Іменини, народні прикмети та пам'ятні дати 11 жовтня: день, якого всі боялись

11 Жовтня 2018, 07:32
5570

Доброго ранку, шановні читачі!

Вдалий день завжди починається з приємної погоди за вікном. Насолоджуйтесь теплим сонячним жовтнем, тіштесь бабиним літом і не відмовляйте собі у прогулянці просто неба. Осінь прекрасна, якщо озирнутися навколо!

Іменини сьогодні святкують Олександр, Олексій, Анатолій, Антон, Опанас, Валентин, Василь, В’ячеслав, Григорій, Єфрем, Іван, Ілля, Кирило, Лавр, Лука, Марія, Марк, Матвій, Нестор, Микола, Семен, Сергій, Степан, Уляна, Федір.

У церкві 11 жовтня вшановується пам'ять святого Харитона Сповідника, який жив на території Малої Азії (місто Іконія) в III-IV століттях у часи правління імператора Авреліана, відомого своєю неприязню до християн.

Харитон як прихильник Христа значно постраждав у цій гонитві, адже втрапив до в'язниці. Після звільнення його з полону новим імператором Тацитом, Харитона схопили розбійники та ув'язнили в печері. Від смерті Харитона врятувала змія, яка отруїла вино своєю отрутою. Розбійники випили його і тут же померли. Харитон залишився жити в печері і побудував там церкву, де склалася своя громада, після чого утворилася Фаранський лавра - перша церква на даній території.

Також сьогодні відзначали день Осіннього Николи.

11 жовтня селяни побоювалися і намагалися не залишати будинок без необхідності. Тому, здебільшого, займалися домашньою роботою. Не можна було вимітати сміття з хати, оскільки це може призвести до біди.

Дуже небезпечним 11 жовтня вважалося для тих, хто вступає в шлюб. Для того щоб відвести біду, приносили відьмі глечик меду з пирогом. Робили це молоді самостійно і потай від усіх. Вірили, що це задобрить відьму, і тоді вона не зіпсує весілля і не нашле яке-небудь прокляття. Якщо порчу все-таки наводили, то від неї можна позбутися різними способами.

Не можна було 11 жовтня вживати в їжу ягоди, ні сирі, ні оброблені. Говорили, що диявол за три дні до свята плює на всі ягоди, і та людина, яка їх з'їсть, буде хворіти дуже довго.

Народні прикмети на 11 жовтня:

  1. Зайці довго забарвлення шерсті не міняють - за прикметами, зима наступить нескоро
  2. Якщо людина народилася 11 жовтня, то її талісманом є гірський кришталь
  3. Вітер 11 жовтня дме з північного боку - зима буде суворою, із західного - сніжною, з південної - м'якою.

Цей день в історії:

  • 1138 — Землетрус в Алеппо забрав життя 230 тисяч людей.
  • 1658 — московське військо перемогло військо Речі Посполитої у битві під Вєрками.
  • 1891 — у Стокгольмі відкрито перший етнографічний музей просто неба.
  • 1899 — почалася Друга англо-бурська війна.
  • 1921 — на Всеукраїнському православному Синоді в Києві була створена незалежна від російської православної церкви Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ).
  • 1922 — Директорією Раднаркомому введено у обіг червонець.
  • 1931 — Раднаркомом СРСР повністю заборонена приватна власність
  • 1938 — центральна влада Чехословацької республіки затвердила уряд Карпатської України.
  • 1939 — в Сталіному на центральній вулиці Артема введено в дію першу тролейбусну лінію.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024