«Поїздка надихнула на багато ідей», – музейник з Острога переймав досвід у колег зі США

05 Лютого 2019, 10:41
Андрій Брижук перший ліворуч 2820
Андрій Брижук перший ліворуч

Наприкінці минулого року впродовж десяти днів, з 25 листопада по 6 грудня, співробітник Музею історії Національного університету «Острозька академія», постійний екскурсовод та організатор тематичних екскурсій містом Андрій Брижук був учасником міжнародної програми Сполучених Штатів Америки «Зміни в суспільстві через музеї». Переймати досвід роботи американських музеїв поїхали п’ятеро музейників із Луцька, Мелітополя, Херсона, Борисполя й Острога. Ми розпитали Андрія Брижука про те, яким був візит до США та які ідеї він хотів би реалізувати в нашому місті. 

– Андрію, як Ви стали учасником програми?

– Про таку можливість я дізнався випадково. Про програму мені розповіла  Ольга Лозюк, начальниця відділу культури та туризму виконкому Острозької міської ради. У листі вона порекомендувала надіслати організаторам програми своє резюме. І буквально за кілька годин до дедлайну я подав заявку на участь. А через місять отримав телефонний дзвінок-підтвердження, що я пройшов.

– Розкажіть трішки детальніше про сам проект «Зміни в суспільстві через музеї».

– Реалізовувала проект громадська організація «Меридіан» спільно з посольством США в Україні за фінансування державного департаменту США. Сама програма була розрахована на музейних працівників, важливою умовою під час відбору учасників було те, що музейники мають бути з невеликих міст чи музейних установ. Відповідно впродовж програми ми зустрічалися з керівниками та працівниками музеїв громад, університетів або ж маленьких містечок.­

Андрій Брижук під час поїздки до США
Андрій Брижук під час поїздки до США

 

– Якою була програма вашої поїздки?

– Як я уже зазначив, у ці десять днів ми мали багато зустрічей, під час яких говорили про розвиток музеїв, оглядали експозиції та слухали екскурсії, спілкувалися з українською громадою та ін. Першого дня програми ми зустрічалися в офісі ГО «Меридіан» із керівниками організації. Прослухали лекції про демократію у США та збереження культурної спадщини й можливості отримання грантів від Штатів. Уважаю, ця зустріч була надзвичайно корисною, адже під час спілкування з грантодавцями я отримав багато хороших порад, як написати проект, який можуть профінансувати США. Ми в Острозі вже багато років думаємо, а чи не спробувати отримати грант від США на реставрацію Круглої вежі. І якось постійно недооцінюємо свої сили, а тут під час розмови я зрозумів, що все досить реально. До речі, наші сусіди з смт Вишнівець (Тернопільська обл.) уже реалізовують проект із реставрації унікального Вишневецького палацу. 

– Ви відвідали багато музеїв. Які з них вам найбільше запам’яталися або ж вразили своєю оригінальністю?

– Нам пощастило відвідати дуже багато музейних установ. З-поміж них музеї університету Джорджа Вашингтона та громади Анакостія, музеї штату Нью-Йорк, індіанської культури «Ірокез», Інститут історії та мистецтва, Національна зала слави бейсболу, Державний історичний комплекс «Краліо» та департамент штату з охорони пам’яток в Олбані. У Міннеаполісі та Сент-Полі – історичний центр, Музей мистецтв Фрідріха Р. Вайсмана, міський і музей для дітей та ін. У кожній установі своя специфіка у створенні експозиції та власний підхід до менеджменту. Для прикладу, Дитячий музей Міннесоти – це більше дитячий майданчик-експериментаніум. Дітям створюють веселе та практичне середовища для навчання і відкриттів. Там відвідувачі здобувають навички й уміння, які допоможуть їм стати активними громадянами. Зали наповнені різними атракціями, як-от, із третього поверху можна спуститися трубою-гіркою. Тут не обмежують час перебування в закладі. Для нас керівництво музею розповіло, що зацікавлене, аби діти якомога довше працювали над відкриттями, адже велику частку фінансування установа отримує від кав’ярні, у якій зазвичай батьки чекають на своїх малих дослідників. До речі, цікаво, що в більшості музейних установ екскурсії проводять волонтери старшого віку, переважно пенсіонери. Хотілося б згадати про музей «Національна зала слави бейсболу», розташований у невеличкому містечку Куперстаун із населенням 1800 мешканців. Він створений ще 50 років тому і, направду, відкриття цього музею можна назвати найвдалішим проектом міста. За підрахунками Залу слави бейсболу за рік відвідує 300 тис. туристів. Це приносить до міського бюджету 150 – 160 мільйонів доларів щорічно. Цікаво, що музей створено на основі легенди, що саме в цьому місті придумали бейсбол, хоча нам по-секрету розповіли, мовляв, цю історію вже давно спростували. Можна сказати, що автори цього музейного проекту вдало використали популярність цієї гри в Штатах. Окрім того, виставку в Залі слави бейсболу щороку доповнюють новими іменами кращих гравців. Директор музею без зайвої скромності нам розповідав, що їхня установа – містоутворювальний заклад, адже все в Куперстауні крутиться навколо музею. Зрештою, про кожен музей можна багато розповідати і брати з нього найцікавіше для наших проектів. Ще коротко додам: дуже тішуся, що мені вдалося переконатися, що правильно організований менеджмент, атракції та гарна промоція здатні неабияк зацікавити музеєм велику кількість людей, незважаючи на те, чи є в експозиції шедеври світового мистецтва або цей заклад розповідає лише легенду чи історію звичайного млина.


 

– Андрію, що з побаченого Вам хотілося б утілити в Острозі, або який досвід заокеанських колег варто було б перейняти українським музейникам?

– Поїздка надихнула на багато ідей. Звісно, варто розуміти, що музейна справа в Україні дуже відрізняється і на законодавчому, і на ментальному рівнях. Але це не означає, що ми не можемо змінюватися. Найперше варто використовувати ті можливості, які можна реалізувати за допомогою грантів. Я вже згадував про потребу шукати кошти для реставрації Круглої вежі. У Штатах мені дуже сподобалося, що вони не бояться експериментували в архітектурних рішеннях. Іноді, боячись поєднати минуле й сучасне, музей не здатен відповідати на запити суспільства. Насамперед це питання доступності наших музеїв для людей з інвалідністю.­

Сподіваємося, отриманий досвід Андрій Вікторович зможе втілити в нашому місті. До слова, цього місяця Андрій Брижук розпочав роботу у КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога». Бажаємо терпіння й наснаги в новій роботі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024