Сторіччя українського газетного слова в Острозі

04 Січня 2019, 11:56
Сторіччя українського газетного слова в Острозі 2551
Сторіччя українського газетного слова в Острозі

Сто років тому – на рубежі 1918 і 1919 років – в Острозі з’явилася друком перша газета. І що важливо, це було україномовне видання. Про «Остріжську Народню газету» можна було прочитати декілька рядків дрібним шрифтом у діаспорній «Енциклопедії українознавства», а також побачити посилання на її публікації в спеціальних малотиражних наукових статтях.

Було відомо, що в Центральному державному історичному архіві Києва зберігся примірник одного з випусків «Остріжської Народньої газети» за початок лютого 1919 р. На прохання працівників Історико-культурного заповідника Острога, студенти з «інституту Поплавського», які стажувалися в установі, підготували рукописну копію текстів статей із примірника «Остріжської Народньої газети» від 2 лютого 1919 р. А перед нинішніми новорічними святами відомий дослідник Острогіани Ігор Тесленко зробив острожанам подарунок – надіслав у заповідник світлини сторінок цього примірника.

Остріжська Народня газета за 2 лютого 1919 року
Остріжська Народня газета за 2 лютого 1919 року

 

№ 11 «Остріжської Народньої газети» датований 2 лютого 1919 р.; при цьому зазначено, що періодичне видання виходить двічі на тиждень. Отже, можна припустити, що № 1 газети був надрукований в останні дні 1918 р.

Газета вказує у своїх вихідних даних, що є виданням «Остріжського українського суспільства». Друкарня, де вона з’явилася в світ, не зазначена – найімовірніше, це була відома острозька друкарня Шейнерберга. А редактором газети підписано Пилипа Павлюка – українського громадського й кооперативного діяча.

Цікаво, що на першій шпальті «Остріжської Народньої газети» є оголошення про заснування в Острозі книжкового видавництва «Будучина», яке мало працювати на кооперативних засадах.

Отже, у ці дні острожани мають підстави відзначати 100-річчя українського газетного слова в нашому місті, а в розпорядженні дослідників з’явився цінний краєзнавчий матеріал з історії Української революції і визвольних змагань.

 

Микола МАНЬКО

для Острозької міської газети «Замкова гора»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024