Перша школа – справді перша: результати ЗНО закладів Острога. ІНФОГРАФІКА

20 Серпня 2018, 12:37
6972

Продовжуємо підбивати підсумки щодо якості освіти за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Цьогоріч ЗНО складало 219 учнів з острозьких ЗНЗ (КЗ «Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою», Острозького НВК «Школа І-ІІІ ступенів-гімназія», Острозької загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №1, Острозької загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №3), тоді як у ЗНО-2017 узяли участь 144 учні.

Школярі Острога, як і Острожчини, обрали українську мову і літературу, історію України, математику, фізику, хімію, біологію, географію та англійську мову. Обов’язкове тестування склали всі школярі, а от найменше обрали фізику (25 осіб), біологію (20 осіб) та хімію (4 особи). Принагідно зазначимо, що з 4 ЗНЗ міста (ЗОШ №1, Острозька гімназія, ЗОШ №3, Військовий ліцей) усі вісім предметів складали тільки випускники Острозької ЗОШ №1.

Найкраще школярі Острога впоралися з українською мовою і літературою, історією України, хімією та біологією, адже поріг «склав/не склав» із цих предметів подолали всі школярі міста. Найгірша ситуація з географією, з тестами з якої не впоралося 5 осіб. Ці школярі не мали змоги вступити до закладів вищої освіти цьогоріч. Інші результати на діаграмі.

Поріг «склав/не склав» учнів Острога
Поріг «склав/не склав» учнів Острога

 

Відповідно до статистичних підрахунків, усі випускники лише Острозької ЗОШ №3 впоралися з тестуванням. Школа не має показника «не склав» за результатами всіх тестів.

Найвищі бали з предметів ЗНО серед учнів Острога були такими:

  • українська мова і література – 197,5 балів (Острозька ЗОШ №1),
  • історія України – 195,5 бала (Військовий ліцей),
  • математика – 193 бали (Військовий ліцей),
  • фізика – 187 балів (Військовий ліцей),
  • хімія – 184 бали (Острозька ЗОШ №1),
  • біологія – 188 балів (Острозька ЗОШ №1),
  • географія – 185 балів (Острозька ЗОШ №1),
  • англійська мова – 193 бали (Острозька ЗОШ №1).

Школярі Острога також не отримали сертифікатів із максимальними 200 балами.

За результатами підрахунку середнього арифметичного зі середніх балів ЗНО всіх закладів міста, найкращою виявилася Острозька ЗОШ №1 (151 бал), на другому місці Військовий ліцей (149,4 бала), далі з невеликим відривом – Острозька ЗОШ №3 (149 балів). Найгірші показники в Острозької гімназії (140,4 бала).

1
Рейтинг шкіл Острога за середньоарифметичним середнім балом
Рейтинг шкіл Острога за середньоарифметичним середнім балом

 

УЦОЯО, крім найвищих балів за складання тестів, фіксує також найнижчий результат із кожного предмету в певному ЗНЗ. Ми проаналізували середній найнижчий бал із-поміж школярів міста. Тут ситуація виявилася кардинально іншою. Найвищі середні бали з розділу «найнижча оцінка» у випускників Острозької ЗОШ №3 (126 балів), а от найнижчі результати показали ліцеїсти (108,9 бала).

Рейтинг шкіл Острога за середнім найнижчим балом
Рейтинг шкіл Острога за середнім найнижчим балом

 

Припускаємо, що цей показник безпосередньо пов’язаний із так званою наповнюваністю класів – що менший клас, то вищий шанс в учня-«середнячка» на достатньому рівні оволодіти програмовим матеріалом.

Оскільки ми підраховували однакові показники середнього бала серед учнів і сільських, і міських шкіл, також вирішили з’ясувати, де учні здобувають якіснішу освіту.

 

Найкращий рівень знань мають випускники Грем’яцької ЗОШ: результати ЗНО

За показниками загальношкільного середнього бала в регіоні очікувано лідирують міські ЗНЗ (ЗОШ №1, Військовий ліцей, ЗОШ №3). А от Острозька гімназія опинилася аж на 8 місці серед 18 закладів міста й району, поступившись школам із Грем’ячого, Плоского, Вельбівного та Мощаниці. Співвідношення балів на діаграмі.

1
Загальний рейтинг шкіл Острога й Острожчини
Загальний рейтинг шкіл Острога й Острожчини

 

Зовнішнє незалежне оцінювання в Острозі також складали випускники Державного професійно-технічного навчального закладу «Острозьке вище професійне училище», результати якого наразі не беремо до уваги. Зазначимо лише, що рівень ЗНО випускників Острозького ВПУ – найнижчий у місті.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024