«Про Острозьку академію знаю мало, Острог насамперед бачу туристичним містом», ‒ Надія Савченко

30 Липня 2017, 11:30
Надія Савченко в Острозі 2949
Надія Савченко в Острозі

Для розмови Надію Савченко перехоплюю вже біля авто (звичайний, не броньований легковик, без охорони й особистого водія) ‒ поспішає, бо хоче з сім’єю оглянути пам’ятки Острога, а менше ніж за годину аналогічна зустріч у Здолбунові. Жінка спокійна й стримана, як і під час спілкування з острожанами, уважно слухає, на питання відповідає вдумливо, а не абияк.

«Ви або вмієте добре пристосовуватися, або справді добре живете», – Надія Савченко на зустрічі з острожанами

Пані Надіє, ви зараз відвідуєте низку міст області. Розкажіть, чим керувалися у виборі локацій та чому завітали саме до Острога?

Ми стараємося об’їхати всі області України, але не сам обласний центр, а вибираємо міста – районні осередки, бо в них концентрується найбільше інформації: люди зі села їдуть шукати роботу в містечко, з  містечка – у районний центр… На Рівненщині відвідую Острог, Здолбунів, Костопіль та Сарни тому, що міста зручно розміщені щодо автошляхів. Хочеться комфортно доїхати, зустріти людей, які є серцем нації. Щодо Острога, то це також дуже красиве місто, хотілося його побачити (сміється ‒ авт.).

Національний університет «Острозька академія» ‒ своєрідне серце міста. Крім того, це потужний культурно-освітній осередок усієї України. Що Ви знаєте про цей виш?

Я, на жаль, про Острозьку академію не так багато знаю, ніколи там не була. Однак уважаю, що на основі таких закладів, як Острозька та Києво-Могилянська академія, можна збудувати українську освіту в зовсім іншому форматі. Думаю, що Острозька академія могла б бути закладом на кшталт Гарварду.

Можливо, збираєтеся завітати до університету?

З початком навчального року (бо зараз сенсу немає) планую відвідати деякі університети. Думаю, Острозька академія буде одним із перших ВНЗ, куди я приїду.

А що Ви особисто могли б запропонувати для покращення життя в Острозі та й на Острожчині загалом?

Я зазвичай реагую на звернення громадян, та з Острожчини досі скарг не було. Чи то справді тут не так погано живеться, чи звикли всі… Думала, під час зустрічі почую щось від людей, але острожани поскаржилися лише на дефіцит робочих місць.

Навіть не знаю, що запропонувати… Треба вивчити місто й дух людей. Але думаю, що Острог міг би бути як студентським, так і туристичним містом. Якби розвивати його в цьому напрямку, тут був би не лише культурний осередок, а й  духовний центр. В Острозі не треба зводити заводи чи будувати хімічну промисловість, тут треба виховувати молодь.

 

Прощаємося, ґречно обмінюючись побажаннями. Гості міста під’їжджають кільканадцять метрів до краєзнавчого музею. Бачу, як Надія Савченко виходить з авто й знервовано затягується цигаркою…

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024