Свято Покрови – одне з найбільш шанованих у християн

14 Жовтня 2018, 09:40
Ікона Олександра Охапкіна 4158
Ікона Олександра Охапкіна

На Покрову в Україні відзначають аж чотири свята! Адже 14 жовтня – це День Покрови Пресвятої Богородиці, День Заснування Української Повстанської армії, День українського козацтва та День захисника України. І це не випадковість, а сплетіння української історії та традицій, які ми продовжуємо підтримувати й сьогодні.

День Покрови Пресвятої Богородиці – це найдавніше свято на 14 жовтня. Воно вважається одним із найбільш шанованих у християнстві та має за собою досить цікаву історію. За легендою, у цей день вороги мали напасти на Константинополь, але у місто прийшла Пресвята Богородиця та вкрила усіх містян покровом свого одягу, захистивши їх від нападників. Навколо міста здійнялась така буря, що вороги навіть не змогли до нього наблизитись. Саме тому у цей день традиційно моляться про захист своєї оселі, своєї родини та рідної землі.

А оскільки українські козаки надзвичайно шанували християнські традиції та вважали Покрову одним з найбільших свят, то і для цих захисників 14 жовтня виявилось визначною датою. Саме у цей день вони святили свою зброю, яку шанували не менше ніж національні традиції.

Християнська віра, шанування традицій та прагнення понад усе захистити рідну землю – саме ці якості були властиві українським повстанцям. Тож 75 років тому вони символічно обрали 14 жовтня датою створення Української Повстанської Армії. Армії, котра боролась за збереження самостійної України і з якої сьогодні беруть приклад наші захисники.

У 2014 році з початком нової російсько-української війни, в Україні не лише зросло число призовників до армії. Утворилась велика кількість добровольчих формувань. До їх лав стали саме ті, у чиїх жилах тече кров козаків та повстанців, сучасні захисники рідної землі. Добровольці, які у сучасному світі все ще не забули про важливість традицій, славу воїнів-предків та обов’язок ставати на захист своєї країни, своєї оселі, своєї родини.

 Історія нашого народу записала нам багато чудесних випадків помочі Божої Матері, насамперед у часі нападу ворогів на нашу землю.

Одним з найбільш великих і відомих чудес Богородиці, є спасіння вірян від навали турецько-татарських військ в 1675 році. Тоді, побачивши численні полки ворога біля Почаєва, жителі навколишніх земель збіглися до монастиря й ревно молилися іконі Богородиці. Незабаром у небі над святинею люди побачили Діву Марію з Немовлям на руках і святим Іовом Почаївським. Богоматір розкинула над монастирем свій святий покров, а вороги відступили. Ту чудесну подію увіковічнила пісня в честь Божої Матері «Ой, зійшла зоря вечеровая над Почаевом стала».

Сьогодні ми глибоко віримо, що гаряча набожність нашого народу до Пресвятої Богородиці, як своєї Покровительки й Заступниці є найкращою запорукою, що Вона ніколи не залишить нашого народу і заступиться за нас перед своїм Сином та випросить в Нього превелику ласку на рідну нашу землю і народ, – каже настоятель Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького при НаУОА отець Василь (Жуковський).

Зі святом, дорогі читачі!

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024