Місцева влада відкрита й готова співпрацювати: результати моніторингу «Місцевий індекс прав людини»

12 Серпня 2018, 16:00
Острозька міська рада 2152
Острозька міська рада

В Острозькій міський раді презентували результати моніторингу «Місцевий індекс прав людини», яку відвідали представники міської влади та зацікавлені містяни.

Представники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) представили результати моніторингу в п’ятницю, 10 серпня.

Упродовж травня – початку серпня члени УГСПЛ та консультанти юридичної клініки «Pro Bono» Національного університету «Острозька академія» проводили моніторинг за дев’ятьма критеріями. Зокрема вивчали рівень безпеки громади, навколишнє природне середовище, охорону здоров’я, гідний рівень життя, освіту й культурний розвиток, соціальний захист вразливих категорій населення, працю та умови її реалізації, право на інформацію та добре самоврядування.

Острог –  одне з перших міст, де моніторинг відбувався за дев’ятьма критеріями, тому він був дуже складним і комплексним, –  відзначила Марія Цип’ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ у Рівному.

На початку виголошення результатів Андрій Галай, професор, аналітик УГСПЛ, керівник моніторингової  групи, розповів присутнім, що вивчення місцевого індексу прав людини – це питання, яке системно досліджує Українська Гельсінська спілка з прав людини. Цей проект має на меті додатково підтримати реформи децентралізації. Друга мета програми – порівняти діяльність влади та активність громади того чи того міста, а також дати рекомендації, як покращити показники.

Виступає Андрій Галай
Виступає Андрій Галай

 

Пан Андрій також наголосив, що для оцінки місцевого індексу прав людини експерти розробили критерії на основі піраміди потреб людини: від базових потреб (безпека, сприятливе навколишнє середовище) до можливості самореалізації (освіта й культурний розвиток, умови праці) та  підходів влади до участі в її діяльності громади.

За попередніми результатами моніторингу Острог отримав 49% зі 100% можливих. Найгірші показники в місті у сфері охорони здоров’я (9%), а найкращі – у навколишньому природному середовищі – 75%.

Загалом результати моніторингу «Місцевий індекс прав людини» такі:

  • Безпека громадян (сприяння безпеці життя і здоров’я мешканців громади від протиправних посягань) – 50%.
  • Навколишнє природне середовище (здорове довкілля на основі балансу між промисловим розвитком і навколишнім середовищем) – 75%.
  • Охорона здоров’я (реалізація медичних прав мешканців громади (профілактика хвороб та доступу до медичних послуг)) – 9%.
  • Гідний рівень життя (місцеві програми щодо забезпечення базових прав людини, запобігання та подолання бідності) – 62%
  • Освіта і культурний розвиток (місцеві заходи освіти та культури, що доступні, не дискриміновані, відповідають потребам суспільства) – 50%
  • Соціальний захист вразливих категорій (реалізація державних і місцевих програм соціальної допомоги та соціального захисту) – 40%
  • Праця та умови її реалізації (право заробляти собі на життя самостійною працею чи за наймом) – 58%
  • Інформаційні права (доступ до публічної інформації та право на звернення на основі поваги до приватного життя) – 54%
  • Добре врядування (демократичність, відкритість та недискримінованість місцевого адміністрування, якість публічних послуг) – 50%.

Експерти наголошують, що результати ще можуть бути уточнені в процесі фіналізації звіту.

Результати моніторингу по Острозі
Результати моніторингу по Острозі

 

Надзвичайно низька оцінка сфери охорони здоров’я пов’язана з тим, що Острозька районна лікарня не у сфері управління міської ради, тому місту зарахували тільки один критерій із 11 можливих.

У сфері безпеки громадян Марія Цип’ящук відзначила співпрацю міської ради з відділом поліції, зокрема акцентувала, що в Острозі вже закуплені камери відеоспостереження. Також позитивним прикладом взаємодії правоохоронців і жителів міста є те, що Едуард Холод опікується юним утікачем Олександром Равським.

З великою приємністю пані Марія наголосила, що в місті, на відміну від багатьох населених пунктів, реалізують дуже багато «екологічних» програм – сортування сміття, забезпечення споживачів якісною питною водою, регулювання чисельності безпритульних тварин (стерилізація), розвиток і збереження зелених насаджень тощо.

Щодо гідного рівня життя, Марія Цип’ящук повідомила, що наявні міські програми, спрямовані на це, дієві. З-поміж рекомендацій Марія наголосила на тому, що в Острозі варто заснувати фонд тимчасового житла.

Освіта й культурний розвиток міста здобули 50%. Результати засвідчують, що в Острозі є якісна й широка мережа освітніх закладів, система позашкільної освіти, розмаїте культурне життя міста. Однак моніторингова група  відзначила, що для частини школярів (Бельмаж, Нове місто) у зв’язку з відсутністю громадського транспорту незручно добиратися до освітніх закладів. Цю проблему можна вирішити, закупивши шкільний автобус.

У сфері соціального захисту вразливих категорій населення позитивним є активне інформування населення про певні соціальні ініціативи, а також упровадження інституту патронатних сімей.

Оцінюючи працю та умови її реалізації, експерти як позитивну ініціативу відзначили оплачувані громадські роботи, що дає змогу острожанам без спеціальної фахової підготовки долучатися до життєдіяльності міста й заробляти певні кошти. З-поміж рекомендацій – створити таке середовище, у якому міська рада стане комунікатором між потребами роботодавців  і пошукачів роботи.

У сфері доступу до інформації зауважили те, що рішення міської ради публікують на її офіційному сайті, що в соціальних мережах є активна сторінка органу держвлади (так міська рада орієнтується на різні категорії користувачів). Значну увагу приділили посиленню підтримки міської газети «Замкова гора», як одного з джерел поширення інформації.

Під час моніторингу ми побачили, що місцева влада справді докладає чимало зусиль для забезпечення гідного та комфортного проживання мешканців Острога. Звісно, через деяку специфіку місто зіштовхується з багатьма проблемами,  які потребують вирішення. Сподіваємося, що результати моніторингу допоможуть побачити орієнтири для подальшого стрімкого розвитку, – підсумувала результати моніторингу Марія Цип’ящук.

Результати моніторингу представляє Марія Цип
Результати моніторингу представляє Марія Цип

 

Загалом експерти надали такі рекомендації для посилення спроможності діяльності місцевої влади:

  1. Розробляти реалістичні та дієві місцеві програми.
  2. Залучати громадськість, місцевий бізнес, університетську спільноту до формування та реалізації місцевої політики.
  3. Стати активним суб’єктом забезпечення медичних прав мешканців громади.
  4. Забезпечити доступ до медичних, соціальних та адміністративних послуг шляхом покращення мережі громадського транспорту.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024