Школярам Рівненщини визначитися з майбутньою професією допоможе Європейський Союз

07 Червня 2018, 19:10
2597

Професійна реалізація один зі складників успішної самореалізації будь-якої особи. Вдала професійна діяльність дарує людині матеріальні блага й зміцнює соціально-економічну ситуацію в суспільстві.

Для того, щоб допомогти школярам і нинішнім студентам якнайкраще обрати майбутню професію чи сферу діяльності, в Національному університеті «Острозька академія» (НаУОА) діє Центр професійної орієнтації та консультування. Його створили в межах програми «Підвищення конкурентоспроможності випускників університетів на ринку праці України та Білорусі через мережу створення регіональних транскордонних консультаційних центрів професійної орієнтації та консультування».

Проект реалізовують завдяки Програмі транскордонного співробітництва Білорусь-Україна спільно з Луцьким національним технічним університетом, Гомельським державним університетом ім. Ф. Скорини і Брестським державним університетом ім. О. Пушкіна. У всіх чотирьох вишах створені аналогічні центри професійної орієнтації та консультування.

Під час відкриття Центру професійної орієнтації та консультування
Під час відкриття Центру професійної орієнтації та консультування

Представники Острозької академії під час  презентації Центру професійної орієнтації та консультування НаУОА
Представники Острозької академії під час презентації Центру професійної орієнтації та консультування НаУОА

 

Едуард Балашов, керівник відділу міжнародного співробітництва та фандрайзингу НаУОА, який брав участь у підготовці проекту, розповідає, що ціль програми – покращення рівня життя місцевих громад шляхом підвищення конкурентоспроможності молоді на ринках праці України та Білорусі.

Цей проект діє на умовах співфінансування Європейського Союзу (90% від загальної суми) та установ-партнерів – названих ВНЗ (10%). Термін його реалізації — 1 грудня 2017 р. — 31 січня 2019 р. З-поміж цільових груп проекту — учні старших класів та абітурієнтів, бакалаври і випускники університетів, фахівці з професійної та кар'єрної орієнтації.

Центр професійної орієнтації та консультування, який діє при НаУОА, спрямований на профроентаційну роботу як зі студентами ВНЗ, так і школярами Рівненщини. Його діяльність передбачає проходження тестування в спеціальних ліцензійних програмах. Для школярів це програма «Профорієнтатор», яка аналізує інтереси, здібності та особисті якості, визначаючи зону комфорту щодо майбутньої сфери діяльності. Тестування для студентів називається «Профкар’єра» й передбачає 5 блоків, у яких досліджують їхні професійні інтереси, життєві установки, інтелектуальні здібності, мотивацію та особисті якості.

Студенти проходять тестування на базі НаУОА
Студенти проходять тестування на базі НаУОА

 

Програма за спеціальними алгоритмами аналізує отримані результати та добирає професії, які найбільш підходять тій чи тій людині, укладає рекомендації, як краще розвивати певні здібності й навички. Тобто програма формує так званий діловий сценарій для кожного індивідуально. У програмі закладений перелік із майже 200 професій, які можуть бути рекомендовані опитуваному. Зокрема це ті спеціальності, які затребувані та відповідають найновішим вимогам ринку праці.

Попри те, що відповідно до планів тестування можуть проходити особи від 13 до 60 років, найбільше зацікавлених саме серед старшокласників.

Таке тестування найбільше потрібне саме школярам 8–9 класів, які в подальшому обиратимуть профіль навчання, адже сучасні одинадцятикласники здебільшого визначилися з вибором, більш орієнтовані на конкретні спеціальності, – каже Іванна Горбач, консультантка Центру професійної орієнтації та консультування НаУОА.

Особливістю центрів професійної орієнтації є їхня мобільність – працівники закладу можуть провести тестування у будь-якому куточку регіону. Наразі центр, заснований в Острозькій академії, проводив виїзні тестування в 7 школах Рівненщини (у Полицях, Корці, Клесові, Оженино, Здолбунові, Радивилові, Горбакові (Гощанського району)).

Шкільні психологи дуже радіють, коли ми до них приїздимо, адже профорієнтація – це важлива допомога для дітей у час, коли формуються пріоритети й свідомість. Це можливість усвідомити, що вже варто замислюватися про майбутню професію, а не тільки тоді, коли потрібно визначатися за предметами на ЗНО, – розповідає про виїзні заняття консультантка.

Школярі проходять профорієнтаційне тестування в своєму навчальному закладі
Школярі проходять профорієнтаційне тестування в своєму навчальному закладі

Студенти проходять тестування на базі НаУОА
Студенти проходять тестування на базі НаУОА

 

На сьогодні тестування вже пройшло 220 абітурієнтів і близько 200 студентів. Алгоритм роботи центру полягає в тому, що охочі проходять півторагодинне індивідуальне тестування в спеціальній програмі у групах, які складаються щонайбільше з 10 осіб. Інтерфейс програми простий та зрозумілий і  не потребує додаткових навичок від користувачів. Крім того, за підсумками тестування консультанти центру аналізують та інтерпретують отримані результати, відповідають на питання, що займає ще приблизно ще півгодини.

Консультант центру пояснює школярам отримані результати
Консультант центру пояснює школярам отримані результати

 

У центрі студентам та абітурієнтам допомагають 16 консультантів, які пройшли спеціальне навчання та отримали відповідні сертифікати.

Щодо перспектив роботи, Іванна Горбач говорить про формування бази трудового резерву:

У межах проекту для студентів НаУОА також будуть проведені тренінги щодо створення успішного резюме. На сайті проекту incgc.org є окремий розділ, у якому всі охочі можуть створити ефективне резюме. У перспективі є бажання створити базу працівників, якою могли  б користуватися роботодавці Рівненщини, – наголошує дівчина на практичній користі роботи центру.

Загалом же в межах проекту українські науковці також перейматимуть досвід європейських партнерів:

У межах проекту, крім інших видів діяльності, передбачено дослідження передового європейського досвіду в сфері працевлаштування студентів на ринку праці, дослідження їхніх преференцій на ринку праці, професійної орієнтації. Підсумком роботи стане підручник про працевлаштування студентів, що міститиме методичні поради, як орієнтуватися на ринку праці, як ліпше себе представляти, – наголошує Едуард Балашов.

Між тим, Центр професійної орієнтації та консультування НаУОА постійно дбає про розширення співпраці між закладом та обласним і міскрайонним центрами зайнятості, відділами освіти й окремими ЗНЗ, адже фахівці центру можуть допомагати самовизначитися безробітним, з-поміж іншого скеровуючи їх на здобуття додаткової освіти, та проводити консультації для керівників загальноосвітніх і професійно-технічних закладів щодо доцільності функціювання певних освітніх напрямів.

 

Працівники Центру професійної орієнтації та консультування НаУОА запрошують школярів та абітурієнтів на безкоштовне тестування. Зареєструватися на тестування та дізнатися детальнішу інформацію про проект можна на сайті https://www.incgc.org/ або за номером телефону +38 (095) 090 80 25.

 

Галина МАКСИМЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39