємо, але вас уже запрошуємо.

У такому напрямку рухаємося. Є ще багато проектів та ідей, але про них згодом поділюся детальніше.

– Інша не менш важлива галузь – медицина й охорона здоров’я загалом. Як оцінюєте цю сферу на Острожчині в контексті реформ?

– Багато змін, які відбулися в нашому краї, торкнулися саме медицини. Здійснюючи ініціативу Президента України Петра Порошенка «Доступна медицина», ми відкриваємо лікарські амбулаторії в сільській місцевості. Зараз – це 34 медичні заклади, один із них у нашому с. Плоске. Там вже невдовзі з’явиться амбулаторія з житлом для лікаря та буде впроваджена телемедицина.

Крім «доступної медицини», утілюємо в реальність спільний проект Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Цей проект передбачає реконструкцію ФАПів у Сіянцях, Кутянці й Острозі.

Реалізовуючи зміни, ми намагаємося зробити медицину доступною як для жителів села, так і міста. Водночас хочемо повернути престиж лікарських професій, щоб професіонали своєї справи працювали в нас. Один із прикладів – гуртожиток для медиків в Острозі.

«Гуртожиток для медиків стане окрасою Острога», – Богдан Турович

– Попри економічні здобутки розвиток краю та України неможливий без досягнень у царині освіти й культури. У цьому контексті Острог – просто унікальне місто. Які зміни Ви хотіли б побачити в цій сфері?

– Острог, ще будучи князівським містом, вабив до себе. Але за сотні років це було втрачено. Та завдяки креативній командній роботі професіоналів намагаємося утвердити наше місто як туристичне. Щоб Острог знову, наче магніт, притягував до себе людей!

Адже ми зацікавлені в тому, щоб турист, приїхавши до нас на Острожчину, залишився не лише в захваті від нашого краю, повернувся ще, а й залишив у нас гроші.

Утім, в Острозі було відкрито Туристично-інформаційний центр. До речі, перший в області, який постійно не просто долучається, а генерує цікаві ідеї, що згодом трансформуються в успішні проекти.

Одним із таких є фестиваль «Острог.Ренесанс» – прекрасна нагода провести час у родинному колі. Торік захід тривав аж три дні й був присвячений збереженню й популяризації української культурної спадщини. Не пропустіть і цьогоріч. Фестиваль відбудеться орієнтовно на День міста.

Сімейний концерт, середньовічні танці й княжа каша: завершується третій день фестивалю «Острог-Ренесанс»

Пригадайте, який вигляд ще на початку 2018 року мала Татарська вежа. Архітектурна пам’ятка, що потребувала, м’яко кажучи, свіжого подиху. Саме таким подихом стала успішна участь у проекті «Малі міста – великі враження».

В Острозі урочисто відкрили «Культурний барбакан»

Культурний барбакан
Культурний барбакан

 

Завдяки ініціативі активних містян, фінансово підтриманій місцевим та обласним бюджетами, усіма небайдужими, вдалося відновити пам’ятку архітектури, створити ще один арт-простір, який за порівняно невеликий проміжок часу став одним з улюблених місць острожан і гостей нашого міста. А 2019 року заплановано відновити берег річки Вілія. Хороша ідея. А яка там панорама. Буду намагатися допомогти всім необхідним і як острожанин, і як депутат обласної ради. Тим паче, що вже маю досвід реалізації заходу з аналогічною метою на цій локації – реконструкції бою часів Другої світової війни 2013 року.

Також не варто забувати про результат ще однієї командної роботи – фестиваль «Новомалинська Любава». Захід став традиційним, відбувається декілька років поспіль наприкінці липня. «Новомалинська Любава» без перебільшень завоювала серця не лише місцевих жителів, а й іноземців. Зауважу, що 2018 року фестиваль відвідали гості з Республіки Польща, Білорусі, були навіть представники Китаю.

Фестиваль «Новомалинська Любава»
Фестиваль «Новомалинська Любава»

 

Ініціатив є ще багато, але розумію, що «затягнути» туриста до нас на Острожчину неможливо, якщо ми не будемо відновлювати дороги. Без комфортного та якісного дорожнього покриття ми будемо говорити ще довго про туризм, а треба, щоб туристичний потенціал працював для добробуту кожного нашого жителя.

