«Важливо популяризувати велич, історію свого міста і підвищити історичну культуру молоді», – студентка Наталя Веляник

19 Квітня 2017, 19:00
2430

В рамках відкриття туристичного сезону (20 квітня) в Острозі відбудеться квест «Містичний Острог». Він створений для школярів Острожчини, але в майбутньому планується його проведення для туристів і гостей міста. Організатор квесту Наталя Веляник розповіла про всі деталі підготовки та проведення заходу.

Звідки виникла ідея організувати квест?

Хотілося відійти від теорії і спробувати на практиці зрозуміти, що ж таке медіаосвіта. Проект реалізовується в рамках курсу «Медіаосвіта: теорія медіаосвіти».  На заняттях вирішували, як популяризувати місто, залучити більше туристів, створити можливість для острожан побачити своє місто зовсім з іншого, не звичного для них боку. Так і виникла ідея створити квест. 

Основне у квесті – легенди, на яких він базується. Місто Острог старовинне, є багато цікавих розповідей, які заслуговують бути відомими для більшої кількості населення. Квест – інтерактивна гра, спрямована на те, щоб за обмежений час учасники по-максимуму дізналися нову інформацію, спробували розв’язати поставлені завдання, перевірили власний багаж знань, креативність і спритність. До того ж, це командна гра, що дозволяє акумулювати більше сил для перемоги, а також досить добре згуртуватися під час виконання завдань.  І, звісно, учасники отримують подарунки в кінці

Читайте також: В Острозі відбудеться бліц-турніру з шахів

Яку труднощі виникли у реалізації проекту?

У мене в команді 7 людей. Уся група третього курсу поділена на 2 підгрупи для виконання проекту: інформаційний підрозділ і «квестярі», як кажуть. Як і у кожній роботі, виникають різного роду труднощі: в останній момент люди кажуть, що вони не зможуть бути присутніми на заході, або ж є випадки, коли важко змотивувати до виконання певний дій. 

В кожній команді є ті, які працюють увесь час підготовки проекту, а є такі, які з’явилися на початку і далі абстрагувалися від цього і не приймають участь.  Весь процес завжди потрібно контролювати і бути готовим швидко реагувати на проблеми, що виникають – ті, хто організовував хоч один захід, зрозуміють той момент, коли якусь дію потрібно було зробити «на вчора», дедлайни порушені, а точна постановка задачі для виконання не завжди гарантує очікуваний успішний результат.

Читайте також: «Цьогоріч ми зорієнтувалися на програмі розвитку туризму, адже цей ресурс може приносити кошти», – Ольга Лозюк

Чи вдалося втілити все, що було заплановано?

Складно сказати, бо підсумки будемо підбивати після проведення квесту. Історію потрібно подавати не через факти, а через інтерактивні заходи, які краще закарбуються в пам’яті. Найкращою формою для запам’ятовування є саме квест. Діти не запам’ятовують величезний потік інформації, яку розповідають екскурсоводи під час екскурсії. Їм потрібно дати основні поняття, закцентувати на цікавому, щоб вони самі склали повну картинку бачення Острога. Подати якусь цікаву й невідому інформацію, яку не розповідаються у школі – цього ми й хочемо.

Розкажи, як охочі можуть взяти участь у квесті «Містичний Острог»?

Квест розрахований на 3 команди. У кожній з них буде 5 учасників. Усі вони школярі шкіл, яких в Острозі теж 3.  Квест має довгострокову перспективу: при успішному проведенні першої, «пілотної» гри, вона має стати постійною атракцією для туристів, а особливо для містян. Важливо популяризувати велич, історію свого міста і підвищити історичну культуру молоді.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024