«Обмінні програми ЄС розкривають перспективи для острозької молоді», – Олеся Гощук

31 Травня 2018, 17:58
Олеся Гощук на одній із програм від ЄС 3241
Олеся Гощук на одній із програм від ЄС

В сучасному світі для того, щоб досягнути успіху потрібно здобути досвід, а також, налагодити широке коло зв’язків. Європейський союз активно сприяє такій діяльності як в середині, так і ззовні організації. Острожани активно використовують такі програми для обміну досвідом та пошуку партнерів. Уже не вперше учасницею програм ЄС є керівник відділу туризму виконкому Острозької міської ради  Олеся Гощук. Її досвід у міжнародних обмінках став чудовим прикладом реалізації молодіжних ініціатив для розвитку міста.

Перша програма в якій Олеся Гощук брала участь була «Кузня лідерів» від американської фундації «RITA». Метою лідерської школи стала підтримка молоді, заохочення до активної соціальної та політичної позиції, ознайомлення з успішними ініціативами, які були реалізовані за допомогою Європейського Союзу в гміні  Плужніца (Польща), практичними порадами з методики написання проектів, залучення грантових коштів від ЄС, реалізації принципів місцевого самоврядування, публічних виступів. Особливість програми полягала у тому, що керівниками виступили представники владних структур та громадських організацій гміни, а учасниками програми була молодь Острога.  

Разом із молоддю Польщі в Острозі
Разом із молоддю Польщі в Острозі

 

«Ця програма стала потужним поштовхом для мене. Найперше і найважливіше, що я здобула на ній – це вміння писати проекти. Вона дала мені розуміння, що це цікава робота, і я можу робити її. Власне після «Кузні лідерів» я почала активно цікавитись грантовими можливостями, різними програмами  і, більше того, не лише почала брати участь у інших програмах, а й долучатися до їх організації », – розповідає Олеся Гощук.

Активні обговорення проектів на «Кузні лідерів»
Активні обговорення проектів на «Кузні лідерів»

 

Навчання у «Кузні лідерів» проходило у 3 етапи: участь у триденному інтенсивному тренінгу в Острозі; самостійній роботі над власними проектами з онлайн консультаціями від тренерів та навчання і представлення проектів у гміні Плужніца.

«На прикладі невеликого польського містечка ми побачили як місцеві жителі, які об’єдналися у громадські організації, змінюють своє місто. Це приклад того, наскільки є важливою робота з активізації суспільства. У гміні реалізовано низку проектів за рахунок коштів ЄС. І важливо, що над  цим працюють різні верстви населення, різні вікові категорії, і ті результати, що вони отримують – є заслугою кожного мешканця. Досвід наших сусідів ми вчилися втілювати у нашому житті.  Власне, одним із завдань програми було створення власного проекту. Працюючи у галузі туризму я давно прагнула, аби в Острозі з’явився Туристично-інформаційний центр. І саме мій пробний грантовий проект був спрямований на це. Пізніше він був створений, правда не під грантові кошти, але написання проектного завдання дало мені чітке розуміння та знання, що, за який час і за які кошти потрібно зробити аби ТІЦ почав функціонувати», – ділиться Олеся досвідом.

учасники обмінної програми від Міністерства Молоді та Спорту
учасники обмінної програми від Міністерства Молоді та Спорту

Молодь Острога на екскурсії у Варшаві
Молодь Острога на екскурсії у Варшаві

Учасники та організатори «Кузні лідерів»
Учасники та організатори «Кузні лідерів»

 

Наступна програми до якої, уже в якості куратора, доєдналася Олеся Гощук була «Еразмус +. Культура». Суть програми полягала у інтеграції молоді Куявсько-Поморського воєводства (Польша) та Острога.  Це відбувалась через реалізацію суспільно корисних проектів в Острозі та польському селищі Вєльдзондз. Зокрема, у нашому місті українська та польська молодь облагородили територію біля Туристично-інформаційного центру, а у Вєльдзондзі працювали над оформленням зали, яка є місцем спільного відпочинку та проведення різних заходів місцевих жителів.

«Впродовж усієї програми, роблячи разом хорошу справу, ми постійно намагалися знаходити  точки дотику, які об’єднують наші країни. Насправді, саме таке невимушене спілкування, спільний побут якнайкраще допомагають розвіяти усі стереотипи та зрозуміти один одного. Приємним бонусом стало те, що ми залишили як в Острозі, так і в Польському селищі матеріальні результати», – тішиться підсумками поїздки дівчина.

«Кузня лідерів» в Острозі
«Кузня лідерів» в Острозі

Учасники програми «Еразмус +. Культура» облагороджують територію біля ТІЦ Острога
Учасники програми «Еразмус +. Культура» облагороджують територію біля ТІЦ Острога

Учасники «Еразмус + Культура» у Польщі декорують залу
Учасники «Еразмус + Культура» у Польщі декорують залу

 

Восени 2017 року Олеся стала учасницею та організаторкою ще однієї програми, яка  реалізовувалась за ініціативи Міністерства Молоді та спорту у співпраці з Республікою Польща. Вона була зосереджена на вивчення спільної мистецької спадщини двох країн.

Студенти Національного університету «Острозька академія» та Варшавського сільськогосподарського університету разом відвідували музеї Варшави та Волині. Результатом подорожей стала збірка есеїв від усіх учасників про найцікавіші пам’ятки, які вони відвідали.

«Програма міністерства реалізовується щорічно, і кожного разу участь у ній беруть інші країни. Таким чином, Україна показує наскільки вона прагне стати частиною Європейського Союзу та сприяє налагодженню міжкультурних зв’язків, глибшому розумінню ментальності  та допомагає знайти спільні точки дотику», – підсомовує учасниця.

«Кузня лідерів»
«Кузня лідерів»

«Кузня лідерів»
«Кузня лідерів»

 

Як показав досвід пані Олесі, обмінні програми це багатофункціональний продукт, що дозволяє налагодити нові знайомства та контакти. Програми дозволяють відкрити для себе щось нове, і також, це є своєрідним викликом та пригодою, яка обов’язково чогось вчить. Кожна програма – формує наш світогляд та за допомогою отриманого досвіду та знань допомагає покращити себе і простір навколо себе. Наполегливо шукає такі можливості для участі у міжнародних проектах, конкурсах,подорожей, навчання у літніх школах  адже Європа відкрита для нас.

Молодь Острога та Польщі
Молодь Острога та Польщі

Молодь Острога у Польщі
Молодь Острога у Польщі


Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024