– В Україні дедалі активніше розвивається молодіжна політика, молодь запрошують до участі в суспільнотворчих проектах, заохочують до дорадчих органів. Якою 2019 року буде молодіжна політика Рівненщини? Чи перспективний цей напрям в Острозі й регіоні?

– Знаєте, люблю спілкуватися з молоддю. Вона надихає, у неї стільки ідей. Хотілося б, щоб усі її гарні починання були успішними. Розумію, що саме в юні роки формується бажання втілювати різні проекти, прагнення бути частинкою змін. Пригадайте участь нашого міста в національному конкурсі «Молодіжна столиця України». Молодці! Не варто боятися, потрібно випробовувати свої сили. І нехай не перемогли, але який це досвід!

Молодіжна політика 2019 року – це однозначно перспективний напрямок. Тим більше, що торік спільно з уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою створили Національну дитячу раду при Уповноваженому Президента України з прав дитини, яка для багатьох може стати вдалим стартом уже сьогодні.

Наша молодь – це енерджайзери, волонтери, активні учасники суспільно-політичних змін і за ними майбутнє!

Шкільні автобуси - для якісних знань і розвитку учнів Острожчини
Шкільні автобуси - для якісних знань і розвитку учнів Острожчини

 

– Багатьох жителів Острожчини хвилює питання децентралізації та створення ОТГ. Які переваги, на Вашу думку, дасть об’єднання?

– Децентралізація – це процес незворотній і до 2020 року він охопить усі регіони України. Правда, умови, на яких наші міста й села підуть на це об’єднання, будуть різними. Приказка «Сто разів відміряй – один раз відріж» говорить нам про те, що своє рішення треба добре обдумати. Але ми занадто довго це робимо. І поки ми думаємо, інші вже користуються перевагами децентралізації.

Децентралізація на Рівненщині: Острозький район зникне з карти області

Я неодноразово говорив про своє бачення реформи на Острожчині – створення двох ОТГ: одну – з центром в м. Острог, другу – у с. Оженин. Відповідно до норм чинного законодавства до міста обласного значення приєднатися легше та набагато швидше, потрібна ініціатива. Поки потрібна, але рік часу ніхто на наше бажання об’єднатися чекати не буде. Тому, друзі, не гаймо часу, а отримуймо «плюси» децентралізації вже сьогодні.

– На сьогодні в краї гостро постало питання переходу громад до Православної церкви України. Як ви оцінюєте ситуацію?

– Створення Православної церкви України – актуальне питання вже не один десяток років. І перехід, який відбувається сьогодні, – це болючий, гострий, але потрібний процес.

Сподіваюся, що жителі Острожчини, як і всієї України, якнайшвидше зрозуміють, що у своєму українському домі повинна бути і своя українська церква. І вона в нас є – Православна церква України.

– Яким Ви бачите розвиток Острожчини 2019 року?

– 2019 року відбудуться вибори Президента України, нового складу Верховної Ради України. І від вибору кожного українця, беззаперечно, залежатиме, яким буде розвиток нашої держави. Не зважаючи на передвиборчу турбулентність, переконаний, що ми повинні продовжувати послідовну політику на збереження стабільності та реалізації реформ.

Я, як депутат обласної ради, і надалі буду докладати максимум зусиль для розвитку нашої Острожчини. Завжди відкритий для спілкування та радий ініціативам наших краян. Можливо, я повторюся, але переконаний, що разом нам усе вдасться, разом ми зможемо досягнути успіху в реалізації всього задуманого.

Віталій Ундір регулярно проводить особисті прийоми громадян
Віталій Ундір регулярно проводить особисті прийоми громадян

 

Коментарі
11 Березня 2019, 12:10
Клята джинса, да ви задовбали, Галя, ти там хоч цінник нормальний поставила на цей матеріал, тобі не бридко самій таку маніпуляцію і перекручування фактів ставити на свому ресурсі, га? Такі галімі інформаційні недоресурси треба ліквідувати
11 Березня 2019, 13:37
А чому мій ранковий комент видалили? Не вписується в картину сонячного життя устами Ундіра? Ганьба вам! Поки буде таке сраколизство, змін в Україні не станеться!
14 Березня 2019, 16:09
Ганьба ви бачили той ремонт дороги Острог- Гоща а саме Мощаниця. ГАНЬБА
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024