Свята й дати 14 жовтня: День захисника України

14 Жовтня 2018, 08:46
3958

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 14 жовтня. Як маленькі краплі роси напувають землю, так і маленькі кроки роблять мету ближчою. Не бійтеся їх робити.

14 жовтня День ангела  святкують Віра, Донат, Іван, Петро, Роман, Сава.

В Україні відзначають День захисника України. Це свято, що відзначають 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

У церкві сьогодні святкують Покрову. Повна назва свята – Покрова Пресвятої Богородиці. Це головне осіннє свято, історія якого бере початок з подій далекого 910 року в Константинополі

Під час всеношної молитви серед віруючих у храмі перебували св. Андрій Блаженний і його учень Єпіфаній, яким явилася Пресвята Богородиця, що пливла у повітрі в ясному небесному сяйві в оточенні ангелів і святих. Разом із Богородицею вони побачили Іоанна Хрестителя та Івана Богослова.

Богоматір помолилася разом із вірянами, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало, яскравіше за сонячні промені, і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Покров Богородиці захистив їх від ворогів видимих і невидимих.

Дивовижне явище Пресвятої Богородиці з покровом у руках підбадьорило греків і додало їм сил у тяжкій боротьбі проти сарацинів, в якій вони здобули перемогу, і місто було врятовано від ворогів.

На Русі свято Покрова Божої Матері було встановлене за князя Андрія Боголюбського приблизно в 1164 році. Також храми на честь Покрова Божої Матері почали будуватися в XII столітті.

Народні прикмети 14 жовтня:

  1. Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
  2. Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все - до суворої зими.
  3. До Покрови - осінь, після Покрови - зима.
  4. Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
  5. Якщо на Покрову вітер південний - зима буде теплою, північний і східний - холодною, західний - сніжною.
  6. Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
  7. Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
  8. Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

Цей день в історії:

  • 1066 — битва при Гастінгсі. Військо Вільгельма Завойовника розбило армію короля Гарольда II. Після цього Вільгельм став королем Англії і засновником нової династії англійських королів.
  • 1770 — Заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. — м. Олександрівськ, з 1921 р. — м. Запоріжжя).
  • 1811 — заснування Кубанського козачого хору.
  • 1838 — в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосив свої проповіді українською мовою.
  • 1942 — Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.
  • 1943 — вигнання нацистських окупантів з м. Запоріжжя.
  • 1970 — у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік
  • 2006 — керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024